Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гост в "Калейдоскоп" е поетът Георги Атанасов

За стиховете, пагоните, мълчанието и за новия живот на старите гари си говорим с поета Георги Атанасов

Анелия Гешева: "Четеш неговите стихове и при всяко ново прочитане слизаш пластове навътре в думите му, където в крайна сметка намираш себе си"

19
Снимка: Колаж Ваня Минева


Гост в "Калейдоскоп" е поетът Георги Атанасов. Негова е поредната страничка в нашия Северозападен сборник с истории за живота. И защото е роден и раснал край Дунав, сякаш кръвта минава през сърцето му с ритъма на голямата река.

"Всеки, роден край Дунав, познава това чувство. Реката сякаш ни прави малко по-бавни, но по-дълбоки и мислещи хора", казва Георги Атанасов. Поетът е роден в Лом, но от години е жител на София. Реката е причината поетът да се връща в своя роден град при всеки важен повод, макар да отсяда в хотел, защото отдавна родният му дом не е негов... Лом е първият град извън столицата, в който първи стъпки от самостоятелния си живот прави новата книжка със стихове на поета- "Осмият цвят на бялото". Е, имало е защо! Дни по-късно в страницата си във Фейсбук Георги Атанасов написа:

Георги Атанасов, представяне на книга, Снимка: Личен архив"Незабравими срещи. Дълбока благодарност на всички и всеки, който участва в организацията- на Жана Замфирова, на кмета Пенка Пенкова, на служителя в културата Наталия Стефанова, на литератора Любомир Замфиров... Благодаря!"

Казват, че човек най-точно се съизмерва със себе си, когато нареди сегашните си стъпки до тези, оставени от детските му крачета. Там, при детството, се върна Георги Атанасов, за да представи пред читателите своето поетическо бижу "Осмият цвят на бялото". А от дистанцията на годините вече е по-ясно и по-лесно да се види, че словото, изразено в думи, но и в цифри, е насочвало май всички важни избори в живота на Георги Атанасов. Той избира да учи в математическа паралелка в Ломската гимназия, но там пише и първите си стихотворения. Влиза във Военното училище в Шумен, но с изпити по математика и... литература! Започва кариера под пагон, но го откомандироват във Военното издателство, за да стане строителството с думи негова работа, но и не само. Защото освен че редактира чужди текстове, поетът реди и своите първи книги.

Докато един ден, някъде там след петата му книжка, го застига тъгата на забравени в праха, недокоснати нито веднъж от ръката на любопитен читател, тонове български книги. И поетът спира да издава. Двайсет години не показва нищо свое на хартия. Но словото, както вече казахме, е белег по рождение, от който отърваване няма. И идва в живота му една уж-случайност, която го връща в неговата изоставена пътека.

Георги Атанасов, автограф"След 20 години мълчание опаковах тези стихотворения и ги издадох", написа собственоръчно на първата страница на своята стихосбирка поетът, когато ми подари книжката, наречена "Опаковани различия". После идва веселата корица на стихосбирката "Зеленика". За да стигнем до бутиково изисканото томче на "Осмият цвят на бялото".

Надничам пак в страницата на поета във Фейсбук и там откривам "преразказ на съдържанието", нанизан елегантно от Женя Железова. Щом е във Фейсбук, значи може, си казвам, и решавам да го цитирам, защото ще е несправедливо да не го направя!

Ето го:

Георги Атанасов, стихове"В очакване на срещата с Георги Атанасов- приятелски колаж чрез заглавия от последната му книга "Осмият цвят на бялото". Завръщайки се зад оградата на старите къщи, там, където гнездата оживяват, Поетът търси памет за себе си. Високо в тревата изострената чувствителност на сетивата му открива усещането за пролет и за път, който извежда до опорите на духа. Поривът за знание го превръща в изтъкан от доброта търсач на тайни природни кодове. Вълнува го мистичният език на виното, чийто превод е невъзможен без уталожения в самите му недра спомен за слънчев вятър. Геномът на неговите думи води през върби и коприва, изкушава с аромата на череши и малини, оглася с жуженето на пчели и подслажда с меда им. За да ни изведе до онази пределна яснота, която е вложена в заглавието на книгата. Осмият цвят на бялото е всичко онова, което, без да можем да видим, усещаме с цялото си същество." Ами това е.

Георги Атанасов, стиховеСъздава Бог един човек и после чупи калъпа- казва нашият мъдър народ. Така ли е и със стилистиката на поета?

