Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Черкаски плашат с протест заради приют за кучета

Кметът на община Вършец: Подписката в селото е съмнителна

4
Снимка: Любо Андреев
Част от жителите на село Черкаски готвят протест срещу изграждането на приют за кучета в селото. Събрана е подписка от 120 души, която е внесена в Община Вършец. Решението за изграждане на приют е взето от Общинския съвет преди три години, поясни инициаторът на подписката Найден Тодоров:

"Ако на мен, или на някой от нас, ни се наложи павилион да поставиме някъде, трябва да вземем разрешение от кметството, ХЕИ, трябва да ни се подпише съседът, че е съгласен, а кметът строи без да ни пита... Там, където ще се строи, е бившата тракторна бригада. Там е асфалт- при плюс 40 градуса, като се напече, ще вдигне с най-малко 10-15 градуса. Това не е приют за кучета! Това е морга!"

Кметът на Вършец Иван Лазаров се усъмнил в достоверността на подписката и подал жалба до прокуратурата в Берковица:

Иван Лазаров, кмет на община Вършец, Снимка: Любо Андреев"Подписката мина през мен и категорично мога да кажа, дори с око на неспециалист, има имена в подписката, написани с един почерк, има подписи, които будят съмнение, че са направени от едно лице, вътре присъстват хора, които не са жители на Черкаски и съм сезирал съответните компетентни органи да проверят верността на положените подписи и стойността на подписката."

Полицаи тръгнали по къщите в Черкаски, за да събират информация относно подписката. Проверката изплашила някои от хората в селото. Недка Дишкова също била проверена:

"Дойде цивилен мъж, младо момче, а униформените си стояха в колата... Цивилният не се представи като име, кой и какво, направо ме попита: "Вие подписали ли сте се тук в списъка за кучкарника?", викам: "Да. Защо, проблем ли има?". Те казаха: "Не, имаме нареждане от прокурор да минем по всички домове и да проверим действителни ли са подписите."

Приютът за кучета в село Черкаски е предвиден да се изгради върху терен от близо 8 декара, като са спазени всички изисквания. За целта Общината е заделила над 10 000 лева, поясни кметът на Вършец Иван Лазаров:

"Капацитет между 30-40 животни... Направен е извън населеното място на Черкаски, в имот собственост на Община Вършец, който е достъпен с инфраструктура, на асфалтова площадка, има ток, вода, естествено е заграден с растителност. Най-близката къща е на повече от 100 метра... Всичко това се прави в публичен интерес, защото знаете по големите градове вече колко случаи има с ухапвания от бездомни кучета на малки деца и възрастни хора, които са беззащитни."


Несъгласните с изграждането на приюта за кучета в Черкаски са готови да излязат на граждански протест и да спрат работата на общинската администрация във Вършец.

Галерия

Вижте още

"Неделник" от 5 юли 2020 година

Лятото. Тук е вече. "Неделник" също е тук. Започваме със старите вестници за да си припомним минали неща. Плановете никога не могат да гарантират 100% успеваемост. Така се случи. Днес от 10:00 часа трябваше да се проведе надпреварата "КОМски Траверс Skyrun" край Берковица. За съжаление нелеп инцидент отложи събитието. Новите дати за..

публикувано на 05.07.20 в 14:01

Юли без пластмаса

Започна световната инициатива "Юли без пластмаса".  Призивът е милиони хора от цял свят да не използват еднократни опаковки от найлон и пластмаса в продължение на цял месец. Темата би трябвало винаги да е актуална, смята Ели Цветанова  - учител в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин: "Това, което можем да правим не само в рамките на..

публикувано на 02.07.20 в 14:05

Прелестната Дженифър Лопес в „Музикална зона“

Почти на 51, тя не спира да ни изненадва със своя талант, желание за успех и със страхотната си визия. Тя определено е жена за пример- красива, еманципирана, успяла, справяща се с ролята на майка и работеща дама с кариера. Пример и за това, че една жена и след 50г. може да изглежда повече от зашеметяващо. Дженифър Лопес винаги може да ни усмихне и да..

публикувано на 29.06.20 в 09:45

Не взета пратка от куриерска фирма! Може ли да има последици?

В "Моите права" юристът Венцислав Венциславов ни разяснява следния казус: Не взета пратка от куриерска фирма! Може ли да има последици? Казуса той публикува във Фейсбук страницата "ТвоетоПраво" . "Всеки от Вас търгува онлайн, а някои дори предпочитат търговията зад екрана, вместо да потеглят на разходка из магазините. Ето и нещо..

публикувано на 28.06.20 в 17:45

"Неделник" от 28 юни 2020 година

"Неделник" брой 315-ти пристигна. Преглеждам старите вестници и говорим с интересни събеседници. Преди две седмици получих едно писмо. Класическо писмо с марка в горният десен ъгъл и естествено с подател и получател. В него книга и листче. Подател е Лили Горанова от Враца. Името нищо не ми говореше. Прочетох писмото. Ето какво ми бе..

публикувано на 28.06.20 в 13:25

От АПИ обещават да почистят растителността по пътя Градец-Раброво

Пътят Градец-Раброво е със силно стеснено платно за движение заради избуялата растителност около него, липсва видимост и нормална проходимост. Това е предпоставка за възникване на катастрофи, сигнализира слушателка на Радио Видин. По думите на Ивелина Ангелова, на около 17-километровата отсечка от години не се извършва почистване на растителността,..

публикувано на 25.06.20 в 15:26

Zana Nimani в „Музикална зона“

Зана Нимани е бивша югославска певица, водещ вокал на носещата нейното малко име поп група „Зана“, и настоящ юрист. Малцина могат да си представят групата "Зана" без известната блондинка, която оставя публиката без дъх, където и да се появи. Всичко започва още през 1979 г., когато тази група стъпва на музикалната сцена на Югославия и постигат голяма..

публикувано на 22.06.20 в 09:48