Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови арести в Белгия по подозрения за подготвяни атентати

| обновено на 18.06.16 в 12:27
Белгийски спецполицаи на антитерористичен пост в центъра на Брюксел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белгийската полиция арестува 12 души по подозрения, че са подготвяли нови атентати в Брюксел. По време на операцията са претърсени около 40 къщи в цялата страна и са разпитани над 40 души.

Никакви допълнителни подробности не се съобщават, освен че информацията, с която са разполагали службите, е налагала неотложни действия.

При серията от обиски тази нощ предимно в Брюксел, но и не само, първоначално бяха задържани общо 40 човека, а след това в ареста с временна мярка останаха 12. По-късно съдия - следовател ще се произнесе дали има достатъчно основания те да останат зад решетките още време, уточни за предаването "Събота 150" кореспондентът на БНР в Брюксел Никола Миладинов.

Според информация на фламандската телевизия VRT заподозрените са планирали атентат днес в Брюксел по време на мача на белгийския национален отбор по футбол на европейското първенство във Франция. Версията не е потвърдена от федералната прокуратура, която за момента се въздържа от конкретни данни за самоличността на арестуваните. Не са открити нито експлозиви нито оръжие при обиските, според федералната прокуратура.

Мащабната полицейска акция през нощта се е провела в общо 16 общини, на 40 адреса като обиски са направени също в кварталите на Брюксел Моленбек, Скарбек, Форе и Андерлехт. Скривалищата на терористите от 13 ноември в Париж и от 22 март в Брюксел бяха именно в тези квартали.

Междувременно няколко белгийски национални медии съобщиха, че четирима министри от белгийското правителство са под полицейска охрана заради заплаха за атентати срещу тях. Сред тях е вътрешният министър Ян Амбон и министър-председателят Шарл Мишел. Прокуратурата отрече това да е свърнато със снощната операция.

Наскоро белгийските служби получиха сигнал за последователи на ИДИЛ от Сирия, които планират пътуване до Европа и нападения в Белгия и Франция по време на футболното първенство. Нивото на терористична заплаха в белгийската столица обаче остава непроменено.

Подробности чуйте от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!