Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановяват повредени скулптури във Видин

8
Снимка: Светлана Стоенелова

Ако се разходите в Градската градина и минете около видинската Художествена галерия "Никола Петров", можете да видите как Богдан Александров, ръководител на отдел в културната институция и Димитър Качев- уредник, възстановяват повредени скулптури. Спрях се и поговорих с тях.


"Това е една инициатива, която от доста време я умуваме с колегите, защото тя изискваше едно допълнително време, в което ние трябваше да съгласуваме  технологията, по която да извършим възстановка на едната скулптура- "Майчинство" на Надя Петренко и консервацията на скулптурата на Иван Фунев- "Жътвар", разказа Богдан Александров.

Разкажете ни по-детайлно, как се случва възстановяването на скулптурите?

"Скулптурата "Майчинство" на Надя Петренко, която се намира в края на площадката, с времето претърпя няколко интервенции, най-случайни. Снимка Площадката около галерията, често е обитавана от деца, което е и прекрасно, но децата обичат този тип контакт със скулптурите - да се катерят по тях, да пипнат, да увисват, така те опознават света! Освен това с времето на места, скулптурата е компрометирана, появили са се кракелюри, това е неизбежно, няма как да не се случи, когато са експонирани в екстериор. Аз дори бях свидетел на едно от "паданията" на главата на "Майчинство". То се случи в краката на три от видинските деца. Изтръпнах в този момент, защото можеше да пострадат. Този случай ни накара много сериозно да подходим и да проучим начин, по който да бъде възстановена, и то по начин, който ще гарантира нейната относителна здравина. Казвам "относителна", защото пълна гаранция едва ли може да се случи, без да има намеса в пластическата визия на творбата, не е възможно да стане по някакъв много сигурен начин.

Тази работа на Надя Петренко с времето е претърпяла редица опити, интервенции, някои по-успешни, други по-латишки, които са оставяли отрицателно присъствие върху творбата. Технологическите намеси, с опити да се пробива, да се интегрира друг материал, също са въвели една опасност, която впоследствие се развива за камъка. Тези материали са с различно температурно поведение и това допринася за тези кракелюри, които се образуват в материала. Материалът е от такъв тип – седиментна скала, утаечна, те не са много здрави. Ето защо ние подходихме много внимателно.

СнимкаНа втората скулптура, скулптурата на Иван Фунев "Жътвар", прилагаме една консервационна техника, която да попълни много внимателно тези кракелюри, които в студеното време от влагата изиграват една негативна роля. Това вече е отстранено, няма да се случва. Така че, бъдещите 15 години видинчани, като темпераментни хора по отношение на скулптурата, могат да бъдат спокойни, ще могат да виждат скулптурите и да им се любуват."

За да бъде градът ни красив, за да се връщат туристите, за да ни е приятно и на нас самите, трябва да се грижим. Учете децата си да пазят, давайте добрия пример!

Повече можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50