Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората в Долни Вадин: Кметът ни е златен

Жителите на оряховското село се оплакват от лошите пътища

20
Снимка: Полина Тодорова

Днес в рубриката "Добро утро, кмете!" се отправяме на път към оряховското село Долни Вадин, разположено на брега на Дунав. Пътуването, обаче, не е едно от най-приятните, заради осеяното с дупки шосе. Възрастните хора там се оплакаха и от високите цени в местните магазини:

"Много са ни скъпи магазините. Една наденица- по 7 лева. Онзи ден бях в Оряхово- 5 лева и нещо... Да намалят тия цени, че и пенсиите ни са малки... Не живея тук, живея в Русе, но идвам при родителите, но явно хората като не са запознати с цените как вървят и може би те продават, който както си желае и хората са в безизходица, защото имат два магазина, от които могат да си пазаруват."

Само единият от търговските обекти работеше, когато нашият екип посети селото. Собственикът му- Иванка Калоянова смята, че цените не са високи и надценката, която слага на стоките, не е голяма.

"В рамките на 5, 10, 15 стотинки, говорим за тези по-дребните неща. Това не мога да го взема на 1 лев и да го дам на 1,05 лв., давам го на 1,20 лв. Ние сме на 50 и няколко километра от Плевен и мисля, че цените не могат да бъдат високи."


Жените от певческата група към пенсионерския клуб изпяха песен за Долни Вадин- в звуковия файл.Хората се оплакват от лошия път, ниските си пенсии и тежкия живот, но са доволни от кмета си.

"Да бяха направили аптека за хората тук или пътищата да бяха оправили. Пътищата не са правени от 40 години, сигурно... Кметът си го уважаваме ние... Когато отидеш при него, не те връща, каквото искаш ти върши работа... Сега чакаме доктора да дойде. От Крушовене идва една докторица и само във вторник идва. Отдалечени сме от градовете... Бърза помощ в Плевен търсим, но отиваме в плевенското Крушовене и тогава пращат линейка, ако хептен сме припаднали.

Снимка Иначе си търсим превоз, плащаме си да ни карат на Бърза помощ. Пътищата са лоши между Крушовене и Вадин и отбягват превозите... Нашият кмет е незаменим, златен е!... Най-важното е да оправят пътя, защото децата идват и си разбиват колите."

Срещнахме се и с кмета- Иван Спасов. Той е пети мандат на кметския стол, като преди това е бил 10 години секретар в кметството. Питаме го за лошия път и високите цени в магазините:

Кметът Иван Спасов"Пътят е републикански... Пишеме писма и с кмета на Оряхово... Имам отговор още през 2007 година от премиера Станишев, който ни обеща, че до 2013-та, в първия програмен период, пътят ще бъде ремонтиран, което не стана. Сега всяка година казват: "Ще стане"... Всички знаем, че цените се определят от търсенето и предлагането. Знам, че в селото се държат по-високи цени, но аз не мога да се намеся в ценообразуването в магазините."

Заради лошия път, учениците се извозват в близкото плевенско село Крушовене, а не в съседното оряховско Остров. Училището в Долни Вадин е закрито още през 1971 година. То е продадено преди 15 години за 15 хиляди лева от бивш кмет на общината на частна фирма. Сградата сега е занемарена.

Детската градина също не работи, като помещения от нея са дадени за фитнес зала.

Николай Тодоров подема кампанията за фитнес зала в селото.Стажантът в местното читалище Николай Тодоров, който е родом от Долни Вадин, е подел кампанията "Спортувай с мен", за да се направи фитнес залата. Така от дарения и сувенири, които са изработили младежи от селото, те постигат целта си.

"Кметът на Община Оряхово ни обеща пари за залата, но досега не сме ги получили", оплака се Николай.

За чистотата в селото се грижи един човек, назначен от Община Оряхово, но хора от кметството и читалището помагат- косят, плевят, режат дърва. Кражби няма, тъй като Долни Вадин е без изход, а на входа са поставени камери.

"Успявам да спра хората да си продават на безценица къщите... Помолил съм всеки един като стигне до продажба на къщата си, да ми се обадят, защото за 1 000- 2 000 лева... не искам да допусна от малцинствата да закупят къщите. Няма къща, която да е продадена под 5 000- 6 000 лева... Най-големият проблем ни е, че никой не иска да ни прекара интернет... Може би, защото сме малко като население", разказа Иван Спасов.

Обновеният парк. Снимка: Йорданка ПетроваПаркът в Долни Вадин е обновен по проект, като там се прави лятно кино и на възрастните хора се прожектират стари български филми, допълни кметът. Крайдунавското село е привлекателно за рибарите, които идват от цяла България при откриването на сезона.

"Може би, защото има риба и им харесва", отговори кметът на въпроса с какво селото привлича рибарите.

В Долни Вадин може да се видят следи от римската крепост "Валериана" и останки от каменен мост през Дунав, както твърдят местните. Желанието на кмета да реставрира руините от миналото обаче остава без резултат.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обратното броене за Йоана Георгиева към Игрите в Лос Анджелис вече започна

България записа най-доброто си представяне на Олимпийски игри през новото столетие със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. Страната ни се нареди на 26-о място по отличия сред 206-е участнички в най-голямото спортно събитие на планетата.  На Игрите в Париж имаше и видинско участие. Единствената представителка на..

публикувано на 15.08.24 в 12:47

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45