Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паркирането във Видин - мисията невъзможна

Във Враца си купуват "паяк"

Снимка: Красимир Каменов

Големият брой автомобили създава проблем с местата за паркиране във Видин. Над 36 хиляди са регистрираните превозни средства по данни на Общината. Най-трудно е осигуряването на места в централната част на града, сочи анкета:  

"Не мисля, че има достатъчно места за паркиране. Обикаляш и ако се освободи някъде- паркираш. Това паркиране по улиците затруднява движението... Тези паркирани коли пречат и на пешеходците. А места за паркиране няма, защото има много автомобили... Паркира се безразборно. Затрудняват движението, разбира се. Няма достатъчно места за паркиране... Паркирам чак в страничните улички на "Калето", когато имам работа по центъра... Няма къде да се паркира. Ето аз имам работа в поземлената комисия, но няма къде да паркирам... Местата са малко, а колите много. Много е трудно движението в центъра на Видин..."


Търговско- административният център на Видин е старата част на града и изграждането на нови паркоместа е силно ограничено, обясниха от Общината.

"Търсят се възможности, за да се облекчи движението", каза Елена Маринова, младши експерт в местната управа:

"В "Синя зона" разполагаме с 350 паркоместа. Там местата са платени. Неплатени паркоместа има на паркинга срещу хотел "Ровно"- 30, на паркинга пред ДКЦ-1- 20 и на паркинга отстрани на ДКЦ-1- 60 места. Има и паркоместа по еднопосочните улици в търговско административния център на Видин:
- ул. "Найчо Цанов"- 30 места;
- ул. "Общинска"- 30 места;
- ул. "Разлог"-30-места;
- ул. "Александър Стамболийски"-50 места;
- ул. "Цар Симеон Велики" от кръстовището с ул. "Райна Княгиня" до ул.  "Широка"-50 места;
- От второстепенната улична мрежа пред Спортна зала-80 места.

Има и паркоместа по улици от първостепенната улична мрежа, позволяващи двустранно паркиране:
- ул. "Цар Александър II"-180 места;
- ул. "Широка"-220 места;
- ул. "Академик Стефан Младенов"-150 места;
- бул. "Панония"-200 места.

Комуникационно-транспортната система обхваща уличната мрежа, обществения транспорт за превоз на пътници, пешеходното движение, паркирането и гарирането, съоръженията за обслужване на транспорта /сервизи, бензиностанции, автогари и др./, както и средствата за регулиране и управление на движението. На тази база е разработен и генералният план за организация на движението на град Видин. Тъй като търговско-административния център на града е изграден в старата част на Видин, възможностите за изграждане на нови паркоместа в съответствие с изискванията на потребностите са силно ограничени от от голямата плътност и застрояване. Нашето виждане в тази посока е свързано единствено с трансформирането на вида на движението от двупосочно в еднопосочно по улици, където това е възможно."


Във връзка със започването на учебната година, Община Видин ще организира и освежаването на пешеходните пътеки предимно по главните маршрути на движение на ученици, допълниха от общинската администрация.

Дали паркираните коли създават проблеми на колите на пожарната, попитахме комисар Станислав Генчев, директор на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин.

"В тази връзка, в изменението и допълнението в наредбата за опазване на обществения ред и сигурност в град Видин имаме специални текстове, в които се регламентира паркирането на автомобилите в тези части на града. Много рядко имаме такива случаи да не може да мине наша кола по простата причина, че нашите дежурни екипи познават добре района и при необходимост избират друг маршрут и стигат на време при възникване на произшествия. Трябва да има и контрол от страна на общинските власти. Имам уверението от ръководството на Общината, че ще предприемат необходимите мерки, за да се спре това безразборно паркиране."


Как е решен проблемът във Враца обясни кореспондентът ни Жоро Александров:

"Откакто във Враца има "Синя зона" - а то е от 2008 г., местата за паркиране в центъра на града са все по-малко. 20-ина улици с над 620 места за платен престой обхваща сега зоната, като цената за престой от 30 минути е 50 стотинки. За паркинг до 1 час шофьорите плащат левче. От януари 2014 г. беше въведено и плащане чрез СМС-и, но това оскъпи престоя с още 20 стотинки за час и сигурно това е причината никой да да не разчита на платения престой чрез кратко текстово съобщение. По някои градски улици бяха обособени и зелени райони, където тарифата е съответно 30 и 60 стотинки. Почти 8 години след въвеждането платения престой във Враца обаче все още има хора, които предпочитат да не плащат, но да идват с личната си кола в центъра на града. Затова често се случват затапвания на тесни улици, които са разчертани за "Синя зона" отдясно, но оставените коли са в лявото платно. Съвсем скоро се очаква и този проблем да бъде решен, тъй като Общинският съвет даде зелена светлина за купуването на репатриращ автомобил, който всички водачи ласкаво наричат "паяк".  Засега обаче не е ясно къде ще се намира наказателният паркинг, където ще бъдат докарвани колите на нарушителите."

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40