Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В цялата страна е обявен жълт код за опасни горещини

| обновено на 17.06.16 в 14:46
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Жълт код за опасни горещини е обявен за днес в цялата страна. Това е началото на гореща вълна, причина за която е горещ фронт от Сахара.

Максималните температури в по-голямата част от страната ще бъдат между 34° и 39°.

За утре е обявена по-висока степен на опасно горещо време - оранжев код за 11 области . Това са Плевен, Велико Търново, Русе, Габрово, Ловеч, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково и Благоевград. Там се очакват температури между 38 и 40 градуса. За всички останали области за утре кодът е жълт. 

Преносът на топъл въздух продължава и през следващите дни, като понижение ни очаква в неделя, посочи в интервю за "Хоризонт" в предаването "12+2" синоптикът Анастасия Кирилова.

В началото на следващата седмица също ни очакват високи и максимални летни температури, но и бавно понижение – в петък максималните температури ще са между 31 и 36 градуса, посочи Кирилова.

Синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология съветват хората да бъдат внимателни. Те предупреждават, че заради високите температури са възможни здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца. 

Подробности чуйте от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!