Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Съборът "Тъпан бие, хоро се вие" ще се случи

Дарители помогнаха да не се прекъсне традицията на летните фолклорни събори на читалището в село Флорентин

7
Снимка: Колаж Ваня Минева


В края на юли организаторите на традиционния фолклорен събор "Тъпан бие, хоро се вие", който трябваше да се проведе за девети пореден път в крайдунавското селце Флорентин, обявиха, че това няма да се случи.

Причината- недостиг на средства, защото гласуваната от Общинския съвет в Ново село скромна сума не стигаше да покрие дори 10% от бюджета на събора.

"Добрата новина дойде по телефона", призна един от основните организатори на събора- Борислав Митрашков. С него се свързала Глория Василева и заявила:

Събор във Флорентин, Снимка: Радио ВИДИН, архив"Аз ще платя всичко. Бях изумен и се опитах да обясня, че вече сме върнали заявките...Но тя беше категорична: "Почвай отново всичко!" И аз започнах. Продължаваме и сега. Имаме 11 заявки, очакваме още. Новост, която въвеждаме тази година, за да се развиваме, е надиграване. То ще бъде с две хора- шира и батута. На който каквото му се падне! Ще има жребий- всяка група ще си тегли по талонче. Ще има и жури. Започваме на 19 август, петък, с експозиция на открито на нашия читалищен етнографски музей. Така ще покажем нашите бит и култура. Ще има и представяне на обредни хлябове, питки и баници. Предвиждаме изложба още на рибни ястия и домашни бели вина- те са подходящо за лятото меню. Началният час в петък е 17:00. В първата вечер, в концертната част е представянето на влашкия фолклор и гостуващите румънски групи. А в събота са българските хора и надиграването. Благодарение на младото семейство Рангел Николов и Глория Василева събор във Флорентин ще има", категоричен бе Боби Митрашков.

Галерия

Вижте още

"Неделник" от 31 май 2020 година

В последният ден на обичаният месец май, но странен тази година, можете да чуете 311-то издание на предаването "Неделник" . Разтваряме  старите видински вестници, като за начало. А след това майсторката на тъканите съкровища Наташа Манчова ни разказва за нещо ново. На 3 юни в Етнографско- възрожденския комплекс "Свети Софроний Врачански" във..

публикувано на 31.05.20 в 13:47

Първокласници завършиха годината с филм

Виртуално изпращане на учениците от 1 "А" клас във видинското училище "Цар Симеон Велики" бе организирано от класния ръководител на първокласниците - Илиана Тодорова. За да бъде денят незабравим, тя бе подготвила кратко видео, в което основни герои са учениците. Темата на филмчето е "Празникът на буквите в Замръзналото кралство".  Сценарият е мой,..

публикувано на 29.05.20 в 15:33

Ловците от Чупрене с грижи за дивеча, отчитат слаб сезон

Ловните дружинки в Ловно- рибарско сдружение "Миджур" в село Чупрене всяка пролет полагат грижи за дивеча. Повече от половината дружинки са отказали да взимат групови разрешителни за отстрел на дива свиня след края на януари. "Това говори за изградени традиции в лова. Знае се, че до януари се ловува. Имаше и изключения. Много по- малко хора са..

публикувано на 28.05.20 в 16:15

Специален фонд за Северозападна България предлагат от БСП

Законопроект за създаване на Специален фонд за устойчиво развитие на Северозападна България предлагат от БСП. Идеята е ежегодно Фондът да разполага със 100 млн. лева, които да се инвестират в областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен. "Това е първата реална стъпка за развитието на Северозапада. Това, което ние предлагаме, и то ще..

публикувано на 27.05.20 в 13:59

Митко от Лом "възкресява" забравени паметници

Митко Митков- млад и буден жител на Лом , издирва и възстановява на добра воля и със собствени сили и средства стари войнишки и опълченски паметници не само в родния си край, но и в други части на страната. Заедно със свои съмишленици вече е дал нов живот на повече от 10 несправедливо изпаднали в забвение паметници: "Приятно ми е да се занимавам с..

публикувано на 27.05.20 в 09:57

Абитуриентски вълнения в „Музикална зона“

Дойде ли 24- ти май, всяка година настъпва един особено тържествен период- времето на абитуриентските балове. Започват абитуриентските вълнения, настроението е приповдигнато, подготовката за бала тече с пълна сила, а мислите се лутат между рокли, костюми и прически, любими съученици и учители. Все пак това радостно събитие е веднъж в живота...

публикувано на 25.05.20 в 09:50

"Неделник" от 24 май 2020 година

24 май. Честит празник. Празнуваме с директорката на ОУ"Георги Ст. Раковски"- 2020 село Търнак , Яница Бочева . Нейният запис наистина повдига духа по повод празника. Ива Антонова от Враца ни прошепва нещо интересно "За Ботев, светите братя, просветата, писмеността и младото поколение". След това говорим за първата книга. За "Очила за..

публикувано на 24.05.20 в 13:25