Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От наесен- промени и в детските градини

5
Диана Димитрова, директор на ОДЗ "Славейче"- Видин
Снимка: Светлана Стоенелова

От 1 август 2016 година влиза в сила новият Закон за предучилищното и училищно образование. Какви промени ще настъпят в организацията на детските градини, под какви форми ще се осъществява обучението? Отговор на тези въпроси потърсихме от Диана Димитрова, директор на Обединено детско заведение "Славейче"- Видин, с филиал детска градина "Радост" и самостоятелна група в кв. "Селището". 

"От 1 август влиза в сила новият Закон за предучилищното и училищно образование, вече е излязла и Наредба номер 5 за предучилищното образование и в нея е регламентирано, че предучилищното образование ще се осъществява при целодневна, полудневна, почасова или самостоятелна организация. Целодневната и полудневната организация ще се осъществява в отделни групи, докато почасовата организация се осъществява за отделно дете в групите за целодневна или полудневна организация, а самостоятелната - за отделно дете извън групите. Тя ще се осъществява от родителя в домашни условия."

При самостоятелната организация самият родител става един вид педагог?

"Да, но това ще бъде обезпечено със заявление. Родителят трябва да подаде заявление към експертната комисия към регионалното управление на образованието. Към това заявление трябва да има изискуем набор от документи и след одобряването от тази комисия, детето може да се включи в тази самостоятелна организация. Целодневната организация се осъществява в рамките на 12 астрономически часа на ден през учебната година. Полудневната организация е в рамките на 6 последователни астрономически часа на ден преди обяд през учебната година. Почасовата организация е в рамките на 3 последователни астрономически часа на ден. Тя се осъществява само през учебното време, заедно с децата в група за целодневна или за полудневна организация, като в една група може да се включват не повече от 2 деца на почасова организация."

Снимка

Как ще контролира обучението на децата, което ще се случва вкъщи от родителя?

"Самостоятелната организация включва възпитание, социализация, обучение и отглеждане на детето, организирано от родителя, не от детската градина, докато другите видове организация са в детската градина. Проследяване постиженията на детето се контролира от детската градина в началото и в края на учебното време. Постиженията на детето се определят от учители в детската градина в началото и в края на учебното време, като родителите осигуряват присъствието на детето в определен от детската градина ден и час. Ако се окаже, че дете, включено в самостоятелна организация, което в края на учебното време не постига компетентностите, от следващата учебна година се включва в целодневна, полудневна или почасова организация на предучилищно образование, по избор на родителите."

Ще има ли 12-часов престой на децата в детските градини?

"Детската градина от 4 години е с гъвкава организация на работното време. Вечер работи до 20,00 часа, защото на днешно време много малко родители работят с работно време до 17 – 18 часа. Затова след 18,30 часа до 20,00 часа остава дежурна група. Това е една алтернатива за родителите. Сега законът предвижда 12-часов престой на децата, макар че погледнато реално ние и до сега сме работели с такъв престой. Има деца, които идват в 7 сутринта и в 19:30 родителите ги прибират. Погледнато реално целодневната организация и 12-часовият престой ги има и в момента."

Възможно ли е следващата стъпка да е работа и през почивните дни, събота и неделя, на 24-часов режим на работа?

"Преди време бях въвела услугата за 24–часова грижа, но се случваше децата да престояват до 22,00 – 23,00 ч., най-много, ако родителите са на път или имат някакъв друг ангажимент. Много от родителите отглеждат сами децата си, нямат помощ от баба и дядо и това беше добър вариант за тях. Но в последната година и половина нямаше възползвали се от тази услуга. Законът за предучилищното и училищното образование дава възможност в общинските детски градини да се организират почасови, съботно-неделни и сезонни дейности, като допълнителна услуга по отглеждане на децата по желание на родителите и при условия, и по ред, определени с наредба на Общинския съвет. Предстоят срещи с общинска администрация за разработване на тези дейности като допълнителна услуга."

Какви промени се предвиждат в учебното съдържание?

Снимка"Новият закон формулира ясно целта и мисията на предучилищното и училищното образование и свързаните с него задачи. Новото е, че се въвежда принципът на автономия в работата на училищата, детските градини. Те ще могат да определят свои политики за развитието си, да уреждат устройството и дейността си в правилник, да избират организацията, методите и средствата на обучение, да определят свои символи и ритуали и други. Това дава възможност на образователните институции да имат по-голяма свобода при избора на методика и пътища за постигане на поставените цели."

Колко е таксата за детската градина е момента?

