Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Калейдоскоп" днес: Маргарита Хранова, Левон Манукян, Георги Милтиядов и Филхармония Шумен

Всички песни в този мой живот аз изпях с любов

7
Снимка: Колаж Ваня Минева

Вечните песни на България представяме днес- в едно шарено лятно издание на "Калейдоскоп". Правим това с помощта на Маргарита Хранова, Левон Манукян, Георги Милтиядов и Филхармония Шумен.

"Концертите "Вечните песни на България" са едно носталгично връщане към хубавата музика на 70-те, 80-те и 90-те години", казва усмихнатият млад диригент. С него и с юношата-композитор Георги Милтиядов си поговорихме след концерта им във Видин, когато за два часа всички те заедно създадоха магията, която превърна спортна зала "Фестивална" в машина на времето и върнаха публиката в онези силни за българската естрада години, когато в концертните зали се раждаха вечните песни на България от уникалните и незабравими Паша Христова, Мария Нейкова, Борис Годжунов, Боян Иванов, Петър Чернев, Катя Филипова, Михаил Белчев, Йорданка Христова, Панайот Панайотов, Ваня Костова, Богдана Карадочева, Мими Иванова, Орлин Горанов, Васил Найденов, Силвия Кацарова, Бисер Киров, Георги Христов, Етиен Леви, Тони Димитрова, Лили Иванова, Емил Димитров... А най-важната роля, тази на Добрата фея-магьосница, бе поверена на Маргарита Хранова- едно усмихнато момиче, една прецизна и взискателна актриса, една чаровна красива зряла жена, един мъдър и толерантен човек, един уникален космичен глас.

СнимкаВ предаването днес Марги пее своите песни и представя тези на своите приятели и колеги- а ние продължаваме магията нататък, като ви ги припомняме в тяхно изпълнение, благодарение на Златния фонд на БНР. Надяваме се така да ставаме част от националната кампания за опазване на нашата музикална памет- фолклор, естрада, класика, рок, джаз- с марка произведено в България от древни времена та до днес. Защото духът на един народ е в неговата усмивка и сълза, в необяснимата неистова любов и в необяснимата тиха печал, в крехкостта на детските мечти и в силата на абсолютната вяра, че познава миналото си, че владее настоящето си и ясно вижда бъдещето си. А всичко това ние- българите, кодираме и предаваме напред във времето чрез песенната ни култура. Ето затова в нашия шарен Северозападен сборник с истории за живота днес споделяме откровено с вас, уважаеми слушатели, преживяното през лятото на 2016 година на видинския концерт "Вечните песни на България". Нека сега да влезем тихичко и да седнем сред публиката.

Зала Фестивална Видин, Снимка: Левон МанукянДва часа неусетно минаха и дойде време за последни аплодисменти... За финал Маргарита Хранова избра две изповедни песни- своята "До кога, Маргарито" и "Ако си дал" на Емил Димитров. И аз бях там. Пяхме, смяхме се, плакахме... с вечните песни на България.

"Благодаря, Видин", написа на стената си във Фейсбук в този ден диригентът Левон Манукян.

"Нашето желание е да върнем на публиката онази хубава музика, която се пишеше някога, да кажем така- по времето на "Златния Орфей"- като епоха, като марка за високо качество. Разбира се, тези песни са много повече, отколкото можем да съберем в един концерт. При подбора сме се опитали да има представени голяма част от изпълнителите, композиторите и авторите на песни от тази епоха. На живо. В акустичен концерт.

Левон Манукян, Личен алхивМарги Хранова е от това поколение певци. Тя има уникален разпознаваем глас. Тя може да издържи всеки ден по два часа концерт и гласът й нито ще мръдне, нито ще падне. А и когато сме разговаряли с певци от това поколение, те казват, че усещането е друго, когато имаш 40 души зад гърба си- диригент, пианист, оркестър- те следят твоето дишане и всяко изпълнение е уникално. Публиката също възприема по различен начин музиката. Тя постепенно се отпуска, увлича и до края на концерта се превръща в солист на оркестъра, запявайки любимите си песни заедно с нас. Напоследък много рок и метъл групи започнаха също да правят концерти със симфоничен оркестър. Това е моят път от шест години- искам да докажа, че и любимата музика на новото поколение може да звучи великолепно със симфоничен оркестър и с хор. Оркестърът е човешка енергия", коментира младият диригент на Филхармония Шумен, който сам е на възраст малко над "на попрището жизнено средата". И уточнява:

Георги Милтиядов, Личен архив"Много е важно новите гласове на България да имат здрави композитори зад гърба си и здрави аранжори, които да създават хитове за тях. Защото голяма част от тях пеят кавъри, с което показват страхотни качества, но не показват уникалност. Затова аз винаги съм давал път на младите хора. Един от тях е Георги Милтиядов. Той беше на 13 години, когато започна при нас като пианист, а година по-късно започнахме заедно да правим аранжименти. И мисля, че е прекрасно той да има шанс да прави аранжименти за Марги Хранова."

"На 17 години съм, от Бургас. С музика се занимавам от 4-годишен. Уча в музикално училище. Когато тръгнах по конкурси, винаги съм избирал българските песни. Защото ние сме в България и трябва да се пее на български. И защото имаме много качествени български песни от едни прекрасни композитори и поети, и винаги съм бил "за" българската музика. Любим композитор ми е Александър Бръзицов, Бог да го прости, за мен той е най-големият български композитор на популярна музика. Преди да си отиде, той ми каза: "Гого, продължавай да пишеш българска музика", споделя Георги Милтиядов.

Припомнихме най-обичаните песни от близкото минало с помощта Маргарита Хранова и Филхармония Шумен, с диригент Левон Манукян. Те гостуваха във Видин в началото на лятото на 2016 година. За да ни направят част от националната кампания за опазване на нашата, българската, музикална памет. А тя, паметта, е поглед през рамо, сълза в окото, подарена надежда, усмивка и болка, преплетени в душата на артиста, който прави стъпка към публиката и тръгва към следващото си изпълнение така:

"Затова сега не ме боли. Затова не съжалявам в този миг. За годините, които изживях, за минутите, които разпилях за мечтите ми, останали зад мен, за очакването в утрешния ден- всички песни в този мой живот аз изпях с любов."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40