Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев: България очаква от НАТО районът на Черно море да стане стратегически за Алианса

Росен Плевнелиев на срещата на върха на НАТО
Снимка: ЕПА/БГНЕС

България очаква от НАТО районът на Черно море да стане стратегически за Алианса. Това каза президентът Росен Плевнелиев преди срещата на върха на НАТО във Варшава. 

Преди участието си в първата работна сесия на Северноатлантическия съвет Росен Плевнелиев посочи, че на срещата ще бъде заявено, че НАТО е основният източник на сигурност и стабилност за България и за държавите членки, както и за Европа:

Ще дадем всичко от себе си, за да превърнем Черно море в приоритет, да не се окаже така, че то да бъде изоставено. Югоизточният фланг не може да бъде изоставен. Ние настояваме за засилено присъствие, за по-добра координация, за засилени учения. Това ще има положителен ефект, както за евроатлантическата сигурност, така и за сигурността на България.

На срещата ще бъде одобрено разполагането на многонационална бригада в Румъния, в която България ще участва с 400 военни на ротационен принцип. Ще бъде утвърдено и разполагането на четири многонационални батальона в Полша и Прибалтийските държави. В началото на форума генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг припомни, че тези мерки не са насочени към конфронтация с Русия:

В четирите нови батальона ще бъде изпратено силно послание, че атаката на член на НАТО е атака срещу НАТО. НАТО обаче не търси конфронтация. Студената война е история, но в една по-предизвикателна среда, трябва да защитим нашите членове. Важно е за нас да продължим конструктивния диалог с Русия. Това ще намали рисковете, ще увеличи предсказуемостта и ще подобри прозрачността.

НАТО и ЕС подписаха споразумението, което договаря общи действия в областта на хибридните кибератаки, миграционните въпроси и общи учения. Сред темите на срещата във Варшава са и ситуацията в Украйна, Афганистан и киберсигурността.


 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

ЕС и НАТО подписаха съвместна декларация за сътрудничество

Европейският съюз и НАТО подписаха съвместна декларация за сътрудничество. Своите подписи под документа поставиха генералният секретар на Алианса - Йенс Столтенберг , председателят на Европейския съвет - Доналд Туск и председателят на Европейската..

обновено на 08.07.16 в 16:06

Учението "Бриз 2016" в Черно море е със Силите за отговор на НАТО

Националното военноморско учение с международно участие "Бриз 2016" започва днес в Черно море.  В мащабното учение се включват над 25 бойни и спомагателни кораби и катери, два самолета и два хеликоптера. Ще участват над 1700 души от военноморските сили на..

обновено на 08.07.16 в 12:30
Анджей Дуда

Анджей Дуда: НАТО е обединение, което демонстрира солидарност и реакция към случващото се като цяло

НАТО изпраща сигнали за солидарност с поставянето на мултинационални батальони в Полша и Балтийските държави. Това заяви полският президент Анджей Дуда в интервю по "Poland radio" преди срещата във Варшава на военния алианс. Не може да се дава..

публикувано на 08.07.16 в 12:06

Започва срещата на върха на НАТО във Варшава

В полската столица Варшава започва ключовата среща на върха на НАТО, на която ще бъде обявено усилване на източния фланг на Алианса. В нея ще участват над 60 делегации – представители на 28-те държави членки, на 26-те страни партньори, както и на..

обновено на 08.07.16 в 10:35
Мария Захарова

М. Захарова: Москва няма да остави без отговор надпреварата за въоръжение край границите ѝ

Русия ще следи внимателно започващата във Варшава днес среща на високо равнище на страните-членки на Алианса. Според Мария Захарова , официалният представител на руското външно министерство, страната ѝ с нищо не заплашва наложения ред в Европа...

публикувано на 08.07.16 в 08:39