Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Един от първите електрически камиони в света се прави за българин в САЩ

9
Снимка: Личен архив на Людмил Стоянов

Той е от Видин и се казва Людмил Стоянов. Заминава за САЩ преди близо 20 години след като съпругата му спечелва тъй желаната "зелена карта" от Програмата за разнообразяване на имигрантския поток. Тогава той е само на 24 години, а тя- на 20. Днес, вече уважаван собственик на транспортна фирма в Северна Каролина, където се е устроил със семейството си, гостува в "Другата истина", за да разкаже, защо е напуснал България и коя е рецептата за успех в Америка:

Снимка"Със съпругата ми сме едни от първите, които спечелиха "зелена карта". Това се случи през 1997 година. На мен ми беше мечта още от 1993-та да замина, опитвах няколко пъти с визи, мислех дори да ходя през Мексико... Но съпругата ми спечели и заминахме.

С много мъка бяхме събрали около 4 000 долара, но те свършиха само след месец и половина. Добре че работех, но заплатата ми пък беше много малка. Четири месеца ходех с едно колело на работа и дори на втория месец си бях събрал багажа да се връщам в България. Но си помислих, че като се прибера във Видин, всички ще ми се смеят и ще си кажат- "тоя отиде там, но нищо не става от него..." И си казах, че е най-лесно да избягаш, трудното е да докажеш дали можеш да направиш нещо. Сега не съжалявам, но тогава бе много тежко...

Когато заминахме, не си взехме детето, защото все пак отивахме в чужда държава, не знаехме нито къде ще живеем, нито какво ще правим. След 4-5 години обаче му извадихме документи да дойде при нас. През това време ни се роди и вторият син в САЩ. Изпратихме го в България, за да отрасне с брат си. Майка ми много ни помагаше- тя го гледа 5-6 години, а в това време децата отраснаха, говорейки на български език... След това си ги взехме при нас.

СнимкаКогато пристигнахме в САЩ със съпругата ми, бяхме много млади. Първоначално отидохме в Сан Франциско при бизнесмен от Иново, който имаше фирма в Силициевата долина или както ние я наричаме- Силиконовата долина. Той много ни помогна - работехме при него в продължение на около 9 месеца. Сан Франциско обаче е много скъп град за млади емигранти, които тепърва започват. Затова решихме да се преместим в някои от Източните щати, които са много по-евтини и подходящи за хора, които искат да градят живот там. Имах много добър приятел, който живееше на Източния бряг и отидохме при него в Южна Каролина, където се установихме в Чарлстън. Беше много трудно начало. Чистехме магазини в продължение на две години. Хората във Видин ме питаха какво работя, а аз отговарях- чистач и всички се чудеха, защото тук аз имах магазини и бизнес, а там чистех за други. Но - такъв е животът, срамна работа няма. Сега също, ако се наложи, пак бих я работил тази работа...", разказва за първите години от живота си в САЩ Людмил.

"Сега се занимавам с транспортен бизнес. Имаме договор с една от най-големите фирми за пощенски доставки в Америка и работим за тях от 16 години. Ние бяхме първите чужденци в компанията, когато започнахме. СнимкаДнес всички ми знаят името и много ни уважават. Обиколил съм цяла Америка, с изключение само на един щат- Мейн, само там не съм ходил. Със съпругата ми бяхме партньори и заедно карахме камиона. Имаме заедно може би над 2 милиона мили само в Америка... След години си направихме собствен сервиз, увеличихме и камионите, имаме и доста шофьори- американци, българи, руснаци, сърби. Много ми помогна фактът, че знам сръбски и руски език. Дори мога да кажа, че повечето време говоря на сръбски и руски, отколкото на английски.... В последно време обаче сме намалили темпото и предпочитаме по-спокойния живот.   

