Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивелина Василева: Осем проекта за рехабилитация на ВиК мрежата са предоговорени

| обновено на 26.07.16 в 18:48
Снимка: Кети Тренчева

Неизпълнените общински проекти за рехабилитация на ВиК мрежата, които бяха предоговорени, са осем. Това обяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в Банско. Там беше подписан договорът за втората фаза на водния цикъл в града. Досега по проекта са платени над 50 милиона лева.

Ако рисковите проекти не се изпълнят в разписаните срокове, общините ще трябва да връщат всички средства, предупреди министър Василева и припомни, че проектът в Банско има регистрирано забавяне от две години:

Това беше един от най рисковите, най-критичните, бих казала, най-драматичните проекти, които бяха изпълнявани през първия програмен период.

26 милиона лева е стойността на безвъзмездната помощ по Оперативна програма "Околна среда", а за приключването на проекта са необходими общо 32 милиона, като разликата е финансов ангажимент на Общината. Срокът за изпълнение е 20 месеца.

Притеснението на курортната община, бенефициент по проекта, си остава заради многократно неизпълнение на поетите обещания и нарушавани срокове от страна на фирмата изпълнител.

Кметът на Банско Георги Икономов припомни и слабостите на Закона за обществените поръчки:

Този програмен период, който отмина - 2007-2014 година, достатъчно ясно даде картинка на всички общини, не само общини, за работещите, добре работещите фирми в България и тези, които не работят, а по скоро печелят поръчки и ги предоставят на подизпълнителите.


В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Кети Тренчева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!