Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На раздумка в Ясен

3
Лазаруване, организирано от читалище "Изгрев".
Снимка: Светла Бондова

Имаше и такива селища в България, официално оставени на доизживяване. Жителите -  малко, училище - няма, че и детската градина закриха, когато почина единствената учителка …

Но ние от Северозапада сме жилав и упорит народ. Това го доказва и най-малкото село в Новоселска община - Ясен. Разположено на дунавския бряг, то поддържа години наред постоянен брой жители - около 200 души. Толкова, колкото да избират сами своя кмет, да поддържат отворени вратите на читалището си "Изгрев", да създадат пенсионерски клуб "Ясените", да събират своите потомци на Великден, на Петровден и на Голяма Богородица, когато е селският събор.

С изграждането на туристическия информационен център, познат сред хората като "Кораба" се възроди и жаждата да покажат, че има живот, че има традиции, които трябва да се поддържат и предават.

Несъмнено най-почитаният празник е Великден. За голямото великденско хоро всяко семейство дава своята лепта. За да се осигури добра духова музика, да се закупят дарове, да се разнесе за починалите. И защото са малко, в читалището се събраха баби и внуци, та да боядисват яйца.

Най-сладък е рибният курбан на Петровден, когато се чества и Денят на река Дунав. В рибарското селище край старата чешма се разпъват големи трапези. Леля Надка и жените приготвят чорба от три вида дунавска риба, за да е вкусна и да стигне за всеки. Преди няколко години веселбата правеха самодейни състави от съседните села. След откриването на "Кораба", читалището възстанови своя женски танцов състав за автентични хора. Тази година той взе участие и във видинския събор "Дунавски ритми".

Клубът на пенсионера "Ясените" пък успя да събере хората на летни неделни хора. С усилвателната уредба на председателя вече втори месец на площада се събира цялото население. На хоро и на раздумка. Защото в много къщи живеят самотни старци, жадни за общуване. Спомням си как преди няколко години всички тук се изсипаха на мегдана, за да видят как ще премине колоездачната обиколка. Всяка дребна случка за малкото село е събитие.

"Сиромах човек - жив дявол" е любимата поговорка на нашия край. Сетих се за нея, когато ми казаха, че ясенчени са отишли  на екскурзия. Може да сме бедни, но сме любознателни. Читалището, със секретар Искра Йонова, организира екскурзия до Румъния, а клубът  на пенсионера, с председател Валентин Черчеланов- до Изворския манастир.

И така  заедно или в условията на конкуренция между организациите и групите, но видинското село Ясен живее все по-пълноценно, напук на прогнозите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50