Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади хора връщат славата на водното спасяване във Видин

Постижения на видински спасители са сред най-добрите в страната

6
Снимка: ВСС към БЧК - Видин


Традиционната Седмица на водното спасяване, организирана от БЧK, се провежда от 6 до 12 юни в цялата страна. Във Видин инициативата съвпадна с края на поредния курс за водни спасители. Завършиха го 10 мъже и 2 жени на възраст от 17 до 62 години. Голяма част от тях вече работят на морето или на водни басейни във Видинско. За пътя им от обучителния курс до вишката на водния спасител в "Цветовете на деня" разказа Момчил Петров, главен специалист във Водноспасителната служба към БЧК-Видин:

"На приемния изпит се явиха кандидат-курсисти за категория "Спасител на плувни басейни и водни паркове". Щастлив съм да споделя и горд от факта, че всички 12 души успешно завършиха. 10 момчета и 2 момичета успешно покриха всички изпитни нормативи за тази категория."

Курсът не е лесен, но бъдещите спасители успяват да се справят с всички предизвикателства. Повечето от тях демонстират добра подготовка и характер още по време на приемния изпит, обясни Момчил Петров:

"Приемният изпит беше 50 метра свободен стил за 55 секунди на гърди. Още тогава се видя, че 10-те момчета и 2-те момичета са плувци и борци и ще се справят с теорията и практиката. Отделно с тях се занимаваше доктор, специализиран относно спецификата на работата на спасителите, защото тя не е само във водата, а и извън нея. Практиката се състоеше в плуване 50 метра свободен стил за възможно най-кратко време. Едно от момчетата успя да покрие тези 50 метра за 29 секунди, което е едно невероятно постижение не само на областно, но и на национално ниво. Един от много важните нормативи беше 25 метра извличане на човек. Това беше доста трудно, особено за даматие, но те също се справиха добре. Нормативът под вода също беше малко по-сложен за дамите, но с много тренировки и практика те усвоиха техниката - 20 метра под вода, като на 15 метра се вадеше предмет..."

Момчил Петров, главен специалист във Водноспасителната служба към БЧК-Видин. Снимка: Радио ВИДИН


Курсовете за водни спасители към Областния съвет на БЧК - Видин са възстановени преди 3-4 години. Оттогава интересът към тях непрекъснато се увеличава. Това е пътят видинските водни спасители отново да заемат своето място сред най-добрите в България, заяви ръководителят на Водноспасителната служба:

"Направо мога да кажа, че е срамно да нямаме водни спасители при такъв ресурс като река Дунав. Възстановяването на дейността, която беше прекратена доста дълги години, е нашата много голяма гордост и е резултат от нашата работа. Дирекция "Водноспасителна служба" още помни нашите кадри от миналото, които винаги са били едни от най-добрите в България. Мисля, че е време да си върнем заслуженото място."

11-класникът Манол Занков от Гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" е един от младите видински спасители, получили правоспособност преди броени дни. Младежът се научава да плува във водите на Дунав край Ново село, а на курса дава резултат съизмерим с най-добрите на национално ниво. Мечтае да се занимава професионално с плуване, но намира за атрактивна и професията воден спасител. 


Манол Занков, воден спасител. Снимка: Радио ВИДИН"Записах се на курс по водно спасяване, защото реших, че лятото трябва да се занимавам с нещо. Професията ми е инетресна, защото първото нещо, което чух за нея, е, че ще се ходи на морето. Това ме грабна на момента. Освен това видях, че има доста атрактивни заплати - над 1000 лева. Курсът не беше особено труден, достатъчно е да си подготвен на теория и да покриеш практиката... Решил съм това лято да работя на плувен байсен във Видин, защото ми е близко, защото ще съм си тук и се надявам да виждам моите приятели всеки ден", обясни водният спасител.

Манол Занков няма търпение лятната ваканция да започне, за да започне и неговия професионален път на воден спасител. А към младите хора, които се колебаят дали професията си заслужава, той се обърна с думите:

"Има дефицит на спасители навсякъде, което означава, че ще има работа за всички и заплатите ще са по-високи. Така че давайте, ще успеете!"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40