Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Кирил Панов: Намалява възрастта на жените с миома

22-килограмова киста отстраниха лекари в Лом

2
Д-р Кирил Панов, акушер-гинеколог.
Снимка: Радио ВИДИН


40% от жените до 35 години имат миома, а над 50-годишна възраст те са около 70-80%. Тази статистика показва, че заболяването е социално значимо, каза в предаването "Направление здраве" по Радио ВИДИН акушер-гинекологът д-р Кирил Панов. Той обясни какво представлява миомната болест:

"Миомата, както сме свикнали да я наричаме съкратено, е заболяване, при което мускулните влакна на матката, преплитайки се, образуват възелчета с различни размери. Причината не е известна, много са теориите...

За една година, когато тя беше към Здравната каса, имаше такава диспансеризация, регистрирахме между 130 и 150 случая. Естествено, някои от тях се повтарят, но непрекъснато има и нови случаи. Най-лошото от всичко е това, че възрастта намалява, все по-често се случва да я има. В същото време успокоителното е, че когато има миома, рискът от развитието на най-сложното при миомата - миосаркома, не е по-голям, отколкото при другите жени."

Оплакванията, които предизвиква миомата, са засилено кървене, намаляване на хемоглобина или анемия, болки в кръста, притискане на пикочния мехур. Най-голяма роля при диагностицирането на заболяването им ултразвукът. Ядрено- магнитният резонанс може да даде допълнителна информация. Редовен ултразвуков преглед веднъж годишно е напълно достатъчен, за да се открие заболяването, обясни гинекологът. Той добави, че освен традиционният начин на лечение, в последните години в България се прилага и съвременната хайфу технология:

"Обикновено миоматозните възли, когато са по 4-5 см и когато има оплаквания, тогава пристъпваме към това нещо да им правим. Лечението може да бъде така, както беше преди 20 и повече години, когато матката стане много голяма от самия възел, се отстранява самата матка. Това е хистеректомията. Днес също се достига до това предимно тогава, когато имаме субмукозни възли, когато има обилно кръвотечение, което продължава 3 месеца, когато е голям обемът, когато миоматозните възли са множество, когато не е ясна диагнозата и др. Това е класическото решение на нещата. От 20-ина години започна отстраняване на миоматозните възли, което е по-доброто решение. Над 20 от моите пациентки са претърпяли такава операция и след това са доносили бременност, като 2-3 от тях вече имат по 2 деца. Това показва пълно възстановяване на функцията на матката след такава операция. Със съвременната апаратура с лазерите може да се направи миолиза. Опитът е малък, а и във Видин няма лазер. Другото е емболизацията. Все повече навлиза роботизираната хирургия, която  много по-точно и прецизно може да отстрани възел. Бъдещето е на тези лапароскопски методики, защото с тях намесата е много по-малка. България първа в Източна Европа има такъв център, който използва най-новото - хайфу технологията, с която с ултразвук се стопяват възлите."

Здравословен начин на живот с по-малко стрес и без диети препоръча гинекологът срещу образуването на миоматозни възли:

"Стресът, преумората, промяната в теглото, спазването на различни диети, заболяване на щитовидната жлеза, лекарствата влияят, но не директно, да се образува, а чрез подтискане на овулацията. По този начин влияят на самата женска полова система. Блокирайки овулацията, тези мускулни влакна започват да се преплитат и да създават тези миоматозни възли, така че профилактиката може да бъде в тази насока - спазване на режим, какъвто е за всичко останало."

В "Направление здраве" говорим и за един рядък медицински случай - отстранена 22-килограмова киста от корема на 45-годишна жена от видинско село. Операцията е извършена в ломската болница "Св. Николай Чудотворец" на 29 юни.

Пациентката обяснила, че преди няколко месеца лекари във Видин ѝ открили киста на яйчника, която трябвало да бъде оперирана. Жената решила да направи операцията в София, но там два пъти променяли насрочената дата. Междувременно заболяването напреднало и тя била приета в ломската болница с киста, обхващаща цялата коремна кухина. Сега жената се чувства добре и предстои утре, 5 юли, да бъде изписана, каза началникът на Акушеро-гинекологичното отделение д-р Едуард Богомилов:

"Приех я с една голяма киста, обхващаща цялата коремна кухина, с невъзможност да клекне, да се свие, с болка в корема. Още нямам хистологичен резултат, за да знам точно каква е кистата и да знам на какво се дължи този бърз растеж. Най-рано след 15 дни ще имам хистологичен резултат. Не мога да кажа все още злокачествена ли е или доброкачествена, въпреки че видимо има данни за доброкачествен тумор. Кистите на яйчника са неописуем брой видове. Жената е добре, утре я изписвам."


Д-р Едуард Богомилов обясни, че операции на яйчникови кисти се правят често и обхващат пациенти от 17 до 45-48 години. Единствената профилактика са прегледите:

"Профилактиката са гинекологични прегледи, ако не на 6 месеца, поне на година и задължително цитонамазка. Повечето кисти имат симптоми. Най-често те са липса на менструация 1-2 месеца, кървене няколко пъти в месеца, но когато усещат, че има киста, тя вече е с огромни размери, затова са необходими профилактични прегледи."

