Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ще бъде решен въпросът с доброволните формирования към общините

Снимка: Данаил Димитров Личен архив

Последните промени в Закона за защита при бедствия задължиха общините с население под 20 000 жители да създадат доброволни формирования. В малките и особено във високопланинските общини средства не са осигурени. Въпреки исканията, отправяни неколкократно до Министерство на финансите, отговор няма, а бюджетите в някои от тях вече са на червено.

Със законовите изменения освен задължението по създаването на доброволните формирования, се структурираха и съвети за преодоляване на риска от бедствия към областните управители и кметовете на общини, които трябва да изпълняват ролята на платформи за намаляване на риска от бедствия на съответните нива. Промените трябваше да гарантират и механизъм за финансиране на превантивните дейности и на дейностите по подготовка за реакция.

Лятото е най-чаканият сезон от хората, живеещи в Рила, заради огромния ръст на туристи, но е и най-рисковият – заради сушата и масовото човешко присъствие в гората. Хората в Рила още коментират последния пожар в планината, който беше потушаван в продължение на повече от 20 дни. Загубите за природата бяха неизмерими с преките разходи по овладяването на огнената стихия, които надхвърлиха 500 000 лв.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Кети Тренчева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!