Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО ще отделя близо милиард долара годишно за афганистанските сили

НАТО ще обучава военни в Афганистан и след края на тази година. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че Алиансът ще отделя почти по 1 милиард долара годишно за афганистанските сили.

Имаме поет ангажимент за предоставяне на 1 милиард долара от страните-членки без Съединените щати. Това са почти всички необходими средства и аз съм сигурен, че ще достигнем целта и ще да запазим сегашното ниво на финансиране за афганистанските сили до 2020 година, обяви Столтенбепрг на лидерската среща във Варшава.

По отношение на Русия той каза, че ситуацията между НАТО и Москва е нова и различна от досега. Той повтори, че Алиансът остава единен.

Не виждаме каквато и да било непосредствена заплаха за който й да било от съюзниците на НАТО. Не сме в стратегическо партньорство с Русия, което се опитахме да развием след края на Студената война, но и не сме като в ситуацията по време на Студената война. Ние сме в в различна ситуацията, която не прилича на нищо, което сме преживявали преди, обясни Столтенберг.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Даниел Митов

Митов: В Егейско море има защита от страна на НАТО, но за Черно море нямаме все още необходимост от това

На срещата във Варшава беше решено да бъде формирана бригада на Румъния и България, в която страната ни да участва с до 400 военни, но генералният секретар Йенс Столтенберг обясни, че през октомври военните министри ще решават как Алиансът да засили..

публикувано на 09.07.16 в 12:50
Дидие Рейндерс

Белгия ще изпрати минимум 150 военни в батальона на НАТО в Литва

Белгия ще изпрати минимум 150 военни в състава на многонационалния батальон на НАТО в Литва, обяви външният министър на страната Дидие Рейндерс . Организацията ще разположи 4 такива батальона в балитийските страни и Полша от началото на 2017 година. От..

обновено на 09.07.16 в 11:20
Николай Ненчев

Ненчев: Не се предвижда български военни да участват в разполагане на сили на НАТО в Балтийските държави и Полша

Министърът на отбраната Николай Ненчев каза, че не се предвижда български военни да участват в т.нар. предно разполагане на сили на НАТО в Балтийските държави и Полша. Става въпрос за решението, което Алиансът взе за разполагане на четири батальона в..

публикувано на 09.07.16 в 11:17

Столтенберг: НАТО ще обсъжда разширяване на присъствието си в Черно море

НАТО ще обсъди възможно разширяване на присъствието на организацията заради притесненията за неотстъпчивата позиция на Русия, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, предава Анадолската агенция. Говорейки пред репортери в първия..

публикувано на 09.07.16 в 08:48

Втори ден от срещата на върха на НАТО

Във Варшава, в рамките на срещата на върха на НАТО, ще бъде обсъдено продължаването на операцията на Алианса в Афганистан. Алиансът вече обяви решението си за увеличаване на военното присъствие на изток, като одобри разполагането на батальони в Полша и..

публикувано на 09.07.16 в 08:22
НАТО-среща в Полша

НАТО разполага четири батальона в Полша и Балтийските републики

НАТО увеличава военното присъствие на изток. На срещата във Варшава държавните глави на страните-членки одобриха разполагането на четири батальона в Полша и Балтийските републики, създаването на бригада в Румъния, в която ще участва и България.   На..

публикувано на 08.07.16 в 21:29