Излагането на слънце трябва да бъде умерено и със съответната фотозащита. Снимка: Ваня Минева


В днешното предаване търсим съветите и на дерматолога, за да си осигурим едно щастливо лято, без слънчеви изгаряния и гъбични инфекции.

Излагането на слънце трябва да е умерено и със съответната фотозащита, каза дерматологът Мария Димова. Тя обясни, че най-подходящи за слънчеви бани са часовете сутрин и следобед:

"Най-подходящо е сутрешното слънце до 11 часа, след 16 часа - също до вечерните часове, докато има слънце. Тогава слънцето не е толкова силно и вероятността за изгаряне е по-малка. Но това не отнема възможността да се използват фотозащитни фактори, особено когато човек не се е излагал на слънце, както обичайно се случва. Първите дни вероятността за изгаряне е доста по-голяма."

 
Децата до 3-годишна възраст не бива да се излагат на слънце, при по-големите е задължително да се използва фотозащита 50. На всички, които обичат плажове, д-р Мария Димова препоръча:

"Да не стоят по цял ден на плажа, да се хидратират, да пият много течности, защото не само изгарянето на слънце е опасно, но и самото претопляне на организма може да доведе до различни проблеми. Възрастните хора, ако имат придружаващи заболявания- високо кръвно налягане и други, също трябва много умерено да се излагат на слънце. Така ще бъдат доволни и ще си изкарат почивката без съпътстващи проблеми."

Повече по темите в предаването, може да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" ще се ваксинираме с DAC & ALEKSANDAR

   Изпълнителите на придобилата популярност по време на пандемията кавър песен "Корона, чао" - Александър и Дац, направиха нов хит - "Ваксина, ваксина". През последната година те станаха известни не само на Балканите, но и в цял свят. "На "Марина, Марина" от Роко Граната направихме текст, който е хумористичен и актуален”, разказва Драган Дац.  Двамата..

публикувано на 10.05.21 в 09:53

Велоуикенд във Врачанско

Колоездачен клуб "Враца Велообщество" проведе велоуикенд в Северозапада. Участниците преминаха през красивата природа на Врачанския Балкан и Искърското дефиле, посетиха манастир, музеи и много природни забележителности. Участниците разгледаха местните забележителности, между които са водопадът Скакля, Черепишкия манастир, тракийското селище..

публикувано на 29.04.21 в 15:26

Кампания популяризира туристически обекти в Северозапада

Движение "Северозапазване" от град Кула започна нова кампания- "Северозападът е България". Идеята е известни личности да рекламират туристически обекти от региона. "Идеята е да наблегнем на по-малките населени места, на самите културно-исторически обекти. Да изработим една карта на тези обекти, на края на годината да съберем всички тези..

публикувано на 29.04.21 в 15:24

Проф. Венелин Терзиев: Доста отворени въпроси остават след приемането на Стратегията за висшето образование

Проф. Венелин Терзиев е доктор на науките по „Национална сигурност“, научна специалност „Организация и управление извън сферата на материалното производство“ в Националния военен университет „Васил Левски“ – гр. Велико Търново, доктор на икономическите науки по научна специалност „Финанси“ в Стопанската академия „Димитър Апостолов Ценов“ – гр...

публикувано на 28.04.21 в 16:30

Проф. Андрей Захариев за предизвикателствата пред системата на висшето образование

Проф. д-р Андрей Захариев е роден във Видин. Завършва висше образование в СА „Д. А. Ценов“ през 1994 год. и защитава докторска степен през 1999 год. в областта на инвестициите в човешкия капитал. Доцент е по финанси от 2001 год. и професор от 2012 год. с втора хабилитация по фискална децентрализация. С над 200 научни публикации по финанси и икономика...

публикувано на 28.04.21 в 13:26

Любими песни за любими цветя в „Музикална зона“

  Пролет е! Килим от пъстри цветя се разстила по земята. И като в букет са наредени празниците Лазаровден, Цветница, Великден, Гергьовден- изпълнени с много цветя, благоуханен аромат и усещане за пролет. Като магичен букет от цветове, аромати и звуци ще се излеят и песните в днешната „Музикална зона“, ще стимулират сетивата ни и ще изпълнят с еуфория..

публикувано на 26.04.21 в 09:50

В „Музикална зона“ слушаме песни за дъждовно време

  Много харесвам песните за дъжд! Пък и по дъждовното време си падам... Дори обичам да се разхождам под дъжда... понякога, зависи от компанията. Тези, които обичат да се разхождат и да си пеят под дъжда казват, че... "няма нищо по- хубаво от лошото време". Стига да имаш чадър. Време- няма как да го спрем, дори да искаме ;) Само че, дори и да вали, ние..

публикувано на 19.04.21 в 09:53