Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев настоя пред ЕП България да бъде третирана равноправно с членовете на Шенген

| обновено на 08.06.16 в 17:39
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев настоя България да бъде третирана равноправно с членовете на Шенген, защото опазва външната граница на Европейския съюз. В обръщение към депутатите от Европарламента в Страсбург държавният глава призова за запазване на единството на Евросъюза по миграцията и санкциите срещу Русия. Държавният глава отдели значителна част от изказването си на английски език за отношенията между ЕС и Русия:

Кремъл ни се противопоставя и се опитва да дестабилизира ЕС, като всява недоверие в същината на нашия проект. Опитва се да унищожи основите на ЕС, които са единство, солидарност и върховенство на закона. Москва започна мащабна пропагандна операция в Европа, разпространявайки послания на недоверие вместо ценности. Целта е да се подкопае доверието на хората в ЕС, да отвори вратата за призраците от миналото - национализмът, популизмът. 

Не искаме отново сфери на влияние, продължи Росен Плевнелиев по повод войната в Украйна и призова за единство по запазване на санкциите срещу Русия: 

За мен, за нас – Крим е Украйна, а Украйна е Европа.

Българският президент призова за подновяване на разширяването на ЕС със страните на Балканите:

Би било историческа грешка да ги оставим на външното влияние на бивши империи.

Плевнелиев припомни, че България е одобрила приема на бежанци по квоти:

България подкрепя солидарната схема за честно разпределение на бежанци между всички страни - членки.

Намираме се на най-лесния и пряк път към Западна Европа. Но България защитава професионално и ефективно външната граница на ЕС. Тя иска да бъде третирана равноправно с останалите членки на Шенген, присъединявайки се най-скоро към Шенгенската зона в името на общата политика за сигурност на ЕС., каза още президентът на пленарната сесия на Европейския парламент.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Росен Плевнелиев и Мартин Шулц

Постигнат е напредък в преговорите за премахване на визите за българи за Канада

Постигнат е напредък в преговорите за либерализация на визовия режим между България и Канада, обяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц на пресконференция с българския президент Росен Плевнелиев . По време на посещението си в Отава Шулц..

публикувано на 08.06.16 в 15:10