Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ремонт по европейски в Горна Ковачица

13
Снимка: Радио ВИДИН


Къде потъват европейските пари? Тръгваме по следите на едни изгубени европейски пари- тези за ремонта на читалище "Бистър ум" в чипровското село Горна Ковачица, за да се опитаме да разберем как едно добро първоначално намерение завършва почти катастрофално. В случая може би "изгубени" не е най-точната дума, но става дума за пари, които са потънали знайно или незнайно къде, знайно или незнайно с чия помощ...

Село Горна Ковачица е едно от китните български селца, разположено в полите на Стара планина, между градовете Чипровци и Монтана. Село, запазило традициите, спокойствието и величието на Балкана. "Бистър ум"- така се казва читалището в Горна Ковачица- мястото, което години наред пълни сърцата и пази бистри умовете на хората. Мястото, което е пазило и ще продължава да пази българщината- въпреки всичко...

СнимкаДотук добре, но времето си казва думата и идва момент, в който е необходимо сградата на читалището да се ремонтира- за ковачишкото читалище този момент е месец юли миналата година. Майсторите идват и си отиват, след тях остава санирана сграда, която си е все там- в центъра на селото. До нея има и беседка, и една голяма "европейска" табела, на която е изписана и сумата на ремонта- 360 хиляди лева. Оказва се обаче, че не всичко с ремонта е наред. Сегашният председател на читалището Йорданка Илиева ни въвежда в проблема:

"Ремонтът е по Програма за развитие на селските райони, в началото много се радвахме, че спечелихме проекта. Договорът е сключен на 25.06.2015 година с варненска фирма. Започна на 14 юли и приключи през септември. Разбрахме, че е приключил по това, че майсторите си заминаха... Когато влязохме в сградата, видяхме много нередности... Написахме три писма до фирмата- изпълнител, през декември устно се разбрахме да дойдат да си оправят некачествената работа. Дойдоха, помотаха се, но нищо не стана... И започнаха да падат таваните, стените мухлясаха, паркета се пръсна... След ремонта сградата е много по-зле отпреди..."

От настоятелството са написали писмо до министъра на културата, с молба за съдействие и за малко пари, с които да постегнат поне едно помещение, в което да се събират... отговор все още няма... Изпратено е писмо и до общинското ръководство, защото сградата е собственост на Община Чипровци, но с решение на Общинския съвет от февруари 2011 година е предоставена на читалището с договор за безвъзмездно право на ползване в продължение на 10 години. По силата на този договор Ползвателят е длъжен да върне имота в състояние, в което го е приел. Затова и сега от настоятелството молят за помощ:

"При това положение, и на този етап ръководството на читалището Ви умолява незабавно и неотложно да вземем мерки и двете страни, за да може с общи усилия да спрем разрухата на читалищната сграда."  


Междувременно читалището е осъдено в Районен съд Монтана от лице, свързано с фирмата- изпълнител на ремонта, да заплати близо 20 хиляди лева- пари, дадени като заем на предишния председател без знанието на читалищното настоятелство. Делото се обжалва в Окръжен съд Монтана:

"На 19 септември читалищното настоятелство има призовка да се явим в Окръжен съд. Парите- аз съм дала две мои пенсии, ще идем на дело и ще помоля Съда да отложи това решение- читалището няма пари- имаме субсидия от 3000 лева и билиотекар на половин щат..."


СнимкаТечове, мухъл, висящи кабели, издут паркет, неизползваема сцена, необитаем Младежки клуб - това са само малка част от проблемите, възникнали след ремонта в читалище "Бистър ум" в Горна Ковачица. Ремонт, извършен миналата година с европейски пари- според документите 346 хиляди лева, според становището на Икономическа полиция- доста по-малко. Случаят е предаден на Прокуратурата, отговор няма... И защото местният кмет е незаинтересован, по думите на  Йорданка Илиева, от настоятелството търсят помощ от общинския кмет Пламен Петков, който не е оптимист, че кълбото може да се разплете:

"Проблемът не може да бъде решен, защото всичко е подписано- фирмата е свършила, предишният кмет им е подписал, освободена е гаранцията... Ние пращахме комисии, записали сме какво е положението, имаме снимков материал, че ремонта е извършен некачествено - тази госпожа, която беше на настоятелството, бях я предупредил да не освобождава гаранцията, но тя ги прецака. А с парите от гаранцията можехме в срок да ги поканим да дойдат и да отсранят забележките, но като е освободена гаранцията и е подписано всичко от предишния кмет, че ремонта е добър- за тях филма е приключил...  да оправим донякъде нещата... От читалището са задържали едни средства, които са превеждани на фирмата авансово, сега фирмата ги съди и лихвите текат...Общината няма пари и накрая ще им вземат читалището...Отделно от това- имаше и договор за оборудване, който предишният кмет беше скрил- за 52 хиляди лева- така пропаднаха и тези пари и читалището е празно... Сагата е голяма..."

И така- в сагата с читалище "Бистър ум" в чипровското село Горна Ковачица има няколко действащи лица:
- една варненска фирма- ЕС-ДЖИ 81 ЕООД- Варна, която прави ремонт за 300 хиляди лева, след който сградата има хубава фасада, но е напълно неизползваема и без оборудване;
- един бивш вече общински кмет, който е скрил несключен договор за обзавеждане и е подписал без забележки договора за извършения ремонт;
- една бивша вече председателка на читалището, която е взела назаем от лице, свързано с фирмата, 200 хиляди лева- без знанието на читалищното настоятелство. След като установяват некачествения ремонт, от настоятелството спират близо 20 хиляди лева, за да се оправят нещата. Сега това лице е осъдило на първа инстанция читалището да му върне тези пари, настоятелството обжалва в Окръжен съд-Монтана, делото е насрочено за 19 септември;
- роля в историята е получил и настоящият кмет на Горна Ковачица, който, заедно с гореспоменатата бивша председателка на читалището са си поделили рафтовете от читалищната библиотека- заради това сега част от книгите са наредени върху маси...

Това са действащите лица, а потърпевши са всички жители на балканското селце...
Докато трае цялата сага, на 20 април 2016 година на Общо събрание е избрано новото ръководство на настоятелството на читалище "Бистър ум", което е регистрирано в Окръжен съд Монтана на 5 май 2016 година. В новото ръководство си има председател и членове, както и проверителна комисия.

СнимкаВсичко това се случва в 21 век, приликата с времето на създаване на читалището- 1927 година е, че сега хората от Горна Ковачица са готови отново с общи усилия да се борят за своето културно местенце- онова, което е градено с труда на дедите и бащите им, онова местенце, на чиято сцена са изгрявали таланти, които и до днес носят славата на монтанските състави, онова местенце, което допреди година е приютявало две читалищни групи- за обреди и обичаи и групата "Детство мое"; онова местенце- в което подготвят програма за всеки празник, за да запазят традицията жива...

И точно заради това, в качеството си на председател, Йорданка Илиева е готова да почука на всяка врата, за да може да намери пари, с които ковачичени да направят ремонт на ремонта ...



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40