Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вредни храни няма, има вредни количества

И още в "Направление здраве" - иновативен метод за лечение на пародонтоза

Снимка: БГНЕС
Един здрав човек не се нуждае от диета. Голяма заблуда са т. нар. алтернативни на здравословното хранене диети. Това каза проф. д-р Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диететика и автор на книгата "Митове и истината за храните, храненето и диетите”, в интервю за предаването "Направление здраве" на Радио ВИДИН. Той обясни, че диета, която не е консултирана със специалист, може да има вредни ефекти за здравето:

"Голяма заблуда са т.нар. алтернативни диети, тоест алтернативни на здравословното хранене. Принципно здравият човек не се нуждае от диета. Здравият човек може да консумира всякаква храна. Тук вече стигаме до количеството на храната. Една червена нишка в нашата наука е, че няма вредни храни, има вредни количества, тоест всяка една храна и най-полезната храна принципно може да навреди, ако човек системно я употребява в по-големи количества. Така че това, че има вредни храни, е един голям мит, който още битува. Има някои хора, които си забраняват определени храни, въобще не ги включват в менюто си. А в крайна сметка всяка храна носи нещо полезно за организма, не можем да делим храните на вредни и полезни. Друг голям мит е това, че човек, спазвайки някаква диета, без да има нужда, това е полезно за здравето. В повечето случаи, ако един човек не се консултира с лекар специалист, всяка една такава ограничителна диета може да има много обратни, вредни ефекти за здравето."

По отношение на Е-тата в храните проф. Попов обясни, че повечето от тях са извлечени от плодове и зеленчуци и изобщо не са вредни. Той посочи като пример ябълката, от която се извличат 10 Е-та:

"Е" означава Европа, тоест Европейският съюз стои зад тези субстанции, които са вложени и ги има в някои храни, при които или технологията ги налага, или тяхната трайност за по-продължително време. Трябва да уточня, че повечето от Е-тата са природни субстанции, извлечени главно от плодовете и зеленчуците, те изобщо не вредят. Някъде около 20-ина процента са химични субстанции, синтетично получени. Именно тези синтетични субстанции, ако са в няколко комбинации, могат до известна степен при по-чувствителни лица, да дадат някакви алергични реакции. Но, принципно, бих дал пример с ябълката. От ябълката се извличат около 10 Е-та. Това са витамин С, каротини, полезни съставки, които дават висока здравословна стойност на всеки плод, включително на ябълката. Витамин С също се използва като антиоксидант, като Е. Човек като види Е 300 и не знае какво е Е 300. Това е витамин С. Така че за митовете бихме говорили с часове, няма да ни стигне времето."

Българинът е на последно място по консумация на риба. Препоръчително е риба да се консумира два пъти седмично, защото съдържа полезни мазнини, които предпазват от атеросклероза. Морските дарове също рядко присъстват на трапезата на българина, въпреки че са богати на полезни минерални вещества, които не се съдържат в други продукти, каза проф. Попов. Той обясни също защо е полезно млякото, каква мазнина трябва да използваме за готвене, колко често да консумираме месо и какъв хляб да слагаме на трапезата си.

И още в "Направление здраве"- румънски учен предлага иновативен метод за лечение на пародонталните заболявания. Той стимулира възстановяването на костната тъкан с помощта на физиологични средства. Това каза председателят на Районната колегия на Българския зъболекарски съюз във Видин д-р Татяна Тошева и обясни, че пародонталните заболявания са втори по честота след зъбния кариес:

Снимка: Радио ВИДИН

"Един от факторите за развитието на т. нар. общоприета като диагноза пародонтоза е зъбната хигиена. Има и множество други фактори, които са в процес на проучване. Това заболяване води до прогресивна и ранна загуба на всички зъби. Има много начини да се стопира заболяването, не може, за съжаление, загубената костна тъкан да се възстанови, да регенерира, костната тъкан няма тези възможности, макар че има иновативни методи. Млад румънски учен е разработил техника с физиологични средства да се стимулира възстановяването на костна тъкан. Като иновативен метод, той е доста скъп. Той се ползва и в козметиката. Тепърва ще се натрупва опит за това доколко може този метод да помогне за подобряване на пародонталното здраве на пациентите."

Д-р Тошева обясни, че методът се състои в изработване на специални шини. След това шините се включват към апарат, който пациентът наема от зъболекаря си. На всеки пациент се назначават определен брой процедури, които е преценено, че може да подобрят състоянието му. Иновативният метод е скъп и затова у нас продължава да се прилага традиционното лечение, което  се състои в почистване на зъбния камък във видимата зона и под нивото на венеца, поддържане с антибиотици и хранителни добавки, шиниране. Природната медицина също може да помогне.

"Мои пациенти също използват такива средства за контрол на пародонталното си здраве. Едно обикновено жабурене на гладно сутрин със супена лъжица натурално олио, не зехтин, виждам много добри резултати. Аз самата също съм много изненадана от това," каза д-р Тошева.

Повече за тези и други теми в предаването може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40