Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летните рискове за здравето

Д-р Жоро Николов, кардиолог.
Снимка: Радио ВИДИН


Лятото е най-здравословният сезон през годината, но ако не внимаваме, то може да има и вредни последствия за организма ни. Това каза в предаването "Направление здраве" по Радио ВИДИН д-р Жоро Николов, кардиолог от Белоградчик. Той посочи, че продължителното излагане на слънце може да стане причина за топлинен удар. Най-застрашени са работещите на полето:

"Това е едно сериозно заболяване, което се предизвиква, ако човек е изложен на слънце дълго време, ако е без шапка, без защитни очила. Може да се получи и при хората, които работят на полето. Първите симптоми са сърцебиене, изпотяване, студена пот по кожата, прескачане на сърцето. Веднага трябва да се излезе от тази обстановка, да се вземе един хладен душ и много течности. Хората, които работят на полето или в помещения, където няма климатик, трябва да пият до 6 литра вода през деня, а хората в помещения с климатик - до 2 литра на ден."

Хората с хронични заболявания трябва редовно да следят състоянието си, за да избегнат усложнения през лятото, съветва лекарят:

"През лятото хипертониците редовно трябва да си измерват кръвното си налягане и да намалят дозата на медикаментите, защото високата температура разширява съдовете на сърцето и на цялата сърдечно-съдова система и тогава се налагат по-малки дози от традиционната терапия. Обикновено хората с високо кръвно имат по 2-3 медикамента, за да получат адекватната таргетна стойност на кръвното - 130/ 80. Ако лекарствата ви са в колата и колата е нагрята от слънцето, това може да намали активността на самите таблетки. Не ги оставяйте дълго време в колата.

При диабетиците е много важно да не спадне кръвната им захар в големите горещини. Усетят ли се сърцебиене, зачервяване, трябва да разберат, че захарта им е ниска. Ако имат глюкомер, трябва да я измерят, а ако нямат - да изпият сладка течност, за да се нормализира захарта им. Иначе мозъкът остава с по-малко захар и може да загубят съзнание, казва се хипогликемична кома."

В големите горещини хората с ниско кръвно налягане се чувстват отпаднали и сънливи. Добре е да се раздвижват и да приемат течности, каза д-р Николов:

"Хората с ниско кръвно може да се чувстват по-отпаднали или безсилни, да имат сърцебиене, защото горещините водят до разширение на съдовете. Оттам кръвното може да стане още по-ниско и да се чувстват сънливи, отпаднали, неработоспособни. Ако шофирате, на всеки 100 километра спирайте, малко гимнастика и много течности - нектар, сироп, компот, вода. Става дума за неалкохолни течности. Внимавайте да не заспите, докато шофирате!"

Кардиологът предупреди да бъдем нащрек и за нетипични симптоми на инфаркт, характерни най-вече при възрастни хора.

"Най-важният симптом, който алармира, е болката в гърдите, придружена със задух. Но при стари хора може да протича асимптомно, да няма болка и да не се потърси лекар. Възможно е също, когато не се даде нужната информация на лекаря, той да не се досети, че е инфаркт. Без електрокардиограма, не може да познаем. Така че, при възрастни хора и при диабетици непременно трябва кардиограма, въпреки че нямат болка. Инфарктът се случва, когато е много горещо или човек е много изморен. Тогава възможностите на съдовете на сърцето са по-малки от това, което човек му предлага с неговото волево изискване да свърши някаква работа - дълго шофиране, земеделска работа. Търсете лекар и непременно електрокардиограма, без нея може да пропуснем един асимптомен инфаркт."
 
В предаването днес говорим и за денталното ни здраве. Проучванията в последните години отчитат тревожни данни -  13% от хората над 60 години нямат нито един зъб в устата си, младежите на 23 - 24 години вече са средно без 2 зъба. Какви са причините за лошото дентално здраве на съвременния българин попитах председателя на Районната колегия на Българския зъболекарски съюз във Видин д-р Татяна Тошева.

Д-р Татяна Тошева, председател на Районната колегия на Българския зъболекарски съюз във Видин."Причините са многопосочни. Първият момент е, че грижата за денталното здраве е в ръцете на пациента, защото всеки знае каква е причината за кариеса. Най-важният момент е консумацията на въглехидратни храни, това са всякакви прости захари. Следващия момент е редовната и стриктна хигиена, минимум два пъти на ден, като се включва задължително почистване с конци на междузъбното пространство. След това са други икономически фактори", каза д-р Тошева.

Най-важното в грижата за устната хигиена е изчеткването на зъбите. То трябва да трае минимум 1,5-2 минути, през които щателно се изчеткват всички повърхности на зъбите. За междузъбните пространства задължително се ползват конци за зъби, а в зависимост от препоръките на лекаря, могат да се използват и интердентални четки. Електрическата четка не е по-ефективна от обикновената, сочат наблюденията на специалиста по дентална медицина:

"Преди години си направих труда да събера мнения за това колко добре са почистени зъбите с електрическа и с обикновена четка. Проучването сочеше, че по-добре се почистват зъбите с обикновена четка. Това е така, защото, дори и с електрическа четка, има точно определени позиции, в които тя трябва да се постави спрямо повърхността на зъба, за да има качествено почистване в цялата дължина на зъба и по отношение на венеца, и на дъвкателната повърхност. Не може да се разчита просто на движението на четката, тя сама не може да почисти добре зъбите."

Дъвките помагат за почистване на зъбната повърхност, но с тях не трябва да се прекалява. Препоръчителната им употреба е до няколко минути, обясни д-р Тошева:

"За да се почисти плаката след хранене или от пиенето на някакви напитки, в които има захари, е добре да се ползва дъвка, но тя не бива да се дъвче дълго, защото това довежда във времето да износване на темпоромандибуларната става. За съжаление от неправилната употреба на дъвките може да възникнат много сериозни проблеми със ставата, болки и не само това. Така че, ползвайте дъвки, но внимавайте колко време дъвчете, препоръчително е няколко минути, докато се почуства чистота по повърхността на зъбите."

Два пъти в годината трябва да се посещава личния дентален лекар. По негова преценка прегледът може да бъде сведен до веднъж годишно, но никога не трябва да се пропуска една година, каза д-р Тошева. Тя отправи и още няколко съвета за здрави зъби:

"Ограничавайте консумирането на въглехидратна храна. По възможност измивайте зъбите си след всяка консумация на въглехидратна храна. Редовно четкайте зъбите си, редовно посещавайте зъболекаря си."

Повече за тези и останалите теми в предаването може да чуете в звуковия файл.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40