Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намаляват площите с фуражни култури, расте интересът към нетрадиционните

Пшеница и слънчоглед- двете стратегически култури във Видинско

Снимка: Радио ВИДИН


Растениевъдството заема стратегическо място в нашата област. Почвено-климатичните условия са благоприятни за развитие на земеделието. 3 032 880 дка е общата площ на област Видин, обработваемите земи са 1 867 226 дка, което представлява 61,57 % от общата територия. С Таня Цолова- гл.експерт в Областна дирекция "Земеделие" във Видин говорим за състоянието на растениевъдствтото в региона, предпочитаните за отглеждане култури и проблемите.

"Реално обработвани през 2015 година са 901 907 дка. Най-развито е зърненото производство. Слънчоглед и пшеница- това са двете стратегически култури, които заемат повече от половината обработваеми земи във Видинско. Производството на пшеница представлява около 65 % от производството на зърнено-житни култури. Сериозен ръст има при производството на слънчоглед- за няколко години площите, на които се отглежда слънчоглед, са се увеличили почти четири пъти- той се запазва като втора култура. Рапицата също представлява интерес, но площите варират- заради неустоичовстта на растението."  


Леко увеличение има при площите, засети с царевица, намалява обаче производството на фуражни култури- заради намаляването на отглежданите животни. С възможностите за финансиране по Програмата за развитие на селските райони, се появяват и някои нетрадиционни за областта ни култури- такива са тиквите, с които в областта са засети 900 декара. Появяват се нови трайни насаждения, като се наблюдава превес на костилкови овощни видове, за сметка на черупковите.
В планинските общини се увеличават площите с ягодоплодни насаждения- в село Средогрив са изградени модерни стопанства с ягоди 216 дка/, малини /146 дка/ и къпини /70 дка/.

"Зеленчукопроизводството е сведено до производство на пипер, домати и краставици- добивите са добри, но и тук, както и в сектор "овощарство" проблемът е липсата на пазар"- каза още Таня Цолова.

Какви са конкретните изводи: "Увеличава се количеството на обработваната земя; стопаните проявяват интерес към нетрадиционни култури- лимец, спелта, годжи бери, шипки; обновява се техниката; повишава се културата на земеделие; наблюдава се подбор на сортове, като се използва посадъчен материал с известен произход. Проблем е липсата на комасация на земеделските земи; липсата на организираност на земеделските производители при реализация на продукцията; липсата на преработващо предприятие и тържище, което би улеснило работата на производителите на плодове и зеленчуци."

СнимкаПреди седмица във видинското село Майор Узуново се проведе "открит ден на пшеницата"- инициатива на една от семенарските къщи у нас за представяне на  различните сортове пшеница пред производители. Консултант в семенарската къща е доц. д-р  Марина  Марчева- тя е преподавател по селекция и семепроизводство в Аграрен университет Пловдив. Наследила е делото на селекционера Илия Станков, който е от видинския край.

"България е петата страна в света, която прави земеделска наука, българската селекция е на световно ниво, българските сортове по нищо не отстъпват на чуждите, даже напротив- те са адаптирани към нашите климатични условия. Въпреки това, през последните години стопаните се насочват към чужди сортове"- каза доц. Марчева. Гергана Панова разговаря с нея- за селекцията- преди и сега, за нашата и чужда селекция и предпочитанията на зърнопроизводителите, както и за приемствеността в селекцията и интереса на младите към науката- чуйте звиковия файл.  

Добре запасена с влата е почвата в региона, обилен дъжд валя и преди малко, въпреки очкваните по-високи температури и постепенното намаляване на влагата, тя ще е достатъчна за доброто развитие на всички култури. Ще има и условия за работа на полето. Какво още да очакват стопаните през юни- в звуковия файл чуйте агропрогнозата от Леночка Ангелова- директор на ХМС- Монтана. С нея разговаря Любо Андреев.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50