Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Републиканците се готвят за критики срещу Хилари Клинтън на третия ден от конгреса си

Снимка: ЕПА/БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Кливлънд, щата Охайо продължава партийният конгрес на републиканската партия. След като вчера делегатите избраха официално Доналд Тръмп за свой кандидат за президент, фокусът през днешния ден ще бъде критика срещу вероятната номинация на демократите Хилари Клинтън.

След няколко напрегнати момента, свързани с освиркания в залата от една страна и обвинения срещу съпругата на Доналд Тръмп в плагиатство от друга, във вторник конгресът отправи силен сигнал за подкрепа спрямо милиардера. Един по един щатите устно даваха делегати за него до момента, в който родният му щат Ню Йорк не даде решителния брой делегати. Тогава се чуха хиляди радостни възгласи. На фона на инструментал на песента "Ню Йорк" на Франк Синатра мнозинството танцува, ръкопляска и показа недвусмислената си подкрепа с вдигнати плакати с името на фаворита си.

С избора на Тръмп започна процесът по обединяване на партията след една кампания, която доведе до явно разцепление в редиците на републиканците. От подиума председателят на Камарата на представителите Пол Райън призова за единство, но акцентът беше атака срещу демократа Хилари Клинтън. Изказващите се се опитаха да я представят като продължител на неефективните според тях политики на президента Барак Обама и в същото време като лъжец, който застрашава страната.

В една от най-запомнящите се речи губернаторът на Ню Джърси Крис Кристи каза:

Знаем точно до какво ще доведат четири години с Хилари Клинтън – всичките провали от годините на Обама, но с по-малко чар и повече лъжи.

Лагерът на Клинтън отговаряше на обвиненията в социалните мрежи като в едно от посланията критикуваше Пол Райън за промяната на позицията му спрямо Тръмп.

Днес в конгреса ще се включат познати имена, някои от които бяха подигравани от Тръмп по време на предварителната кампания. Сред тях са сенаторът от Флорида Марко Рубио и губернаторът на Тексас Тед Круз. В програмата е включен и бившият председател на Камарата на представителите Нют Гингрич.

Междувременно в центъра на Кливлънд при засилени мерки за сигурност продължават спорадични протести на различни организации. Вчера се стигна до покачването на напрежението между симпатизанти и противници на Доналд Тръмп, но властите успяха бързо да предотвратят евентуалното насилие.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Рок музикантите от "Куин" срещу Тръмп

Музикантите от рокгрупа "Куин" протестираха по време на конгреса на Републиканската партия в Кливлънд, заради използването на техния хит "Ние сме шампионите" в кандидат-президентската кампания на Доналд Тръмп . "Куин" излязоха с декларация в Туитър, в..

публикувано на 19.07.16 в 21:39

Доналд Тръмп е кандидатът на републиканците за президент на Съединените щати

Доналд Тръмп е кандидатът на Републиканската партия за президент на Съединените щати.  Това стана факт, след като милиардерът получи необходимата подкрепа от 1237 делегати на конгреса на републиканците, който се провежда в Кливланд. Решаващ бе вотът..

обновено на 20.07.16 в 07:33

Обвиниха съпругата на Доналд Тръмп в плагиатство

Съпругата на републиканския кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп , бе обвинена в плагиатство след първата си публична реч. Мелания Тръмп говори петнайсетина минути пред делегатите на партийния конгрес, обрисувайки мъжа си като талантлив и..

публикувано на 19.07.16 в 11:12

Конгресът на Републиканската партия - официална номинация за президент или шоу "а ла Тръмп"

В Кливлънд, щата Охайо започва четиридневният партиен конгрес на републиканците, на който се очаква Доналд Тръмп официално да приеме номинацията за президентски кандидат.  Кампанията на Тръмп се готви да представи шоу спектакъл с акцент..

публикувано на 18.07.16 в 14:01

Доналд Тръмп си избра вицепрезидент

Доналд Тръмп съобщи в Туитър, че избира губернатора на Индиана Майк Пенс за свой вицепрезидент, предаде Асошиейтед прес. Първоначално Тръмп смяташе да обяви избора си за вицепрезидент на пресконференция днес, но заради атентата в Ница, я отложи за утре..

публикувано на 15.07.16 в 21:45