Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лято в Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Видин

6
Снимка: ЦСРИ-Видин
В края на юли в предаването "Едно" говорим за летните занимания в Центъра за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ)- Видин. Те са съобразени с топлото време- някои от тях се правят на хладни места или край вода. Трябва да подчертая, че това са допълнителни дейности и всички клиенти спазват официалната си програма по график в Центъра.


"Тъй като е лято, всички - и ние с колегите, и клиентите, сме настроени вече ваканционно. Вярно е, че трябва да спазват часовете си и графика си, който имат за посещение в Центъра, но за да разнообразим тази ежедневна дейност, ние решихме с колегите да предложим дейности, които ще помогнат на хората да релаксират и да почиват максимално, и да усетят наистина, че е лятно време. И затова заложихме на такива "ваканционни", така ги нарекохме, дейности, като екскурзии, пикници, риболов, басейн. Ето такива неща, на които, макар и малки групички, хората могат наистина да си починат", разказва за летните занимания в ЦСРИ- Видин организаторът Аксиния Алексиева.
 
Както често сме казвали в предаването "Едно", стана традиция клиентите на Центъра да ходят на летен лагер в санаториум във Вършец. Отзиви за почивката в курортното градче дадоха двама възпитаници и служител на едно от защитените жилища във Видин:

"Аз се казвам Фиданка. Много беше хубаво на Вършец. Имаше и басейн. Искам да ходя пак на Вършец... Аз съм Александър Митков. Беше хубаво на Вършец. Бяхме там, бях и на басейна. На разходка бяхме, а сега ще ходиме на Божурица... Даниела Караджова се казвам, социален работник в Защитено жилище "Вяра, Надежда и Любов". Децата чакат с нетърпение тези екскурзии и разходки. Винаги са развълнувани преди да тръгнат, след това също. Разказват с дни преживяванията си."   

За да обобщи как се отразяват летните занимания на децата и младежите, се срещнах и с ръководителя на Центровете за настаняване от семеен тип "Зора" и "Дъга" във Видин Ирина Рачева:

Снимка"От нашия Център двама младежи и едно дете са потребители на ЦСРИ- Видин от една година и половина. Екскурзията до Вършец бе организирана от тях. Освен, че децата почиваха там, бяха им направени и процедури. Потребителите се върнаха много ентусиазирани и доволни от там, заредени с положителни емоции и енергия. С нетърпение очакват следващата година отново да отидат на почивка там."

За летния лагер във Вършец ни разказва и клиентът на ЦСРИ Ангел Стефанов:

"Минахме през медицинските прегледи, които трябваше да се извършат и започнаха процедурите с всеки един от нас веднага. Процедурите се състояха в престояване в басейна с минерална вода за определено време. След това физически упражнения имах специално аз и нагревки на кръста. Всичко това се осъществяваше до обяд. След обед бяхме свободни. Излизахме из града, ходехме на разходки в парка. Организира се и посещение на Иванчова поляна."   

"Беше много весело. Най- хубавото беше, че бяхме сред много хора и в друга среда. Бяхме настанени в много хубава адаптирана стая. Много удобно беше за количката. И от процедурите сме доволни. Имахме три процедури - упражнения, терапия с луга и вана с магнит. Всичко ни хареса - и градът, и природата", за почивката във Вършец говори и придружителят на един от клиентите на Центъра Венера Николова.

Любимо занимание на хората в ЦСРИ е ходенето на кино. За него ни разказва специалният педагог в Центъра Даниела Иванова:

"Първият път подходихме малко със страх, защото не знаехме дали ще допадне, но видяхме, че децата и младежите проявяват много голям интерес и се забавляват по време на прожекциите. Избираме винаги нещо, което да е забавно, да е интересно за цялата група, която посещава киното и започна да ни става една от постоянните дейности на Центъра. Миналия месец посетихме "Търсенето на Дори", поредицата от филмчета за рибката Немо. Всички много се забавляваха. Беше 3D прожекцията. Много добре подходиха децата с очилата, въпреки че имаше моменти, които са доста стряскащи, но те успяха да извлекат положителното, забавлението."  

За киното и за театралната постановка със Стоянка Мутафова, разказа Лора Цветанова:

"На мен лично много ми хареса. Видях, че и другите клиенти от Центъра са доста усмихнати и емоциите, които създаде цялото представление, са запомнящи се. Аз ходя за първи път на театър с другите от Центъра. Миналият месец ходихме на кино."

Посещението на театралната постановка е и темата на разговорът ни с Екатерина Илиева:

"Просто съм очарована. Това е нещо много хубаво и дано и друг път да се отиде, защото тези хора от ЦСРИ осигуряват много разнообразни неща. Ето сега, от есента, ще започнат някакви курсове по готварство, най- различни игри, учат се за пътните знаци. Изобщо, това е нещо много хубаво за хората с увреждания. Ходихме на екскурзия в Крайова. На състезания сме ходили до Сърбия, до Зайчар. Предстои екскурзия до Рилския манастир. А на басейна, на който се ходи сега, водата е чиста, навсякъде е чисто. Шезлонгите са в безупречно състояние, съблекални има, душове има. Организацията на специалистите от ЦСРИ е отлична. Много съм доволна от тях."

Цялото предаване чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50