Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мит или реалност е гражданското общество?!

Снимка: БНР
Колко ефективно е гражданското общество и каква е ролята на гражданските движения? В "Посоките на делника" гледната точка е на местни лидери на граждански движения и на хора от малки населени места в Северозапада.

"Никой не чува този беден народ какво иска и никой не се интересува от него. Нито един политик няма национално достойнство, това е ясно като бял ден... Толкова сме обезверени. Щом на един бежанец се дават по 1 000 лева, а на един пенсионер, дето е работил, по 150 лева, какво да говориме повече... Демокрацията ни съсипа, всички обедняхме и оглупяхме, кой ни чува нас... Гражданското общество го няма, хората се притесняват, ние сме в задънена улица. Не зная там отстрани, отгоре, от София, от Европа, от Брюксел какво се вижда, но тук долу сме си в задънена улица.. .Не виждам полза от гражданските движения, но не трябва да се отказваме, все трябва да има изход, не може все да затъваме... Не се чува думата на гражданските движения, повече народ трябва да негодува. Народът трябва да се обедини, да вървим в една посока всичките, защото българите, един-двама, ако тръгнат в едната посока, двама други ги теглят на другата страна...", е мнението на хора от малки населени места в Северозапада.

"Хората нямат особена вяра както в управляващите, така и в гражданските движения, тъй като липсва информация. Според мен един от основните проблеми в нашето общество, който ни разграничава от демократичните такива, е липсата на свобода на медиите. Повечето от тях се държат сервилно към управляващите. Когато гражданите протестират, демонстрирайки своята воля за промяна и това се повтаря редица пъти, а медиите не отразяват гражданската позиция на хората, тогава само единици разбират какво се е случило, а болшинството не получават никаква информация. При тези обстоятелства някои граждани се демотивират и решават, че е безсмислено да се борят за правата си. А това всъщност е целта на властващата политическа класа, която за съжаление не показва никаква класа. И така все по-малко остават такива като нас, които продължават въпреки всичко и въпреки всички", заяви в ефира на Радио ВИДИН Красимир Михайлов, областен координатор на гражданско движение ДНЕС.

Георги Георгиев, Гражданско движение БОЕЦПо думите на госта в студиото- Георги Георгиев, председател на гражданско движение БОЕЦ, "когато има обявено някакво действие, някаква наша инициатива, хората ги няма. Този процес е двустранен, хората очакват гражданските движения да свършат някаква работа, но без тяхното участие, което няма как да се случи. Гражданските движения по принцип трябва да сочат проблемите, да търсят техните решения, но не да ги решават пряко. През годините ние бяхме принудени да влезем в тази роля, т.е. ние бяхме принудени да влезем в ролята на политическа опозиция на управлението на страната, поради липсата на реална такава. Гражданското общество не се изразява само през гражданските движения. Гражданското общество е една енергия, която всеки човек трябва да носи в себе си."

Целия разговор и слушателските въпроси чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18