"Поезията е всичко онова, което е извън нашата сетивност", казва Георги Атанасов. И защото споделянето е важен процес за хората, които живеят чрез словото, заедно с пишещи приятели създадат свой кръг на общуване- наричат го Кръгът "Смисъл".


ВИСОКО В ДЪНЕРА
В оградата оплете се засукана фиданка.
В телта ръждиво-сива сякаш нежен ток потече.
Георги Атанасов, стиховеТя помнеше човека, който някога посече
една невинна престаряла джанка
и нейната виновна сянка.
Съседите си стиснаха ръце и си простиха,
но скоро старците поминаха се опростени.
За тях и в дънерът прогнил с посечените вени
сълзи от мъка в корена пробиха
и той поплака сам и тихо.
Душата му отпи две топли капки жива влага.
От корена към слънцето запъплиха издънки.
В ръждивото ни минало усука се най-тънката,
но другата в отвъдното избяга-
до дънера на двата бряга.

Стихотворението е от книгата "Зеленика". Посветено е на поета Ивайло Балабанов. И защото за мен живата връзка между двамата поети е моята съгражданка- поетът Анелия Гешева, отивам с диктофон при нея.

Георги Атанасов, представяне на книга, Снимка: Личен архив"За първи път се срещнахме на някакво литературно събиране. Бях чела някои неща от него. Впечатли ме със своята деликатност, с едно много приятно чувство за хумор. И започнах да търся неговите стихове. Сега вече си позволявам да кажа, че го познавам- дотолкова, доколкото той позволява да бъде познаван. Георги е един изключителен човек. С много тънък усет за хората- нещо, което, за съжаление, все по-рядко се среща. У него има една яснота за нещата, едно очистване от незрелите илюзии, което го прави един мъдър човек. Книгите на Георги, като ги отвориш, не можеш да ги оставиш, докато не ги прочетеш няколко пъти. Няма насищане. Четеш и при всяко ново прочитане слизаш пластове навътре в думите му, където в крайна сметка намираш себе си. Това е големият поет, който те кара да научаваш неща за себе си. Не за него. За себе си. Вярвам, че ролята на твореца е да измие със словото си това, което е затлачено в обществото. И Георги го прави със съвършенство. Със съвършенството на бялото", казва Ани.

СнимкаВ разговор с Георги Атанасов, преди представянето на стихосбирката "Осмият цвят на бялото" в родния си град Лом, той ми призна, че много му се иска чакалнята на старата железопътна гара в Лом да бъде съживена и да се превърне в място за срещи, където да бъдат представяни книги, да се редят изложби, да се случват камерни театрални постановки и концерти.

"Тази идея вече получи подкрепа от кмета на Лом Пенка Пенкова и от много ломчани и се надявам старата сграда скоро да има нов живот", казва нашият събеседник днес.

Гостуването му в родния край беше сладко, но за кратко... Намирам го отново в София. По телефона. За да го върна пак там- в родния му град. С въпроси за първото стихотворение, за пагоните, за книгоиздаването и четенето... За да стигнем отново до мълчанието. И до преодоляното мълчание. Така изкачваме поредната извивка на спиралата, разчупила затворената крива на едно отсъствие. Защото новата книга на поета Георги Атанасов- "Осмият цвят на бялото" грее в ръцете ми с чистата си корица, с пастелния тон на стиховете, с дълбочината на осмислените болки, страсти, надежди. "Добре дошла и добри срещи с добри хора", й пожелавам.

Георги Атанасов, стиховеСПОМЕН ЗА СЛЪНЧЕВИЯ ВЯТЪР
Наесен въздухът е сладък и опушен-
разрошен, русоляв, с очи на топъл кестен.
А вятърът е тих и плаче му се често,
че в две узрели круши няма да се сгуши.
Че ябълката сладка вече е обрана.
Че червейче не беше в мислите й грешни...
И вятърът отвя в тревата суха лешник
и в лешника се скри. И лешникът се хвана.
Преди да го погали лист от листопада,
преди с уста на шипка сняг да го целуне,
той, слънчевият вятър, в шумата потъна,
където есента е хубава и млада.

Хубава и млада вечер ви желаем и ние- екипът на "Калейдоскоп" днес- Ваня Минева и Лъчезар Симеонов. В това издание специално участие има и колегата от Лом- Владимир Недев. За което благодаря!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40