Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ученици от видинското училище по изкуствата "Св. Св. Кирил и Методий" пяха в "Тоска"

Хорът на момчетата в "Тоска" бе от видински деца

Марияна Доройнова: "Беше невероятно! Всички ние за първи път видяхме Операта отвътре, видяхме как един спектакъл оживява"

19
Снимка: Ваня Минева


В началото на август за три дни Белоградчишките скали бяха естествен декор на спектаклите на Софийската опера и балет "Тоска" и "Турандот", на Джакомо Пучини и балета на Пьотър Илич Чайковски "Лебедово езеро".

Идеята за летен фестивал "Опера на върховете" е на директора на Операта академик Пламен Карталов.

"Част от тази идея е, когато имат изнесени представления в различни места на страната, от Операта да канят деца да участват в техните спектакли. Така наши ученици от музикалните ни паралелки станаха част от спектакъла "Тоска". Децата бяха много впечатлени, много въодушевени и според мен се справиха блестящо със сценичната задача да изиграят Хора на момчетата в прочутата опера. Трябваше много прецизно да научат партиите- на италиански език, за което ни помогна видинският оперен певец Красимир Антонов, който от години работи и живее в Италия, но за наш късмет към този момент си беше тук, във Видин. Времето за подготовка беше малко- само осем дни. С тях работиха първо нашите музикални педагози Живка Сливенова и Албена Лисова, а после- за две репетиции, и специалисти от екипа на Операта", разказва директорът на видинското училище по изкуствата "Св. Св. Кирил и Методий" Марияна Доройнова.

Нашите деца в сцена от операта Тоска, Снимка: СОУ Св. Св. Кирил и МетодийИзпитание за малките актьори е и смяната на сценични костюми, която е трябвало да се случи за по-малко от 3 минути.

"Благодарение на екипа от Гардеробната на Софийската опера, на помощта на учители и родители, се справихме и с тази задача", лаконична бе Марияна Доройнова.

"Беше невероятно! Всички ние за първи път видяхме Операта отвътре, видяхме как един спектакъл оживява- как артисти и режисьори работят, как си помагат един на друг", призна Марияна Доройнова.

"Ние играхме църковен хор от момчета от елитно училище, които трябва да пеят в храма, но сме непослушни, правим бели, пречим на клисаря... Беше много интересно", споделя Христо Емилов.

Със сценичните костюми, Снимка: СОУ Св. Св. Кирил и Методий"Беше вълнуващо. Малко страшно, но пък и много забавно. Много ми хареса и да, бих станал актьор", признава Ивайло Красимиров.

"Емоцията беше невероятна. Едно е да си сред зрителите, а съвсем друго да си зад кулисите, там, където се създава самият спектакъл. Вълнуващо е да видиш работата на тези хора- не само актьорите, а сценичните работници, гардеробиери, гримьори. Да усетиш тръпката, суетнята... Да се почувстваш част от магията, която връща времето назад. Децата бяха много впечатлени от работата на каскадьора. И от актьорите, с когото имаха общи сцени- Антон Радев, той изпълняваше ролята на клисаря, и от Благовеста Меки, която изпълняваше ролята на техния учител и диригент на детския църковен хор", допълни разказа на децата истинската им класна Ели Микова.

Вижте още

Специален фонд за Северозападна България предлагат от БСП

Законопроект за създаване на Специален фонд за устойчиво развитие на Северозападна България предлагат от БСП. Идеята е ежегодно фондът да разполага със 100 млн. лева, които да се инвестират в дружества и недвижимо имущество в общините от областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен. "Това е първата реална стъпка за развитието на..

публикувано на 27.05.20 в 13:59

Митко от Лом "възкресява" забравени паметници

Митко Митков- млад и буден жител на Лом , издирва и възстановява на добра воля и със собствени сили и средства стари войнишки и опълченски паметници не само в родния си край, но и в други части на страната. Заедно със свои съмишленици вече е дал нов живот на повече от 10 несправедливо изпаднали в забвение паметници: "Приятно ми е да се занимавам с..

публикувано на 27.05.20 в 09:57

Абитуриентски вълнения в „Музикална зона“

Дойде ли 24- ти май, всяка година настъпва един особено тържествен период- времето на абитуриентските балове. Започват абитуриентските вълнения, настроението е приповдигнато, подготовката за бала тече с пълна сила, а мислите се лутат между рокли, костюми и прически, любими съученици и учители. Все пак това радостно събитие е веднъж в живота...

публикувано на 25.05.20 в 09:50

"Неделник" от 24 май 2020 година

24 май. Честит празник. Празнуваме с директорката на ОУ"Георги Ст. Раковски"- 2020 село Търнак , Яница Бочева . Нейният запис наистина повдига духа по повод празника. Ива Антонова от Враца ни прошепва нещо интересно "За Ботев, светите братя, просветата, писмеността и младото поколение". След това говорим за първата книга. За "Очила за..

публикувано на 24.05.20 в 13:25

Дядо Вълослав: "В България има много добри хора, ей това е..."

В началото на месец април ви разказахме за 81-годишния Вълослав Стратев от врачанското село Добролево, който, въпреки недоимъка, дари скромната си пенсия си от 219 лева на видинската болница , която отправи призив за помощ заради пандемията от COVID-19. Направи го безкористно, но "доброто е като бумеранг - винаги се връща към теб". Така се случи и..

публикувано на 22.05.20 в 16:10

Декоративни дръвчета - част от озеленяването на Видин

345 дръвчета са посадени във Видин след приключване на строителните дейности по централната градска част. От тях 202 са иглолистни и 143 са широколистни. С декоративен цъфтеж са 23. "Една част от видовете са предвидени да отговарят на критериите за алейни насаждения, тъй като са разположени като такива в пешеходната зона. Задават необходимата..

публикувано на 21.05.20 в 17:12

Ново село се връща към обичайното си ежедневие

Със заповед на кмета на община Ново село от 11 май 2020 г. бяха вдигнати нови забрани, с което животът в Ново село се връща постепенно в обичайното си русло. Все още купувачите влизат в магазините с маски един по един, но пред кафенетата вече се виждат групички хора – с чашка в ръка и все пак на известна дистанция. Досега в..

публикувано на 18.05.20 в 11:32