Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Много нов материал, малко часове за упражнения- това е основната причина за двойките по математика при седмокласниците

Външното оценяване след 7 клас коментират четирима видински учители

Снимка: БГНЕС


Една единствена отлична оценка, срещу 224 слаби- такава е картината  в националното външно оценяване по математика на седмокласниците във Видинско, обяви началникът на Регионалния инспекторат по образованието Марийка Василева. От 704 ученици на изпита по математика са се явили 667. Преобладават средните и добрите оценки- 67 процента. Видин е сред петте области с най-ниски резултати в страната. Средният успех на тази сесия е 3,071, като през 2015 година е бил 3,242.

"За мен този процент на слабите оценки е голям. Смятам, че причините за това са няколко. Преди всичко това е големият обем материал- нови знания, които се изучават в 5, 6 и 7 клас. Много нов материал, много малко часове за упражнения, при което децата не успяват да се подготвят. В 7 клас нямаме достатъчно часове за преговор. децата са претоварени и това ги демотивира. Тази година задачите бяха поднесени в по-тежък формат, сравнено с предишни години. В същото време в училище не разполагаме с помагала или сборници, в които да са събрани задачи с подобен формат, за да се упражняват децата точно в този формат, който се дава на изпита", коментира Светла Петрова- учител по математика във видинското училище "Св. Св. Кирил и Методий".

"Задачите не бяха толкова трудни, колкото затормозяващи. Това затрудни децата- като пречертаването на таблица например, която може да се даде готова. Какво умение показва ученикът, с пречертаване на таблица?! Освен това се дават задачи, които не могат да се видят в в нито един учебник. След като Министерството на образованието утвърждава учебниците и учебните помагала, и пак то дава заданията за изпитите за външно оценяване, би било добре да създаде този синхрон. Децата трябва да са решавали задачи от тип, подобен на тези, които се дават на изпитите. И да, в 7 клас времето е малко и не стига за отработване и затвърждаване на всяко понятие", категорична бе Камелия Иванова, преподавател по математика във видинската приподо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" и председател на Съюза на математиците в България за Видин.

"Предстои среща с преподавателите по математика, на която ще се набележат мерки за преодоляване на слабостите в обучението", обеща началникът на Регионалния инспекторат по образованието Марийка Василева.

Резултатите по български език и литература са не толкова обезпокоителни от гледна точка на статистиката. Съпоставими са с тези от 2015 година. От 704 ученици на изпита по български език и литература са се явили 675. Средният успех за област Видин е 4,056, като през миналата 2015 година е бил 4,01. Отличните оценки по български са 44, а слабите- 84. Преобладават добрите и много добрите оценки- над 67%. Постигнатите резултати отреждат на Видин 14-то място сред общо 28-те области в страната. От 704 ученици на изпита по български език и литература са се явили 675.

"Според мен децата не изпитват притеснение от формата на изпита. Но аз изпитвам притеснения от формата на изпита. Тъй като теството изпитване по български език и литература не дава съвсем ясна и точна представа за грамотността на един ученик. С въвежданато на втория модул- трансформиращ преразказ, там ученикът показва своята езикова грамотност. Децата от нашето училище се справиха добре. Ние слаби оценки нямаме, средният ни успех е по-висок от миналата година. В този смисъл аз съм доволна. Но съм категорична, че този формат на изпита не дава реална картина на грамотността на учениците. Много се спекулира с понятието "четивна грамотност". За мен тези резултати, получени под такава изпитна форма, не дават точна картина за грамотността на българския ученик", коментира темата Диана Стоянова- преподавател по български език и литература, старши учител във видинското училище "Св. Св. Кирил и Методий".

"Едно тестово изпитване е моментна снимка и не дава цялостна представа за подготовката на едно дете. Според мен тази година прекрасният разказ на Михаил Вешим грабна децата, защото по съдържание е близък и понятен за тях. И това бе в тяхна полза. Предварително децата изказваха опасения, че ще се затруднят при преобразуването на пряката реч в непряка. Резултатите обаче показват, че повечето от тях са се справили с това, както и със съгласуването на глаголните времена и наклонания. По мое мнение много е важно въпросите да бъдат коректно формулирани, да бъдат прецизирани, за да няма условия учениците да се колебаят при отговорите и да губят време. При коректно и прецизно формулиране на въпросите, децата няма да губят време, ще са канегорични в отговорите и ще могат да се представят по най-добрия начин. Колкото до тестовете- бъдещето вероятно е на такава форма на проверка", коментира Кристина Андреева, старши учител по български език и литература в училище "Любен Каравелов" Видин.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40