Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От есента петокласниците ще учат по нов учебник "История и цивилизация"

Снимка: БГНЕС

Общо 143 проекта за нови учебници, по които ще се учи в първи и пети клас от учебната 2017-2018 г., са внесени в Министерството на образованието, където започна процедурата по тяхното оценяване. Още от септември учениците от 5-и клас ще учат по нов учебник "История и цивилизация", потвърдиха от ведомството.

Учебникът по история и цивилизация за 5-и клас в момента се проверява от учителите доколко е приложим в  практиката и към края на август вече трябва да започне сключването на договорите с издателите и отпечатването му.

Оценката на всички останали учебници за 1-ви и 5-и клас в просветното министерство започва от днес и затова те ще влязат в училищата от учебната 2017-2018 година.  В МОН има постъпили 58 проекта на учебници за първи клас и 85 за пети. За всеки учебен предмет в министерството ще бъде сформирана отделна оценителна комисия. Ще се проверяват първо учебниците за първи клас.

Експертите в министерството могат да одобрят неограничен брой учебници, потвърди Грета Ганчева от просветното министерство:

Всички могат да бъдат оценени и одобрени. По закон няма ограничен брой учебници по съответен предмет.

В министерството ще се преценява основно това доколко новите учебници отговарят на учебните програми. След това започват проверките от страна на учителите, като се очаква това да стане най-късно след 6 месеца, обясни Ганчева:

Те могат да преценят, че макар учебникът да отговаря на изискванията, той не е приложим в практиката, защото това е нещо съвсем различно. И оттук нататък може да се получи така, че макар да имаме одобрени например за предмета „История и цивилизация“ за пети клас 6 проекта от оценителната комисия, учителите които оценяват на втори етап за пригодност, да кажат, че някои от тези учебници всъщност не са пригодни.

Детайли по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!