СнимкаАз съм един от първите 5 000 души в Америка, които сме поръчали електрически камион от ново поколение. Той е с 2 000 конски сили, изцяло електрически, има малък двигател, който работи на метан и е само, за да зарежда акумулаторите на камиона. Пробегът му е между 1 200 и 1 500 мили, т.е. 2 500 км може да се минат с едно зареждане на батериите и ще бъде два пъти по-икономичен от стандартните камиони. Струва между 350 000 и 400 000 долара. Интересното е, че ни дават гориво за около 1 милион мили безплатно. Поканен съм на 2-ри декември на презентацията му в завода в Юта. Тогава камионът ще бъде презентиран и пред света..."


Как се създава фирма в САЩ и колко струва това; защо няма бумащина и криене на печалба; защо Людмил предпочита да не плаща кеш; как се е оправил, след като по време на почивка в България му изтеглили 15 000 долара от картата; колко струват имотите в САЩ и какви удобства предлагат жилищата; какви възможности за добро образование на децата има там- отговорите на тези и други въпроси можете да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

В „Музикална зона“: „И Бог създаде жената“ - Бриджит Бардо, точно преди 86 години

Тя е една от най-известните и талантливи актриси на всички времена. Нейното име се свързва не само с красивите й филми и актьорска дарба, но и с редица благотворителни каузи и защита правата на животните. Едва ли има някой, който да не знае за нейния талант като актриса и да не е гледал поне един филм с нейно участие. Но като певица малцина я познават...

публикувано на 28.09.20 в 09:42

Еко фондация популяризира връзката човек-природа

Фондация "Екоцентрик" обяви конкурс за малки проекти  за създаване на образователни градинки, насочен към  НПО, читалища и образователни институции.  "Целта на образователната екоцентрична градинка е да представи нагледно хармоничната връзка между човека и природата. Да ни накара да се замислим върху ежедневния си начин на живот,..

публикувано на 24.09.20 в 15:29

В "Музикална зона": София Лорен- Живот като на кино

На 20 септември тя навърши 86! Има зад гърба си повече от 100 брилянтно изиграни роли и кариера, простираща се в рамките на близо шест десетилетия. Тя е легенда, призната за най-красивата италианка в света на киното, a запазеното ѝ амплоа е на типична италианка в романтични комедии, и по-рядко трагедии.  Освен като актриса, София се изявява и на..

публикувано на 21.09.20 в 09:44

Извозват опасни препарати от чипровското село Бели Мел

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров провери склад със стари излезли от употреба препарати за растителна защита, намиращи се в землището на село Бели Мел, община Чипровци, област Монтана. По предварителни данни от него се очаква да бъдат извадени и извозени за обезвреждане около 1,8 тона стари препарати за растителна защита...

публикувано на 17.09.20 в 15:28

В "Музикална зона" слушаме Amy Winehouse

Огромна, бухнала прическа, която на английски наричат beehive (от англ. „пчелен кошер“); плътна и силно извита очна линия; крехко, слабо  тяло; глас- чудо; наркотици и алкохол... Най- вероятно свързвате Ейми Уайнхаус с всичко това. Днес тя щеше да навърши 37 години. Една от най- талантливите певици в историята на британската музика почина на 27..

обновено на 14.09.20 в 09:48

Сметище в Кула става пасище

В Кула започна рекултивация на старото сметище.   Идеята е да бъде възстановен терена в съответствие с екологичните условия и ландшафта в района. Продължителността на проекта е 15 месеца, а стойността - 1 223 816 лева.  Старото сметище се намира на километър и половина от града, площта му е малко над 18 декара. До 1 септември 2015 година..

публикувано на 10.09.20 в 17:01

В „Музикална зона“ слушаме „Български кавъри на чужди хитове“- 2 част

Продължаваме темата от миналия понеделник - български песни, създадени по образец на чужди . Не може да се отрече заслугата и на българските музиканти за популяризирането на западната музика- има чудесни попадения. Поп кавърите в нашата естрадна музика играят положителна роля по отношение на нейното обогатяването и „отварянето” й..

обновено на 07.09.20 в 10:57