Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предизборни страсти в САЩ

Хилъри Клинтън
Снимка: ЕПА/БГНЕС
На американската политическа сцена Доналд Тръмп и Хилъри Клинтън официално се приемат за двата кандидата за президент. Позиционирането им е на фона на вътрешнопартийни раздори, които се очакваше да бъдат потушени по време на протеклите конгреси. Има ли сигнал за единство?

През изминалите две седмици се състояха двa значими момента, и двата пълни с еуфория. Първо в Кливлънд, Охайо, където републиканците официалното номинираха противоречив аутсайдър за свой кандидат за президент.

Подобна картина имаше и във Филаделфия, Пенсилавания, при демократите, където Хилъри Клинтън стана първата жена-кандидат на основна партия.

Кулминацията на започналото над година по-рано състезание бе под формата на сцени с хиляди, които спонтанно избухваха в танци, прегръдки и радостни викове на пейзаж от червено, бяло и синьо и пъстри плакати със слогани.

Партийните събрания в Америка се провеждат на всеки четири години като целта е оформяне на платформата и най-вече показване на единство преди същинските избори за Белия Дом. Тази година очакванията за конгресите бяха много големи, заради вездесъщата драма, която съпровождаше предварителните избори. Имаше нагласи за демонстрации на вътрешнопартийно напрежение.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Младен Петков.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!