Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След училището

Днес на фокус в предаването "Заедно" са младите хора на Видин. Започна раздаването на дипломите на зрелостниците. Абитуриентите в две видински училища - СОУ "Св. Св.Кирил и Методий" и ГПЧЕ "Йордан Радичков" вече получиха документите си за завършено средно образование. Това бе и поводът да поканя учители и дванадесетокласници от двете учебни заведения за разговор.


На гости в Радио ВИДИН са Валентина Александрова, учител по История и цивилизация и класен ръководител на 12 "б" клас в ГПЧЕ и Румяна Йорданова, преподавател по Български език и литература и класен ръководител на 12 "б", с профил "Музика и изобразително изкуство" в училище "Св. Св. Кирил и Методий", учениците Елена Еленкова от 12 клас на училището по изкуства, и Зорница Евгениева и Анна Николова от английската гимназия.

С момичетата говорим за това какво предстои за тях в най- скоро време, какво виждат, като се обърнете назад през тази последна година в училище и представят ли си се след 5-6 години обратно тук, във Видин.

"Аз ще продължа образованието си в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". В изминалата година имаше много смесени емоции за мен. Имаше много радост, много щастие, едни незабравими моменти с моите съученици, както и с нашия класен ръководител. Имаше и много сълзи в месец май, но сега вече към края си спомняме само за хубавите моменти... За завръщането във Видин - този въпрос е малко по- сложен от останалите и вероятно никой не може да каже със сигурност какво го очаква след 5-6 години. Моят план е да не се връщам в този период от време, да остана в Пловдив и там да се установя, но живот и здраве, поне за сега планът ми е, когато остарея, да се върна в родния край. За мен това е много важно и бих искала да се върна във Видин", казва Елена Еленкова.

"Приета съм във Великобритания и в края на месец август заминавам. Приета съм в Манчестър, със специалност "Право". Тази последна една година за мен носи само спомени, честно казано. Някак си е тъжно да го кажа, но действително са спомени, понеже годината мина и училището също отмина. Годината мина страшно бързо, почти не я усетих. Много беше тежко, наистина този месец май беше много тъжен и изпълнен със страшно много спомени, които, надявам се, след време да ни топлят, така да се каже... Не се виждам обратно във Видин, дори ако случайно се върна в България, като цяло, едва ли ще бъде във Видин. Съжалявам, но си е истината и смятам да бъда пряма. Аз не виждам своето бъдеще тук при положение, че завърша в някой елитен университет, да се върна тук и да взимам някаква под средно статистическа заплата за някаква работа", категорична е Анна Николова.

"На мен тепърва ми предстоят изпити. Аз ще кандидатствам в Техническия университет и наесен, живот и здраве, може би ще бъдем студенти. Наистина мина бързо тази една година, през която и много се карахме с класа, и също имахме и хубави моменти, но въпреки това, всичко това е един хубав спомен... След време не се виждам да се върна във Видин и тук да живея. Наистина е носталгично, това е нашият роден град, но тук няма реализация и единственото, заради което бих се върнала тук, са хората от семейството ми", казва Зорница Евгениева.

Виждат ли промяна в младежите, завършващи училище през годините, в които са класни ръководители? Мислят ли, че глобализацията прави завършващите училище по- целенасочени, ориентират ли се добре за плановете си за бъдещето си и кара ли ги информацията за останалия свят да изберат да напуснат завинаги Видин? За това си говорим с преподавателите Валентина Александрова и Румяна Йорданова. Засягаме и сложния въпрос за младите хора, които нито учат, нито работят. Статистиката сочи, че България е на едно от първите места в Европа в това отношение.

"Ако има деца, които завършват, не отиват да учат, нито пък си търсят работа, то вината не е в тях. Така са научени, така продължават да живеят. Вината е, според мен, в родителите им. Те решават, че трябва да ги издържат, може би цял живот. Да им подсигуряват това, от което се нуждаят, за сметка на своя собствен живот. Ако имаха нужда да си купят храна и нямат средства, те щяха да си потърсят работа", смята Румяна Йорданова.

"Тези деца растат в различна среда, с различно усещане за ценности, за семейство, за контрол от страна на семейството, който до определена възраст на детето е много важен и до начин на формиране на модели. Най- често класните ръководители се явяват буфер, който липсва в средата на детето. Работата ни е наистина много тежка, защото се опитваш да разбереш и родителите", обяснява Валентина Александрова.

Какво си пожелаха младите хора и техните учители - чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40