Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До Миджур и обратно

22
Снимка: Пламен Генчев

Четири човека от екипа на Радио ВИДИН участваха в 27-то организирано изкачване на връх Миджур. В предаването "Еко Свят" днес разказваме за емоциите, гледките и преживяванията през този ден в планината.

Преходът традиционно се провежда първата събота на месец август. Обявен е в календарния план на видинското туристическо дружество "Бонония" и в календарния план на Българския туристически съюз. Част от групата беше дошла още от петък вечерта в хижа "Миджур" до село Горни Лом, други като нас, пристигнаха рано сутринта. След проверка от граничните полицаи се отправихме по маркираната екопътека. Първата от най- трудните части на изкачването е пътеката през "Козя гърбина". Там Йорданка Герасимова срещна Трифон Тошев- дългогодишен планинар.

"Този участък е най- трудният в днешния преход. Казва се "Козя гърбина", защото е стръмен участък. Докато свърши гората е трудно, след това става по- приятно. Сега са подобрили пътеката, по- рано беше хлъзгаво, особено при слизане. По- горе също са направили подобрение- през района с хвойната са оширили пътеката и са премахнали клоните, които пречат на движението."

СнимкаТрифон Тошев казва, че опитните планинари могат да се качат до върха за три часа, останалите за около четири часа, според индивидуалните възможности на всеки. Пътеката е маркирана, като на открито са поставени жалони- това са тръби, циментирани в основата си.

Маркировката е поставяна и поддържана преди години от сектор "Хижи и маркировка" при Българския туристически съюз /БТС/. Сега за тях се грижат хората, които стопанисват туристическите обекти, обясни Трифон Тошев.

Първото изкачване на връх Миджур, организирано от туристическо дружество "Бонония" е през октомври 1986 година. Тогава върха покоряват около 10 човека. След това има кратко прекъсване и сега, вече 27 години поред, дружеството не пропуска проявата.

И тази година имаше ентусиасти, които бяха тръгнали с колело и раница на гърба към върха:

"Ще се пробваме да качим върха и после- надолу с велосипеди. Щом съм пак тук, усещането е екстремно. Щом не си си вкъщи, а сред природатата..."


СнимкаМалко след излизането от горичката се открива гледка към Миджур. Когато вървиш в група е по- лесно да се справяш с трудностите- разказват се интересни истории, срещат се стари познати, споделят се впечатления и преживявания, започват нови приятелства.

Към връх Миджур в почивния ден бяха тръгнали и семейства.

"Усещането е върховно, все едно летиш - въздух, кислород... Казвам се Илиян, на 9 години, от Белоградчик. Изморен съм. За втори път съм в планинана... С мама и тати съм тук. Това ми е четвърто изкачване на Миджур... Аз обичам да изкачвам върхове. Сега мислим с тати да изкачим Мусала и Седемте рилски езера. В планината чувствам спокойствие и препоръчвам на моите съученици да откъснат очи от мониторите и да се разходят малко...", споделиха впечатления малки и големи пред Йорданка Герасимова.

До граничната пирамида се върви по прокарания път миналата година, като тази част не е особено стръмна. Вляво има отклонение към кристално чиста планинска вода, от която човек може да пие, да се разхлади и да си допълни шишенцето.

Снимка"Сега следва едно равнинно изкачване и отиваме на 336 пирамида. След това следва Петохълмието и сме на върха. Върхът се вижда оттук- ето, отива се противоположно на върха, завива се горе по билото и излизаме на Миджур", разказа какво предстои след "Козя гърбина" Богомил Петров.

Богомил Петров, добре познатият на видинчани любител- фотограф, планинар, еколог и тази година не изневери на  традицията. Това беше 20-то му изкачване на върха. За първи път покорява Миджур през 1997 година с цялото семейство. Пред участниците в прехода постави поредната си фотоизложба на върха, посветена на 200-годишнината от рождението Екзах Антим I. Обяви и победителката в конкурса "Мис Миджур 2016"- Анита Симеонова от Видин, която за първи път покори най- високия връх в Западна Стара планина.

"Усещането наистина е страхотно и се радвам, че изкачих върха", каза Анита Симеонова.

СнимкаЛюдмил Яков от видинската група първи стигна до Миджур. Над 100 грамоти раздаде Тошко Маркин, председателят на туристическото дружество във Видин на всеки, който беше на върха. Там се събраха туристи от цялата страна. Групата развя и българското знаме, направихме си обща снимка на връх Миджур.

За втори път в изкачването на връх Миджур участва група от туристическо дружество "Росица" от Павликени. Първото им изкачване е било по другия маршрут- от Чипровци.

"Този маршрут е по- обзорен, а и времето беше с нас. Следващия път ще се качим от Бабин зуб в Сърбия", каза  председателят на дружеството от Павликени Васил Василев.

До заветните 2 168 метра стигна още една група туристи- от Чипровци. На Миджур идват всяка година, защото маршрутът им е удобен.

Снимка"Ние дойдохме от Мартиново и след това по билото на планината. Маршрутът е сравнително лек- в 9 часа сме тръгнали и дойдохме за 4 часа. Всяка година идваме и всяка година ни дипломират", пошегуваха се членовете на туристическо дружество "Кипровец".

На върха си поговорихме с още един дългогодишен планинар- Снежанка Дамянова от Берковсия край. Тя беше с дъщеря си и с внука Стивън. Семейно обикалят върховете в Западна България:

"Стивън е на 10 години. Ходи от 5-годишен в планината. Моят съпруг е планинар и ние всички обичаме Балкана."

Снежанка Дамянова каза още, че това бил най- трудният й преход. Преди година са направили опит откъм Чипровци, но се стъмнило и се наложило да се върнат.

"И да умра, знам, че съм живяла. Видяла съм природата...", споделя за емоциите си от преходите в планината.

СнимкаИ както често се случва в планината, на Миджур се струпаха облаци и се наложи бързо да тръгнем надолу. Слизането също не е лесно, при по- бързо ходене продължава три часа. Койте не бърза опита от горските малини и боровинки, които растат в изобилие. Други поседяха на Петохълмието- и се любуваха на гледката, защото оттам се открива изключителна природна красота накъдето и да се обърнеш.

По маршрута Община Чупрене е изградила нови беседки, с необходимите за планината удобства- пейки, кошчета за отпадъци, оформени са места за палене на огън, люлки за децата.

"Може да отнесем това изкачване към едно от хубавите, приятните и засега поне успешните изкачвания. Изкачването премина добре. На върха раздадохме над 100 грамоти. Имаше от почти цяла България хора. Малко мъгла падна на финала, но това не ни попречи да проведем проявата", обобщи Тошко Маркин, председател на ТД "Бонония"- Видин.

Цялото предаване може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40