Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С Нидал Алгафари- за България, Северозапада, мечтите...

6
Снимка: Петя Генова Личен архив

Нидал Алгафари направи обиколка из Северозапада, за да представи първите си две книги- "Боже, защо Господ лъже?" и "Аллах, милост нямаш ли?". Въпреки провокативните си заглавия, книгите са художествени и авторът ги определя като романи. Не че в тях няма дебат и предизвикателство, но те са облечени в дрехата на едно красиво любовно повествование. Като цяло темата за обичта във всичките й измерения и ограниченията да я осъществим в цялата й красота и пълнота са сред основните теми. Всичко това е преплетено с търсенията за вярата и религията. Авторът разпъва на кръст религиите и прегръща Бог, който вижда у всеки човек. Другата тема е за българските духовни достижения през тежкия за нашия народ период 1700 - 1800 година. За онези крепители на българщината, които са ни съхранили като човеци и то - с принос към европейското  и световно духовно пространство.

Първоначално Нидал Алгафари решава да създаде сценарий - нещо, което му е близко, защото завършва режисура в Националната академия за театрално и филмово изкуство. Още към 60-та страница обаче осъзнава, че това няма как да стане, защото за периода, за който разказва, трудно ще се намери автентичен декор за снимки. А импулсът за всичко това е едно есе, което трябва да напише дъщеря му - с какво се гордее, че е българка. Иска да й помогне, но в никакъв случай с клишираните примери.

"Като започнах да пипам малко по-дълбоко във фолклора ни, в етнографията ни, в историята ни, за себе си прецених, че има достатъчно още неща, с които можем да се гордеем. Но най-вече можем да се гордеем с мъдростта на българския народ. "Мъдрост" и "български народ" много често ще ги казвам, защото това, което прочетох, което успях да проуча, да разбера от по-възрастни хора, ме отвежда точно до думата "мъдрост". И в един момент стигнах например до едни богомили, които в нашите учебници  се изучават в пет-шест реда, а те са направили страшно много. Самият поп Богомил, като теолог, е развил манихейството до такава степен, че става световно движение. Стигнах до хора като Паисий Хилендарски, за когото знаем малко повече, но някак си го подминаваме и знаем от него две-три реплики само. А той е важен и трябва да се учи в горните класове, за да бъде разбран.

Исках да възвърна и достойното място на българския заможен човек, на чорбаджията. Не знам защо нашите литературни колоси от едно време, а после и политиците, нарочиха богатия тогава човек за изедник. Героите и в трите части в по-голямата част са заможни хора, които много са помагали - за създаването на училища, църкви, за освободителните борби."


Нидал Алгафари разказва в книгите си за няколко различни и много красиви севди, като чрез съдбата им преплита нашите традиции, обичаи и фолклор.

Снимка"В книгите съм се опитал да заложа много от бита и фолклора. Търсил съм гозбите, които са се готвили, показал съм одеждите, с които са се обличали - как са ги тъкали…Тук пак влизам в едно противоречие с новото фолклорно изкуство, с Филип Кутев също. Той създава едно невероятно изкуство, но то е далеч от автентичния му вид според мен. Много съм се ровил по въпроса, консултирал съм се с майката на Мадлен, която е доц. д-р по етнографските науки - Йорданка Манкова. Разбрах, че момите, когато са си тъкали престилките на стан, са се заключвали, за да не могат да ги видят техните дружки. Защото българката е била много суетна, искала е да изпъкне на седянката. Същото е и за стъпките на танцуване, защото и много танци съм опитал да опиша и това ми беше най трудно. Хората са имали приблизителни стъпки, които вървят заедно, но всеки се е опитвал да бъде различен и там - дали ще разкърши рамене, дали ще отиде напред, или ще се върне назад, дали ще се откъсне от хорото и ще се завърти. Защото това е  начинът да бъдеш забелязан и харесан."

Говорим си още за нашия край:

"Не мога да приема този край за "северозападнал", защото смятам, че това е един от най-богатите райони на фолклор, на традиция, на обичаи, на вярвания. Битът е изключително интересен. Това, че някакви политици във времето направиха всичко възможно да го срутят, колкото и да опитват - няма да успеят. Даже в първата част от книгата си много съм се фокусирал в този район."

И за любовта към България:

"Моята любов не може да бъде към една България, защото това е едно много обширно понятие. България е там, където живеят хора. Тези хора, които живеят в момента в Испания - там е България. Хората, които живеят в Англия - там е България. Защото те носят българската душа, душата на един народ, който е успял в рамките на 500 години в Османската империя, да запази всичко! Ама всичко! Да запази носиите, да запази бита, традициите, вярата, институцията църква."

Говорим си още за езичеството, за мястото ни днес, за мечтите. Всичко това можете да чуете в звуковите файлове.

Надявам се с тези малки моменти от разказа на Нидал Алгафари да съм ви заинтригувала достатъчно, за да пожелаете да разгърнете страниците на двата тома. А аз, след всичко, което прочетох и чух от Нидал Алгафари, вече с нетърпение чакам последната част от трилогията, която носи работното заглавие "Аз съм Бог". Радвам се, че все още има хора, които пишат по този начин - различно, но не защото маниерничат, а защото мислят автономно. Дори да не сте съгласни с тях, няма как да не ги уважавате. Мечтайте и познавайте миналото ни, уважаеми приятели!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40