Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гост в "Калейдоскоп" е доц. д-р Тони Венелинов, преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия

Тони Венелинов: "На състезание се отива, за да станеш шампион"

13
Снимка: Колаж Ваня Минева


Днес в "Калейдоскоп"- нашия шарен Северозападен сборник с истории за живота, пишем с Тони Венелинов- преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия, Хидротехнически факултет, Катедра Водоснабдяване, канализация и пречистване на води. Доцент доктор, ръководител на лаборатория при Катедра Лаборатория за анализ на води. Завършил "Неорганична и Аналитична Химия" в СУ "Св. Климент Охридски". С признати пристрастия към баскетбола, който е неговият спорт от детство и тениса, към който има сериозни ангажименти като съдия. Един успял млад мъж, който като дете е тичал по площадките на видинските училища, карал е колелото си по видинските улици, бързал е за тренировки към видинската спортна зала "Фестивална".

"Баскетболът за мен винаги е бил вторият ми начин на живот. Давал ми е спокойствие, самочувствие, давал ми е всичко. А през тийнейджърските години, които както знаем, са малко турбулентни, мога да кажа, че дори ме е спасявал. Решението да тренирам взех във втори клас. Така се започна", признава Тони.

Доцент доктор Венелинов е възпитаник на видинската баскетболна школа, носител на много отличия и медали с отбора на "Химик", с отборите на училище "Св. Климент Охридски" и видинската природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I", състезател в белгийската пета баскетболна дивизия

Тони Венелинов, Снимка: Личен архивОт спорта е взел едно от любимите си житейски правила- че има само едно почтено съперничество и то е "съперничеството кой е по-добър, кой скача по-високо, кой вкарва повече, кой пази по-добре".

Разказва ми Тони как се е сдобил с прозвището "Лъвът", как е издирвал първия брой на списание "Буба баскетбол" с плакат на Майкъл Джордан- плакат, който после осем години е част от личното пространство на тийнейджъра, студента и научния работник Тони Венелинов; за това как любимите "Майкъл Джордан маратонки" се превръщат в "представителни бални обувки"; как майка му е искала от него да стане доктор... И той станал доктор, но не по медицина, а в друга област на познанието, която също има много важно отношение към човешкото здраве и здравето на природата. А двете- здравето на човека и здравето на природата, са в много силна зависимост.

Върти времето своя чекрък- и става така, че измерванията днес са фактор в професията на Тони. А в личните неща? Там кои са най-важните мерни единици?

"Честността във взаимоотношенията- така се откриват и запазват приятелствата, независимо от турбуленцията на живота. Това, което оставаш след себе си, е другата важна мерна единица- по това, което човек оставя след себе си, се измерва какво е направил със живота си и как се е реализирал. Не говоря за материалните неща. В тях всички правим и правилни, но и грешни избори. Говоря за онова, с което си се вписал в живота на някого. Третата мерна единица са успехите, които човек сам определя като негови личностни постижения. Те са онова, което никой не може да му отнеме", казва ми доц. д-р Тони Венелинов.

"Аз пазя своите спомени, те ме вдъхновяват", признава Тони. И ми споделя кое е неговото специално място във Видин, където от дете се освобождава от натрупаното напрежение, умора, грижи.

"Защото негативните емоционални натрупвания водят до злокачествени изменения", предупреждава химикът и продължава:

"Всеки човек трябва да си има своята тайна пещера, където да се прибира, когато има нужда от презареждане. Тази пещера за мен беше баскетболът. Това са моите суперспомени... Как със съотборниците се събирахме край парното на първия етаж на старата гимназия и анализирахме мачовете от НБА. Всеки имаше мнение..."

Тони Венелинов, Снимка: Личен архивА тенисът?

"Започнах да играя тенис след като навърших 30 години. В момента съм съдия по тенис и се занимавам с организирането на състезания от календара на Българската федерация по тенис", отговаря Тони.

Роден във Видин, ученик на видинската природо-математическа гимназия "Екзарх Антим Първи", възпитаник на видинската баскетболна школа, почитател на естествения и прям избор във всяка житейска ситуация, перфекционист в професията, живота, личните неща... И макар днес Тони да е университетски преподавател, за мен- като човек, който го е познавал и обичал когато е бил дете, той си е преди всичко Лъвчето.

