Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горските служители с план за действия при пожари

Снимка: Радио ВИДИН

В пожароопасния сезон в предаването "Еко Свят" говорим за мерките, предприети с цел недопускане на горски пожари. Ще научите и какво мотивира ученици от Вършец и Берковица да отидат на зелено училище през лятната вяканция. Ще ви срещнем с поредния собственик на бананово дърво от Видинско. Говорим и за работата на депата за битови отпадъци във Видин и Монтана.

Проблемът за възникването на горските пожари е особено актуален през летния сезон. Горското стопанство във Видин има разработени планове с разписани стъпки за действие при евентуално възникване на пожари в горите и за превенция. В голямата си част горските пожари възникват в земеделските земи и след това се прехвърлят в горите.

"Тази година, поради това, че беше много валежна и влажна, през първото полугодие няма горски пожари. Планът за превенция включва мерки за наблюдение и ранно известяване при възникване на горски пожари, както и конкретни мерки като направа на ивици, с цел защита на горските територии от навлизане на пожари от възникване на пожари в прилежащите селскостопански територии. При нас във Видин гората е разположена мозаечно около земеделски земи, така че в голямата си част горските пожари възникват първоначално в земеделските земи и впоследствие се прехвърлят в горите. Това е масовият случай за възникване на горски пожари", каза директорът на Държавно горско стопанство- Видин Радослав Николов.

СнимкаПланът за реакция и действие при възникване на горски пожари е свързан със система за оповестяване и дежурства извън работно време от служители на стопанството, както и група за първоначални действия при пожарите. Горското стопанство има и оборудван автомобил с висока проходимост за гасене на горски пожари и има готовност групата да реагира веднага, за да ликвидира пожара още на ранен етап. В селата има сформирани и гасачески групи, които при необходимост се включват в гасенето на пожарите. Горското гаси пожара без значение собствеността на гората.

През годината статистичеки има два пика на горските пожари- март и април, юни и август, когато се активизират селскостопанските дейности. Повечето от възникналите горски пожари са низови и при тях изгарят храсти и трева.

Във всички области в страната е обявен пожароопасен сезон. Директорът на Агенцията по горите Тони Кръстев обясни, че над 95% от пожарите възникват от човешка дейност. Министерство на земеделието и храните (МЗХ) и Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) призовават всички граждани да бъдат особено внимателни и да се въздържат от палене на огън сред природата и в земеделски земи.

За 2015 година общият брой на възникналите пожари е 429. Засегнати са 43 128 дка, като от тях само 1667 дка са опожарени от върхов пожар. През миналата година най-много пожари са регистрирани в териториалните обхвати на Регионални дирекции по горите- Ловеч, Кюстендил, София, Берковица и Бургас.

От страна на Министерството на земеделието и Изпълнителната агенция по горите са предприети всички необходими превантивни мерки, създадена е организация за незабавна реакция при възникване на горски пожари. Териториалните поделения на Държавните горски и ловни стопанства, както и Регионалните дирекции по горите са организирали и осигуряват денонощни дежурства.

Снимка: ЕкоОбщност18 ученици от Вършец и Берковица отидоха на зелено училище през лятната си ваканция. Младежите бяха обучени за водачи по опознавателен еко-туристически маршрут в природен парк "Врачански Балкан". Организатор е фондация "ЕкоОбщност", в партньорство с Дружеството за защита на хищните птици.

"Разнообразните практически дейности имаха за цел да запознаят учениците със защитените видове птици, характерни за района, както и да развият у тях по- критичен поглед, помагащ да отсеят доброто качество сред множеството предлагани услуги за гостите на града. Акцентирахме върху белоглавия лешояд, който съвсем наскоро беше възстановен като гнездене и местообитание в припордния парк. Направихме в единия от дните поход до клетката, гледахме лешояди от укритието. Децата много се забавляваха да наблюдават птиците с бинокъл и оптична тръба. Имахме и интересен фотопленер- децата снимаха птиците в природата, даже рисуваха на място птиците и клетката. Изключително развълнувани бяха и в едно от заниманията, които им възложихме- да обиколят град Вършец, да видят каква е информираността в туристическите обекти и хотелите по отношение на Природен парк "Врачански Балкан", дали са запознати с маршрута на белогравия лешояд. Разпитваха туристите и гостите на града защо обикалят, какво правят, разказваха какво бяха научили за лешояда", каза Дима Котева от фондация "ЕкоОбщност".

