Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Челюстница- селото със зловещо име, но с гостоприемни хора

7
Снимка: Пламен Генчев, радио Видин
На гости сме в Челюстница- едно село със зловещо име, но пък с изключително гостоприемни хора. Намира се в община Чипровци. Посреща ни Цветан Цветков, кореняк челюстенец и ни разказва някои от версиите за историята на селото.

"Първо по време на въстанието на Константин и Фружин са идвали тук турци, селото е било долу до шосето - на Балтин чукар. Така го предават нашите прадеди, че турците са искали да отседнат тук и тогава да атакуват Клисура, Чипровци. Нашите хора се изплашили, заключили портите, но турчинът казал:"Дайте една балта, съсякъл една врата, започнали да разбиват, да се самонастаняват и от балта останал Балтин чукар. Говорят, че селото е започнало със седем колиби, сега казват, че пак седем ще останат."

Според едно от преданията, на малкото възвишение Балтин чукар са открити много челюсти, коитo са били на избитите след Чипровското въстание жители.

СнимкаДнес в Челюстница са останали 58 души, предимно възрастни (както в повечето български села). И те имат нужда от магазин, сега се оправят някак си с помощта на подвижния, който представлява микробус със стоки от първа необходимост и който ги навестява четири пъти в седмицата. Иначе хората си харесват кметицата и се обръщат към нея с "Кака Лили".

А тя, Лиляна Цветкова е четвърти мандат кметски наместник. И е работохолик.

Разказва ни за основно ремонтираната църква в селото - "Св. Петка Параскева". За честването на 160-ата й годишнина някои от иконите в нея са възстановени предимно чрез даренията на местни родолюбци.

Разказва ни и за Войнишкия паметник-чешма в центъра на Челюстница, изграден през 1934-1937г. На него са изписани имената на 19 войници, загинали през войните 1912-1918 г. "Направен е като чешма, защото като се наведе човек да пие вода, да се поклони пред паметта на тези герои", казва кметският наместник Лиляна Цветкова.

Целия репортаж за Челюстница чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18