В родния Видин го върна един много приятен повод- поканата да връчи дипломите на част от зрелостниците на зеленото училище. Е, господин университетски преподавател, разпозна ли си нещо от атмосферата на твоето училище?

"Аз съм завършил първо Четвъртото, а след това и Математическата. Така че за мен спомените в тази сграда са "две в едно". Познавам всяка класна стая, на всеки един от етажите. Аз съм почнал училище 6-годишен и си спомням дори стаите, в които спяхме на обяд... Имах един преподавател по математика, който беше перфекционист. Когато той чертаеше на дъската чертеж за задача по геометрия, той всъщност го рисуваше. После отиваше до последния чин, за да провери дали добре се вижда от всяко място в класната стая. Тази школовка я прилагам както в работата ми на преподавател, така и в личния си живот. А по химията се запалих в осми клас, благодарение на моя преподавател Георги Иванов. Помня, все едно че беше вчера, какви задачи ни даваше той. Подобни неща се опитвам да правя с моите студенти- като въпроси, като провокация и смятам, че се получава добре", анализира Тони.

Връчване на дипломите на Випуск 2016 на ПМГ, Снимка: Росен РакаджиевХайде сега да отидем при директора на видинската природо-математическа гимназия Румяна Петрова, за да ни каже как нейният някогашен ученик Тони, беше поканен в качеството му на доцент доктор Венелинов да участва в ритуала по дипломиране на Випуск 2016 на училището.

"Аз обикновено казвам, че няма случайни неща в живота на човека. Нещата някак си се подреждат по своя си логика във времето и пространството. Тони дойде като представител на Университета по архитектура, строителство и геодезия, за да се срещне с наши ученици. Когато се видяхме, ми дойде идеята, след Радослав Николов, който е изпълнителен директор на SAP Labs България, да поканим и Тони, като един доказал се наш възпитаник, да връчи дипломите на отличниците. Срещите с успели наши възпитаници стимулират настоящите ни ученици да вярват в себе си, в мечтите си, в успеха си", казва Румяна Петрова и връща лентата назад, за да ми разкаже любопитни случки от ученическите години на Тони. В разговора ни тя изрежда поне десет имена на възпитаници на Математическата, които не забравят своето училище- срещат се с ученици, помагат с дарения.

Тони Венелинов на връчването на дипломите на Випуск 2016 на ПМГ, Снимка: Росен Ракаджиев"Почувствах се страхотно, когато госпожа Петрова предложи да връча дипломите на отличниците от Випуск 2016 на моето училище. За мен наистина беше чест", казва Тони. Участието му в живота на училището ще продължи, обещали си с директора на ПМГ.

Идва ли си често във Видин, питам.

"Не толкова често, колкото бих искал. Моето място е до Фара. Там се зареждам. Независимо от сезона, с пристигането във Видин първо отивам там. Да видя Дунава. Да поседя. После може три дни да не изляза от къщи, но при Фара не мога да не отида", признава Тони. А аз завъртам калейдоскопа и в още една посока- към един далечен турнир по стрийтбол на някогашния стадион "Юнак"...

Красимир Генов, Николай Панчев, Ясен Донков, Людмил Радулов, Тони Веселинов и Росен Ракаджиев, стадион Юнак, София, Снимка: Росен Ракаджиев"О, как да не го помня! Минавам много често от там. Помня и нощното пътуване и спането при приятели на пода в Студентски град, и мократа настилка- беше валяло и трябваше да чакаме да попият водата от кортовете. Тогава загубихме онзи мач, който не трябваше да губим, за да се класираме за финалната част на турнира. Да, загубихме го с малко, но го загубихме... Ние, българите, сме такава нация в спорта- максималисти. Аз самият никога не съм се примирявал с това да остана втори, трети, или пети... На състезание се отива, за да станеш първи. Ако тръгваш с друга нагласа, по-добре изобщо да не ходиш! Е, ние отидохме, за да станем шампиони. Не успяхме. Нищо. Важното е, че бяхме там. Това беше страхотно изживяване. Беше една мечта. Защото гледахме само по филмите такива работи. А в следващия момент ни се случват на нас! Ние бяхме едни от първите участници в тези турнири, които започнаха тогава да се правят и в България. Беше страхотно. И това няма как да не ми дава поводи за гордост", поема паса Тони. Много още неща си казахме и разказахме с него. Ако искате и вие да сте част от този разговор, чуйте прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40