Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диян Стаматов: Няма опасност от недостиг на учители

| обновено на 08.08.16 в 14:57
Диян Стаматов
Снимка: БГНЕС
От МОН не виждат опасност от недостиг на учители в началото на новата учебна година. Това увери заместник-министърът на образованието Диян Стаматов по повод информацията на Агенцията по заетостта, че към момента има близо 1400 свободни работни места за учители.

Юли и август са месеците, в които се търсят най-много учители във всяко българско училище или детска градина, обясни Стаматов:

Това е времето, в което трябва да се осигури кадрово системата. Обикновено никога учебната година не започва без учители. Не считам, че тази година повече са свободните работни места от всяка предходна.

От Агенцията по заетостта обаче оповестиха друга информация, според която през юли миналата година свободните работни места в образованието са били малко над 850. За решаване на проблема с липсващите кадри занапред ще се търсят варианти за по-тясна връзка с висшето образование.

Стажът вече няма да е единственото условие за кариерното развитие на учителите. Занапред то ще зависи и от придобитите квалификационни степени и от резултатите след атестациите на педагозите. Новите стандарти в средното образование ще влизат в сила поетапно. Целта е учителите да имат време да натрупат информация в професионалното им портфолио. Портфолиото ще дава яснота за активността на учителите и постиженията им, и ще покрива период от четири години. Между две атестирания, като по този начин педагозите ще бъдат мотивирани да се усъвършенстват постоянно. От доброволна квалификацията вече става задължителна. На всеки четири години учителите ще трябва да преминават 48 академични часа за повишаването й във външни институции и 16 часа в училището, в което работят.
Според заместник-министър Деян Стаматов, в новия стандарт за учителите няма да ги уплаши и отдръпне системата, а напротив, ще им даде възможност да повишат заплащането си:
Този стандарт ще провокира учителите да се квалифицират още повече, защото това е в пряка връзка с кариерното развитие и с финансовото развитие на съответния учител.

Още по темата чуйте в репортажа на Андрей Борисов за предаването "12+3".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Цветан Цветански: Проблемът с недостига на учители трябва да се решава стратегически

1400 учители се търсят преди началото на учебната година. Проблемът беше коментиран в "12+3" от Цветан Цветански от Центъра за образователни инициативи. Въпросът трябва да се реши стратегически, а не година за година. Проблемът е как учителската..

публикувано на 08.08.16 в 14:24