Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От началото на годината са констатирани 91 случаи на мъртви делфини по българското Черноморие

Мирослав Калугеров: За мъртви делфини трябва да се сигнализира незабавно

Снимка: БГНЕС

От началото на годината са констатирани 91 случаи на мъртви делфини по българското Черноморие, а тенденцията за завишена смъртност се очертава заради случаите от отминалия уикенд, когато са били открити повече от 20 мъртви делфина. Това обяви в предаването „Хоризонт до обед“ Мирослав Калугеров, директор на дирекция „Национална служба за защита на природата“ в МОСВ, след публикуваните в социалните мрежи фотографии на мъртви делфини между Ахелой и Поморие.  

Неправителствени сдружения са качили снимки в социалните мрежи, но не са се обърнали към компетентните органи, а своевременното сигнализиране е ключово за установяването на причината за смъртта, подчерта Калугеров. Той апелира при забелязване на мъртъв делфин гражданите да реагират бързо и да подават сигналите си своевременно. На страниците на РИОСВ са посочени денонощни зелени телефони за сигнали. Забавяне в реакцията на екоинспекциите може да се получи, ако местността е недостъпна и е далече от централата на съответната инспекция, уточни експертът.

По данни на РИОСВ  във Варна и Бургас няма констатирани случаи, за които да съществуват съмнения за умишлено посегателство и упражнено насилие, а ако има такива съмнения, РИОСВ сигнализира органите на реда, посочи още Мирослав Калугеров.
 
Неправителствени организации предлагат монтирането на специални сензори на рибарските мрежи, които да отблъскват делфините и така техният живот да бъде спасяван, защото сега съществуват подозрения, че рибари осакатяват заплели се в мрежите им делфини, за да ги освободят, като така причиняват гибелта им.

Мирослав Калугеров увери, че случаите се следят стриктно и се отразяват в базите данни на РИОСВ. Конкретните причини за смъртта се установяват трудно, защото не всяко открито тяло позволява вземането на проби за аутопсия и в тези случаи от екземплярите се снемат единствено морфологични белези.

Междуведомствена група предстои да обсъжда всички измерения на проблема.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!