Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отменена е евакуацията в град Николаево

Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител

| обновено на 17.08.16 в 15:02
Снимка: Венелина Попова

Евакуацията на жители на град Николаево в област Стара Загора, която се наложи заради изтичане на газ, е отменена.

Досъдебно производство срещу неизвестен извършител е образувано заради изтичането на газ. То е за неправилно съхраняване на опасни вещества, което създава опасност за живота и здравето на хората и причинява вреди на околната среда. Направен е оглед и са назначени експертизи, установена е собствеността на склада-цистерна и наемателя му, съобщи за "Хоризонт" Нейка Тенева – говорител на Окръжната прокуратура и заместник окръжен прокурор. 

Петя Папазова, директор на регионалната инспекция по околна среда и води в Стара Загора заяви, че при последната проверка през май тази година на хранилището, което е с висок рисков потенциал, отделението за пълнене на газ е било запечатано без два е ясно от коя точно институция. В изпълнителната агенция по околна среда трябва да има доклад за безопасност на обекта. Изтичането на газ тази нощ е било спряно, ситуацията е под контрол, а хората се завърнаха по домовете си след сваляне на евакуацията.

Според българското законодателство обектите с висок рисков потенциал трябва да представят Доклад за безопасност в Изпълнителната агенция по околна среда, който се утвърждава от нейния директор, а разрешение за строеж на газохранилище би трябвало да се издава по Закона за устройство на територията, твърди Петя Папазова.

Областният управител  Георги Ранов обясни, че има съмнение за човешка намеса, предизвикала инцидента, но, по думите му, ще остави компетентните органи да извършват следствени действия и да излязат със становище. Газохранилището е собственост на софийската фирма "Арда", съобщи Янов. Тази нощ на място не е имало представител на собственика

Според мен много бързо и адекватно действаха службите. Преди минути беше възстановено движението и електричеството.

Изтичането на газ е констатирано в 2 часа през нощта. Синьото гориво е било складирано в държавно хранилище в района на жп гарата. Пробивът е открит и тръбата е затворена към 3 часа през нощта, съобщи за "Хоризонт“ комисар Стоян Колев – началник на службата за "Пожарна безопасност и защита на населението". Около 60 души, които живеат в блозост са били евакуирани.

Химически автомобили от Стара Загора и Пловдив извършиха обхождане на обекта и на града, а специални екипи извършват замерване. Възстановено е движението на хора, автомобили, влакове, след като временно беше преустановено заради инцидента. Няма пострадали, но опасност от взрив съществуваше.

Газохранилището е създадено след приватизация на завода "ЕЛПО-Електротехника" в Николаево. Тази нощ там не е имало служител от столичната фирма "Арда".

Пред "Хоризонт" кметът на града Косьо Косев заяви, че е обезпокоен от наличието на склад за пропан-бутан само на 50 метра от жилищен квартал, но до този момент очевидно не е сезирал компетентните органи за това.

В Николаево продължават да следят качеството на въздуха след инцидента по 26 показателя.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!