Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Куче за кокошка

Снимка: Радио ВИДИН

В предаването "Еко Свят" разказваме една история с адрес видинското село Градец за цената на домашната кокошка. Идея как да се разработи минералният извор там дава кметът Илия Томов. Говорим и за брането на гъби, за чистия въздух в монтанското село Смоляновци и за новия вид граблива птица, която е забелязана в Природен парк "Врачански Балкан".

Слушател на Радио ВИДИН сигнализира за куче, пребито от собственика. Инцидентът е станал във видинското село Градец. Подателят на сигнала пише, че животното е бито в продължение на половин час до идването на полицията. Намерихме стопанина на кучето- той е Велин Тонов и го помолихме да ни разкаже неговата версия. Възрастният мъж обясни, че като всички хора на село, си купил пилета- 20. Купува царевица, жито и смески да ги храни, а пенсията му е ниска. Кучето вече било изяло две пилета. Отгледал го от малко. Животното е било вързано, но в злополучния за него ден се отвързало.

"И същия ден кога се отвързало към 5 часа /след обяд/ носи кокошката. Само крилото е останало, друго нищо, всичко е изяло. Отиде с тая тояга, ударих го 2-3 пъти. После дойдоха двама души от полицията. На деветата минута са били тука, ако е Бърза помощ за човек- мани го тоя да мре. Един за едно котенце, убил ли го е, удушил ли го е- 6 месеца затвор, а че онзи убил 2-3 души, пускаме го на свобода с гаранция...", разказа дядото.

Попитахме в Областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните и се оказа, че те не знаят за случая. Вероятно възрастният мъж е взел жените и шофьора за представители на Агенцията, а те са били от видинското сдружение за защита на животните. Представителите на организацията са закарали веднага пострадалото животно във ветеринарна клиника.

Жената, която е подала сигнала на телефон 112 за битото домашно куче, е съседка на Велин Тонов. Тя обаче има здравословни проблеми и не успяхме да се видим, за да ни разкаже подробности за инцидента. Пребитото куче е закарано във ветеринарна клиника в град Козлодуй още същия ден, когато е пострадало и вечерта е прието от дежурния лекар д-р Илиева. Веднага му е оказана медицинска помощ, лекувано е и е изписано, каза за Радио ВИДИН д-р Йосиф Еленков от клиниката:

"Кучето е било в шоково състояние, със затруднено дишане, симптоми на черепно- мозъчна травма, освен очевидните прободни рани, които има по гръдния кош, с влошено общо състояние."


Кучето е имало симптоми на мозъчен оток, с проблеми с очите, които са се възстановили за няколко дни, докато е било в клиниката, с 4-5 прободни рани. Изписано е за домашно лечение, като прободните рани са били засъхнали и се очаква да се възстанови напълно. Пациентът е прибран от видинската природозащитна организация.

От пресцентъра на видинската полиция съобщиха, че по случая тече проверка. В зависимост от това, какво ще бъде установено, ще бъдат предприети съответните действия.

Във видинското село Градец се почиства основно паркът. За целта кметът е дал собствената си косачка, а за окастрянето на храстите доброволно помага местен жител. Кметът на Градец Илия Томов иска да го приведе в приличен вид, защото се ползва от децата през лятната ваканция. Паркът е един от трите най- големи в общината, с площ над 4 декара. Кметът на Община Видин Огнян Ценков е обещал да осигури по 50 лева за гориво на косачките, които използват кметовете в населените места. Младите хора от Градец са обещали на Илия Томов да му съдействат и с общи усилия да възстановят волейболното игрище, за да има къде да спортуват. Кметът е осигурил топката, а те ще съберат пари и ще си купят мрежата.

СнимкаИлия Томов има голямото желание да се възстанови откритият басейн и да се ползва през лятото. До него има и минерален извор, който Община Видин би могла да разработи.

"Това е голям басейн, в който навремето е имало селски спартакиади. Търся сега фирма, която да наеме този басейн, но засега не намирам такава фирма. Защото децата искат да използват басейна лятно време да се къпят. Община Видин също може да направи това, защото ще печели. През летния сезон ще има много деца, които ще ползват басейн. Може да се сложи и каравана. Там също има и тоалетни, изградени навремето от бригадирското движение. Има сондаж, може да се монтира помпа и басейнът да се пълни с този сондаж. Минералната баня също имам такова желание да се възстанови, защото тази вода е с лечебните свойства като тази във Вършец. Да се направи един завод за бутилиране на минерална вода, трапезна вода, минерална баня", допълни Илия Томов.

Борислав Иванов е председател на читалището в село Смоляновци, община Монтана. Казва, че гъбарството е добре развито в селото. Не всеки обаче може да е гъбар. Селото е един от центровете на гъбарството в страната. Сега през май и юни е първият гъбарски сезон през годината, вторият е през септември- октомври. Един сезон трае около месец.

"Има хора, които за тия два сезона, са си купили автомобили и са си построили къщи. Манатарката се котира на пазара. Един килограм манатарки, около 10 броя гъби, са около 5 лева средно за килограм. Ако има добра реколта може да набереш за ден 50-60 до 100 килограма."
 
СнимкаХората от селото берат шипки и къпини през август месец, с което също си докарват доходи. Смоляновци е село, в подножието на Балкана, с чист въздух и прекрасни възможности за туризъм, които обаче все още не са разработени.

"Ние сме на много хубаво разположение- полубалканско населено място. Тука къщите са разположени както във Велико Търново- на скатове. Има екопътеката до Стовци, но хората на първи план им е оцеляването. Пътеката предлага панорамни гледки от високо", допълни Борислав Иванов.

От всяка точка в селото се вижда кръстът, поставен преди 19 години на връх Челеби бърдо да пази селото от злини. Кръстен е на единствения турски управник, който е правил само добрини на населението, гласи легендата. Кръстът е железен, висок е 10 метра и е направен с подкрепата на местен бизнесмен- Асен Георгиев.

Снимка: Георги СтояновИнтересно наблюдение е направил Георги Стоянов от Дружеството за защита на хищните птици. Той е успял да заснеме египетски лешояд в Природен парк "Врачански Балкан".

"Този египетски лешояд е в района на площадката за подхранване на лешояди в Долно Озирово. Наблюдението е ценно, защото през миналата година този вид не е установяван въобще в Северозападна България. За цяла България са гнездили само 28 двойки и то в Източни Родопи. По оперението може да се съди, че е възрастна птица, над 5 години", каза Георги Стоянов.

В същия район на 30 и 31 май тази година бяха наблюдавани съответно две и една птици от този вид. Египетският лешояд е в категорията световно застрашен вид. За България той е застрашен вид. През последните 3 месеца в Природен парк "Врачански Балкан" са установени всички три вида лешояди, които се срещат в България- белоглав лешояд, черен лешояд и египетски лешояд.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40