Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще имат ли ефект стряскащите снимки по цигарите

Снимка: Красимир Каменов
От началото на 2003 г. в страните от Европейския съюз беше прието върху всяка кутия цигари да бъде лепнат стикерът "Пушенето сериозно вреди на здравето ви" или "Пушенето убива". Въпреки всичко, продажбите на цигари и на тютюневи изделия не отбелязаха спад, а напротив- оборотът на тютюневата промишленост даже се е увеличил. Правозащитници, еколози, медици се обединиха в усилията си да стопират вредният порок поне на обществени места. Постигнаха частичен успех, но пушачите продължават да димят независимо от солените глоби. Ето защо граждански сдружения лобираха пред ръководството на ЕС да задължи тютюнопроизводителите да придружават предупреждаващите надписи по цигарените кутии с картинки.

Европейската комисия вече е подбрала "образци", които англичаните използваха наскоро в мащабна акция срещу тютюнопушенето. Парламентът на Франция пък реши да стресне най-младите пушачи със серия фотоси за вредата от цигарите с шоколад. В Австралия залагат на медицинския аспект на темата. На кутиите има снимки на ракови образувания, мозъчни увреждания и т. н. В Южна Америка пакетите с цигари вече не са украсени с традиционните пушещи каубои, а с цветни картинки, представящи болестите, които загробват пушачите. В Бразилия предпочитат конкретиката - например ембрион на бебе, чиято майка е пушела през цялото време на бременността или човек с отрязан крак.

Как е у нас? Две трети от площта на цигарените кутии да е покрита с картинки и предупреждения за вредата от пушенето- това решиха депутатите с приетите на второ четене  промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия.

Повечето от запитаните видинчани, обаче, смятат, че изображенията няма да откажат пушачите от навика им:

"Неприятни са картинките. Не мисля, че това ще ме откаже от цигарите. Но са неприятни. Когато един човек е решил да пуши, една картинка няма да го спре... Според мен са много въздействащи. Стресиращи са даже... Да, виждал съм ги, но няма смисъл да ги слагат. Кутията е много гадна. Който пуши, ще си пуши, а който е решил да ги отказва, ще ги откаже и без картинки... Отвратителни са... Дразнещи са. Аз мисля да отказвам цигарите, но не заради картинките. Просто са вредни за здравето... "

"Възмущават се, но си купуват цигари", коментира продавачка:

"Много се възмущават от тези картинки. Търсят си табакери. Слагат лепенки.Ние предлагаме и табакери. За сега, обаче, имаме само за къси цигари. За "слим" имаме, нямаме и 100 милиметра. Като си купуват цигари, ме карат да им търся от старите кутии, ако имаме, или си купуват други, на които няма все още картинки. Мисля, че това няма да накара хората да спрат да пушат. След появата на тези кутии нищо не се отрази на оборота на магазина. Хората си купуват цигари. Всеки сам решава за себе си."

"Целта на цялата кампания е да се насочи вниманието към това колко са вредни цигарите", обясни за Радио ВИДИН началникът на отдел "Държавен здравен контрол" към Регионалната здравна инспекция във Видин д-р Марияна Чавдарова.

"Постоянно се говори за вредата от тютюнопушенето, но когато информацията е представена по този начин, явно ефектът е по-голям. Хората може би няма да откажат цигарите само с тази картинка, но ще насочи тяхното внимание към това, колко са вредни цигарите, възможно е да намали броя на изпушените цигари и най-вече младите, които не пушат, да не започват този вреден навик. Най-лесното отказване е никога да не се започва. Аз смятам, че ще има ефект от кампанията, тъй като картинките са много добре подбрани, много плашещи, дори и от наблюденията си смятам, че ефектът вече е налице. Не знам колко продължителен ще бъде той, защото в борбата с тютюнопушенето обикновено има някакъв пик, в който хората искат да откажат цигарите, по някакъв начин се впечатляват, но после свикват с това... Надявам се този път да се получи и това, което мога да кажа е, че откакто въведоха новите опаковки, има все повече желаещи да се откажат от цигарите. До момента имам три обаждания на хора, които желаят да запишат час за консултация за отказване от тютюнопушене. Надявам се да успея действително да им помогна да откажат този вреден навик и да няма последствия за тяхното здраве..."   

В същото време и психолози от четири американски университета направиха първото реално изследване относно влиянието на неприятните картинки по кутиите с цигари за вредата от тютюнопушенето. Учените установили, че този метод предизвиква по-силна отрицателна реакция у пушачите, отколкото чисто текстовите послания.

Важно е да се отбележи обаче, че поведението на нито един от участниците в изследването не се променило. Докато траел експериментът, никой не отказал цигарите, а нещо повече - количеството изпушени цигари леко нараснало. Някои от участниците изказали намерение да се откажат от пушенето в бъдеще, но дали те са осъществили намерението си, останало извън работата на учените.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40