Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариан Tейсен: Много е трудно отсега да се каже за какво ще се преговаря с Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Великобритания трябва първо официално информира, че напуска ЕС и чак тогава да започнат преговори по условията на оттегляне, това заяви в интервю за предаването "Неделя 150" белгийският еврокомисар по сигурността, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност Мариан Тейсен:

Излизането на Великобритания от ЕС няма да стане бързо. Може би ще отнеме две години, но дотогава всичко си остава по старому. Хората от други страни ще продължат да пътуват и са свободни да работят в Обединеното кралство, да търсят помощ от британските социални служби по същия начин както и британските граждани. Какъв ще бъде резултатът от преговорите по напускането? Това е въпрос към всички ни, но трябва да почакаме.

Тейсен добави какво е виждането ѝ за единния пазар:

По мое виждане единният пазар е едно цяло. Неговата концепция е такава - свободното движение на работници, свободата на предоставяне на услуги, свободата на движение на стоки и капитали, но това важи само за пълноправните членки на ЕС. Какви ще са бъдещите отношения с Великобритания като трета страна извън Съюза, като цяло зависи от преговорите. Много е трудно отсега да кажа за какво ще се преговаря.

Цялото интервю с Мариан Тейсен можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!