Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна делото срещу убийците на руския опозиционен политик Борис Немцов

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Москва започна делото по убийството на руския опозиционен политик Борис Немцов. Той бе убит на 28 февруари 2015 г. в центъра на руската столица. Семейството на Немцов обяви чрез своя адвокат, че няма да иска компенсация за неговата смърт.

В хода на предварителните изслушвания по делото за убийството на опозиционния руски политик Борис Немцов прокурорът поиска от съдебните заседатели да бъде удължен срокът на задържането под стража на участниците в него. В следствения арест се намират пет лица от кавказки произход, които са смятани за физическите извършители на убийството на Немцов. Според  разследващите Заур Дадаев е прекият извършител. Хамзат Бахаев е снабдявал с информация извършители на убийството, а след това е трябвало да им осигури укритие. Сред задържаните е и Темирлан Ескерханов, както и двамата братя Анзор и Шадид Губашеви, които физически са наблюдавали и проверявали маршрута на предвижване на опозиционния политик. Разследването спрямо тях е завършено, но все още обаче то продължава около предполагаемия поръчител и организатор на убийството Руслан Мухудинов, за които в публичното пространство се знае, че се намира в неназована арабска държава далеч от руското разследване.

Мухмудинов е приятел и бивш шофьор на заместник командира на батальона "Север" - Руслан Геремеев. А самият Гаремеев е в най-близкия кръг на и.д. президент на Чечения Рамзан Кадиров. Лично Кадиров отрече преди няколко месеца съпричастността на Геремеев в насилствената смърт на Борис Немцов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Арестуваха двама от дошлите да почетат паметта на лобното място на Борис Немцов

Руската полиция арестува двама от дошлите да поставят тази вечер цветя на мястото, където през февруари миналата година беше убит руският опозиционер Борис Немцов . Кметството в Москва не позволи да се проведе шествие в негова памет. Инициативата край..

публикувано на 13.06.16 в 21:42

САЩ поиска от Русия да хвърли светлина върху убийството на Немцов

Съединените щати призоваха Русия да хвърли светлина върху убийството на руския опозиционен лидер Борис Немцов , извършено преди една година, предаде Франс прес. От Вашингтон апелират руското правителство да се погрижи всички виновни да бъдат..

публикувано на 01.03.16 в 07:42
Американският посланик в Русия Джон Тефт дойде на лобното място на Борис Немцов

В Русия отбелязват година от убийството на Борис Немцов

Днес в Москва се почита паметта на руския опозиционен политик Борис Немцов , който бе застрелян на Замоскворецкия мост край Кремъл точно преди година. Много московчани дойдоха и продължават да идват на лобното място на Немцов. Там бе и посланикът на САЩ..

публикувано на 27.02.16 в 15:06

Заур Дадаев с обвинение за убийството на Борис Немцов

Прокуратурата в Русия повдигна обвинение срещу Заур Дадаев , смятан за непосредствен извършител на убийството на опозиционния политик Борис Немцов , съобщи ТАСС. Немцов бе застрелян насред Москва на 27-и февруари. Освен срещу Дадаев, властите подготвят..

публикувано на 29.12.15 в 11:23

Московски съд отказа да преквалифицира убийството на Борис Немцов в политическо

Следствените органи в Москва отказаха да дадат статут на убийството на Борис Немцов , като политическо. Такова искане бе отправила до тях и съда  дъщерята на политика – Жана Немцова . Тя поиска убийството на баща и да бъде преквалифицирано по друг текст..

публикувано на 26.12.15 в 12:18