Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО разполага четири батальона в Полша и Балтийските републики

Създава се бригада в Румъния с участието и на България

НАТО-среща в Полша
Снимка: ЕПА/БГНЕС

НАТО увеличава военното присъствие на изток. На срещата във Варшава държавните глави на страните-членки одобриха разполагането на четири батальона в Полша и Балтийските републики, създаването на бригада в Румъния, в която ще участва и България.  

На срещата на върха на НАТО във Варшава е договорено водеща нация за Латвия да е Канада, Германия ще води батальона в Литва, САЩ в Полша, а Великобритания в Естония. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че това е само стъпка към по-голямо присъствие на изток. Той посочи и готовността на НАТО за командване на щита, чийто елементи са американските кораби "Испания", радарите в Турция и система за прихващане в Румъния. Тази система не представлява заплаха за Русия, каза Столтенберг. Той посочи и нуждата от диалог с Москва, което ще стане на среща на съвета НАТО - Русия следващата седмица. НАТО ще изгради и многонационална бригада в Румъния, в която България ще участва с до 400 войници на ротационен принцип. На въпрос за това какво повече може да се очаква за България и Румъния, Столтенберг обясни, че това са подходящи решения, взети на базата на военните анализи. За инициатива в Черноморския регион генералният секретар на НАТО обясни, че вече има по-сериозно присъствие под формата на въздушно патрулиране и радарите АУАКС в Турция, както и бригадата на Румъния и България. Повече тренировки ще има в този район. До октомври обаче военните планират да дадат съвет как присъствието на НАТО ще се случи не само на сушата но и по вода и въздух. „Някои от страните изразиха нуждата от подобно нещо“, каза Йенс Столтенберг, без да уточни дали това са били Турция, Румъния или България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Росен Плевнелиев на срещата на върха на НАТО

Росен Плевнелиев: България очаква от НАТО районът на Черно море да стане стратегически за Алианса

България очаква от НАТО районът на Черно море да стане стратегически за Алианса. Това каза президентът Росен Плевнелиев преди срещата на върха на НАТО във Варшава.  Преди участието си в първата работна сесия на Северноатлантическия съвет Росен..

публикувано на 08.07.16 в 16:20

ЕС и НАТО подписаха съвместна декларация за сътрудничество

Европейският съюз и НАТО подписаха съвместна декларация за сътрудничество. Своите подписи под документа поставиха генералният секретар на Алианса - Йенс Столтенберг , председателят на Европейския съвет - Доналд Туск и председателят на Европейската..

обновено на 08.07.16 в 16:06