Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Филаделфия започва конгресът на Демократическата партия на САЩ

| обновено на 25.07.16 в 13:31
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Във Филаделфия, щата Пенсилвания, започва конгресът на Демократическата партия, на която се очаква Хилари Клинтън да приеме официално партийната номинация за президент. По програма днес се очаква реч да изнесе основният опонент на Клинтън – сенаторът Бърни Сандърс, както и първата дама Мишел Обама.

Броени дни след вещаещата апокалипсис реч на републиканеца Доналд Тръмп аудиторията в Америка и целият свят насочват вниманието си към Филаделфия за конгреса на демократите.

Както републиканците, така и демократите са изправени пред предизвикателството да покажат, че са обединени. Драмата се задълбочи, след като през уикенда "Уикилийкс" публикува десетки хиляди имейли, от които става ясно, че партийните лидери са подкрепяли Хилари Клинтън и са подхождали скептично към Бърни Сандърс. Скандалът доведе до оставката на Деби Уасермън Шулц – председател на Комитета на демократите.

Междувременно мениджърът на предизборната кампания на Хилари Клинтън бе цитиран от "Вашингтон Поуст" да казва:

Има доказателства, че руски държавни лица са пробили системата на конгреса, откраднали са тези имейли, с цел да помогнат на Доналд Тръмп. 

Пускането на тези имейли определено ще разгневи още повече симпатизантите на Сандърс, които и без това смятат, че системата е опорочена и политиката е подвластна на големи корпоративни интереси. И изборът на Клинтън за вицепрезидент не помага. Сенаторът от Вирджиния Тим Кейн е със солиден опит по въпроси със защита на равни права, но не е възприеман като достатъчно прогресивен, за да привлече жадуващите по-радикална промяна привърженици на Бърни Сандърс.

На конгреса на демократите ще гостува и българска делегация с участието на посланика ни в САЩ Тихомир Стойчев и външния министър Даниел Митов. За Българското национално радио официални правителствени лица, пожелали анонимност, поясниха, че посланикът ни е имал желание да посети и конгреса на републиканците, но не е успял поради гостуването по това време на делегация на високо ниво от България.

Още по темата чуйте в репортажа на Младен Петков за предаването "12+3".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!