"При пълен присъствен месец на дете, без преференции, е 44,00 лева месечно. За ползване на подготвителни групи месечната такса е в размер на 1,70 лева за всеки ден присъствие. Прилага се за деца, които навършват 5 и 6-годишна възраст в годината на постъпване в съответната подготвителна група. За периода 1 юни - 14 септември за децата, завършили подготвителна група, придобили удостоверение за завършена подготвителна група и подлежащи на прием в първи клас през текущата календарна година, се заплаща такса в пълния размер, при запазване на преференциите."

Кой може да се възползва от преференциите?

"Размерът на месечните такси се заплаща с 50% намаление за: деца полусираци; деца с един родител по удостоверение за раждане,; деца, на които и двамата родители са студенти – редовна форма на обучение; когато второ дете от семейство е настанено в детско заведение; деца, настанени в семейства на роднини или близки, както и за деца, настанени за отглеждане в приемни семейства, съгласно чл. 26 от Закона за закрила на детето; деца, чиито родители ползват подпомагане, съгласно чл. 9 от Правилник за прилагане на Закона за социално подпомагане. Не се заплащат месечни такси от: деца - пълни сираци; деца, на които поне един от родителите е с намалена трудоспособност и увреждания от 70 до 100 процента; деца на загинали в изпълнение на служебен дълг; деца на загинали при производствени аварии и природни бедствия; деца с намалена възможност за социална адаптация над 50% и деца с тежки хронични заболявания; трето и следващо дете на многодетни родители. Когато децата, настанени в едно или различни детски заведения, са повече от две от едно семейство, таксата се заплаща в размер на 50% за първото и в размер на 25% – за второто дете. Не се заплаща такса при отсъствие на дете поради заболяване, удостоверено с медицински документ. В подготвителните групи се допуска отсъствие само по уважителни причини. Не се заплаща такса за времето, в което детската градина/детската ясла или отделна група в тях не работи поради аварии, ремонти, карантини и други обективни причини. Когато в детските заведения се провеждат санитарно-хигиенни дейности. Неиздължените такси в едно детско заведение остават дължими от родителите или настойниците при преместване на детето в друго детско заведение на територията на Община Видин."

 Колко деца трябва да има в една група?

"Регионалният инспекторат по образованието разрешава  25 деца в група. Но за обезпечаване на работните заплати на необходимия персонал, броят на децата в група трябва да бъде не по-малко от 27. Тези цифри се отнасят за списъчен състав. Няма как, или поне никога не се е случвало до сега, да дойдат всичките от списъка деца на ден, особено при 3 – 4-годишни деца. Очаква се излизането на стандарт за броя на децата в група. Наредба номер 5 за предучилищното образование дава възможност да се сформират и разновъзрастови групи при отчитане на възрастовите и индивидуални особености на децата в тях. Още повече, че много родителски организации застъпват идеята, че в смесените възрастови групи децата имат много по-големи възможности за формирането на социални и познавателни умения."

Каква е ролята на обществения съвет?

Снимка"С цел създаване на условия за активни и демократично функциониращи общности, към всяка детска градина и всяко училище се създава обществен съвет. Общественият съвет се състои от нечетен брой членове и включва един представител на финансиращия орган и най-малко трима представители на родителите на деца. Той ще заседава поне четири пъти в годината и ще помага за взимане на важни решения за учебното заведение, като подбора на учебниците и програмите за обучение, ще дава становище за харченето на годишния бюджет и ще изслушва отчета на ръководството за изпълнението на поставените цели. Условията и редът за създаването, устройството и дейността на обществения съвет се уреждат с правилник, издаден от министъра на образованието и науката. Доколко обществените съвети ще се окажат подходяща форма за участие на родителите в управлението на детските градини и училищата ще покаже практиката."

На какъв режим работите през лятото?

"Всяко лято детската градина работи почти с пълен капацитет. Месец юни работим с 4 групи - 3 сборни градински групи и 1 яслена група, защото децата варират от 70 до 90.  И в момента работим с  4 групи - 2 сборни градински групи и 2 яслени. Но приемаме само деца, които са в постоянния списъчен състав на детската градина."

 Планувате ли ремонтни дейности във вашата детска градина?

"През месец август Детска градина "Славейче" е затворена. Тогава в нея ще се извършат някои дребни козметични ремонти в сградата и на двора. Детска градина – "Радост" е затворена през този месец. Затова там сега боядисваме уредите на двора, по проект поставихме ново комбинирано игрово съоръжение.

Нека не забравяме да споменем основните двигатели на образователната реформа: УЧИТЕЛИТЕ! Техните умения, професионализъм и мотивация са решаващи. Ежедневието им е нелеко и невинаги усещат подкрепата, от която имат нужда, за да продължат уверено, търпеливо и всеотдайно да осъществяват своята работа. Ето защо, повишаването на авторитета и социалния статус на учителите, трябва да е приоритет на всяко общество. Защото да си учител, е не само професия, това е мисия!"




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40