Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гост в "Калейдоскоп" е Живка Сливенова, музикален педагог във видинското училище по изкуствата "Св. Св. Кирил и Методий"

Лора Асенова: "Живка Сливенова е моята мяра за любов и всеотдайност към музиката"

37
Снимка: Колаж Ваня Минева


Днес в "Калейдоскоп", в нашия шарен Северозападен сборник с истории за живота, отваряме страничка, посветена на народната певица, музикален педагог и учител Живка Сливенова. В нашия ветровит Северозапад я довежда любовта. И макар завинаги в сърцето си да пази топлината на своя южен край, тя е превърнала в своя мисия събирането, опазването и представянето на сцена на северняшките песни.

"Това е музика, която те изправя на крака, кара те да заиграеш, създава ти усещане за широта и веселие", казва ми Живка. В нейната класна стая във видинското училище по изкуствата "Свети Свети Кирил и Методий" свое запазено място имат снимка на Кайчо Каменов, негов диск и сборникът "От Тимок до Вит", излязъл от печат през 1926 година.

"В този сборник са събрани десетки автентични народни песни от Северна България", обяснява ми Живка.

Живка Сливенова с нейни ученици, Снимка: Личен архивОт години между кориците на сборника тя открива онези мелодии, които най-прилягат на нейните талантливи ученици. Затова нейните деца- така музикалният педагог нарича малките певци и певици, с които работи- винаги се чувстват уютно на сцената и винаги на конкурси, фестивали и събори показват най-доброто от себе си, защото репертоарът им е избран по мярка и по сърце. Това Живка е научила от своите първи учители.

"В моето родно Елхово от единия край можеш да чуеш странджанска песен, а от другия- тракийска песен. Слушай, избирай и запей", казва ми Живка. Разказва ми тя за своето детство, за годините в котелското училище и тези в Академията в Пловдив... Аз слушам и с изненада установявам, че в нейния живот винаги е присъствала и присъства поне една жена на име Елена. Елена се казва нейната майка. Елена е първата й учителка, която й помага да усети космичната дълбочина на народната песен. Елена е сценичната и дружка в дуетите с ансамбъл "Дунав" и оркестър "Видин" вече 20-тина години. Елена-Стефани се казва малката й дъщеря. Елена е една от най-добрите й ученички.

Живка Сливенова с нейни ученици, Снимка: Личен архив"Елена означава светлина", вметва Живка. А аз си мисля, че светлината е в нея- в Живка. Излъчват светлина топлите й очи, нейният игрив и завладяващ глас, светлина има в мекотата на движенията й, в лекотата, с която работи с децата. Затова и малките, и порасналите й ученици се усмихват широко, щом заговорят за своята любима учителка. Затова пианистът Ангел Боянов често-често заменя клавишите с тъпана- за да акомпанира в групите за автентичен фолклор на класната- "Славейче" и "Дунавска дъга". А кавалджията Даниел Дамянов казва:

Дани Дамянов"Нека винаги да си е такава, каквато е. Пожелавам й никога да не се променя. Никога!"

Йоанна Крумова е чувствително момиченце. Но когато до нея е нейната любима учителка, всички страхове на малката певица отиват в тъмни гори тилилейски. Защото Йоанна знае, че Живка Сливенова й вярва. А когато учителят е докоснал сърцето на своя ученик, ученикът изправя рамене, поема дълбоко въздух и запява така, че публиката притаява дъх...

"След всеки концерт на училището поне с едно повече стават малките момиченца, които идват в класната стая с блеснали очи казват, че искат да пеят", казва ми Живка. С любов и топлина си спомня тя за своите пораснали ученици. С любов и топлина и те- завършилите през годините в нейните класове млади хора- говорят за своя учител.

Живка Сливенова с нейни ученици, Снимка: Личен архив"Много важна роля в моя живот има моят учител по народно пеене- преподавателят Живка Сливенова. Тя ме научи на всичко. Подготви ме за първите ми конкурси. Беше част от първите ми успехи. Тя е моята мяра за любов и всеотдайност към музиката и до сега", признава Лора Асенова. Живка Сливенова е причината Лора да избере да учи във видинското училище по изкуствата "Свети Свети Кирил и Методий". А после и за решението на момичето да продължи и да се занимава професионално с музика. Сега и за Лора сцената е съдба.

"Всичко, което зная, е от нея. Тя за мен е най-добрият музикален педагог. Много благодаря за всичко, което е направила и прави за нас", казва ми Горан Младенов- момчето, което специалистите определят като наследник на големия глас на Българския Северозапад-Кайчо Каменов.

Живка Сливенова с нейни ученици, Снимка: Личен архив"Имаме подарък за нашата класна", казва ми Ангел Боянов и сяда зад пианото. Срещу него се настанява популярният във Видин учител по китара Кирил Василев. А Цветелина Любомирова извисява глас и концертната зала на училището, където сме седнали да си говорим с Живка и нейните ученици, се изпълва с хем позната, хем нова музика- звучи "Лале ли си, зюмбюл ли си" в акомпанимент на пиано и китара... Е, ако това не е магия...

Поговорихме си днес в "Калейдоскоп" с Живка Сливенова. Отраснала в полите на Странджа планина, учила народно пеене в Котел и Пловдив, сега музикален педагог във видинското училище по изкуствата. Майка на две прекрасни дъщери. Любима жена. Уважаван колега. Ценен приятел. Сърдечна, топла, уравновесена. Един от онези хора, които ни карат да се чувстваме спокойни, че при нужда имаме на кого да разчитаме. Които носят грижите на своето ежедневие без да товарят никого с тях. Които усмихват нашите празници с дадената им от Бога дарба. Които раздават своето изкуство с щедрост и любов. А ти само слушай, избирай и запей с тях! Аз съм Ваня Минева. Тонрежисьор в "Калейдоскоп" бе Силви Сливенов- мъжът, който довежда красивата странджанка във Видинско.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40