Снимка: ЕкоОбщностПо време на заниманието младежите имаха късмет да наблюдават още и белоопашат мишелов и черен щъркел - две птици, характерни за района и също включени в Червената книга на България като застрашени. При обхождането на маршрута, към тях се присъединиха и техни съученици- творци, които запечатаха във фотографиите и рисунките си красивата природа на Врачански Балкан и белоглавите лешояди.

Посетиха 14 заведения и хотели и проучиха предлаганите местни и други ястия, както и потенциалния интерес на посетителите за пешеходни турове с опознавателна цел в региона. Всички интервюирани места за настаняване изказаха желание и интерес да се включат в популяризиране на познавателния маршрут "Белоглавият лешояд в природен парк "Врачански Балкан" и да предоставят информация на своите гости, съобщиха още организаторите.

През следващите седмици младежите ще се подготвят за първите си самостоятелни обиколки като водачи с групи туристи по маршрута. Те ще се състоят на 6 и 7 август 2016 г., в рамките на предстоящия Празник на курорта, минералната вода и Балкана "Вършец 2016".

Зеленото училище е част от инициативата млади хора да станат туристически водачи и посланици на биоразнообразието и да се научат как да популяризират биоразнобразието в района на НАТУРА 2000, зони "Врачански Балкан" и "Западна Стара планина и Предбалкан".

СнимкаВ двора на къща, до главната улица във видинското село Кутово, е посадена палма. В предаването "Еко Свят" вече сме ви срещали с двама души, които полагат грижи за такива бананови дървета- едното е в двора на Видинската Света митрополия, а другото е в градинката пред блок на улица "Цар Александър II" в комплекс "Химик".

Оказва се, че отглеждането на бананово дърво става обичайно за нашия регион. Собственик на палмата в Кутово е Савинка Герасимова. В двора зад къщата има още една палма. А в двора на съседката- също.

"Първа насадих тази отпред. Есенно време я режем, покривам я с найлон, със земя и пролетно време от самото стъбло, където се реже, от средата излиза чепка, другите излизат по края. Взях от тази комшийка, тя я взе от Видин от една приятелка. Тя е на завет, много не я духа. Направила съм като кладенче, пълним го и два-три дена седи мокро. И съм дала много чепки- всеки иска. Най- добре е да се сади пролетно време. Иска поливане много. Другата палма е по- малка. Листата й от вятъра са нарязани, защото е на течение. Трябва й пространство, за да може да расте. Не я пръскам с нищо. Само вечер пръскам листата с вода да са свежи", разказа какви грижи полага за палмите Савинка Герасимова.

СнимкаНа 4 август се навършва една година от официалното откриване на регионалното депо за битови отпадъци във Видин. На него са изградени три инсталации: за депониране на битови отпадъци, за преработване на строителни отпадъци и за компостиране на биоразградими отпадъци. Оборудвано е с нова и съвременна техника. Депото работи нормално. Сформирано е общинско предприятие, което управлява депото и играе ролята на оператор. Разкрити са 18 работни места. На него се извозват отпадъци от всички общини на областта. За близо година в регионалното депо във Видин са постъпили 19 726,97 тона битови отпадъци и 297,32 тона биоразградими отпадъци.   
   
От пресцентъра на Община Видин съобщиха още, че в бъдеще се предвижда изграждането на сепарираща инсталация. С нея ще се намалят разходите за депониране и ще се генерират приходи от разделно събраните отпадъци. Тъй като тези инсталации не се финансират по оперативна програма "Околна среда", ще трябва да се ползват собствени средства.


Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40