Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Постигнат е напредък в преговорите за премахване на визите за българи за Канада

Росен Плевнелиев и Мартин Шулц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Постигнат е напредък в преговорите за либерализация на визовия режим между България и Канада, обяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц на пресконференция с българския президент Росен Плевнелиев.

По време на посещението си в Отава Шулц е разговарял с канадския премиер Джъстин Трюдо и Канада и Европейският съюз са сближили позициите си за отпадане на визита за български граждани.

България обяви, че може да наложи вето на икономическото и търговско споразумение между Съюза и Канада, ако визите за наши граждани не бъдат премахнати.

Плевнелиев приветства напредъка.

По време на посещението на президента на Европейския парламент в Канада е постигната изключително важна и голяма стъпка напред и аз съм позивитно настроен и сигурен, че в рамките на следващите дни ние можем да постигнем споразумение, каза държавният глава.

На въпрос, как евентуално излизане на Великобритания от Европейския съюз би се отразило на България, Росен Плевнелиев заяви, че в Обединеното кралство се намират около 45 хиляди българи, които са добре интегрирани. Освен това разглеждаме ситуацията с българите в чужбина като временна ситуация, защото страната ни работи, за да се върнат те в България, подчерта президентът. 

Ние не спим. Модернизираме се. Виждаме вълна от хора, които се връщат. Всъщност през последните години може да се види, че българите определено се връщат в страната си, защото тя им отваря нови хоризонти, за да работят, учат и останат в нея, обясни държавният глава на английски.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Даниел Митов настоя за либерализация на визовия режим с Канада

Да бъде либерализиран визовият режим с Канада настоя отново министърът на външните работи Даниел Митов . По думите му обаче България не би искала да блокира търговското споразумение между Европейския съюз и Канада заради проблема с визите Няма как аз да..

публикувано на 01.06.16 в 19:02

ЕС и Канада ще предприемат "значителни" стъпки относно визовата реципрочност

Европейският съюз и Канада са се ангажирали да предприемат значителни стъпки, за да подобрят положението по въпроса с визовата реципрочност. Това се посочва в съобщение на Европейската комисия по повод посещението в Торонто на еврокомисаря по..

публикувано на 24.05.16 в 15:30

България не подкрепя търговското споразумение между ЕС и Канада заради визите

България и Румъния се обявиха против ратификацията на търговско споразумение между Канада и ЕС , докато тя не отмени визите за техни граждани. Преговорите между Брюксел и Отава приключиха и споразумението за свободна търговия е планирано да се..

обновено на 13.05.16 в 18:53

Плевнелиев настоя пред ЕП България да бъде третирана равноправно с членовете на Шенген

Президентът Росен Плевнелиев настоя България да бъде третирана равноправно с членовете на Шенген, защото опазва външната граница на Европейския съюз. В обръщение към депутатите от Европарламента в Страсбург държавният глава призова за запазване..

обновено на 08.06.16 в 17:39