Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чарлстън, Южна Каролина – един от най-добрите райони за работа и растеж

Снимка: Младен Петков
Чарлстън в американския щат Южна Каролина в момента е сред 10-те метрорайона с най-благоприятни условия за нови работни места и растеж. Градът привлича с обещанието си за т.нар. "бизнес френдли" среда.

Когато "Боинг" решиха да построят фабриката си тук, назначих строителен инспектор, който да отговаря за работата там през цялото време, защото, ако те трябваше да направят изкоп, за да поставят тръба и трябваше да чакат до следващия ден за инспекция на този изкоп, това им струва пари.

Това е един от елементите от история за икономическо възраждане след затварянето на най-големия работодател в града, обясни  кметът на Северен Чарлстън Кийт Съми.

Драматичната трансформация е започнала преди 20 години след като безработицата в Чарлстън е скочила от 2,6 на 7,1%.

Станислава Фаулър живее в града от 14 години. Тя работи в американска счетоводна фирма, където се занимава с международни данъци. Нейни клиенти са чуждестранни клиенти, които инвестират в Южна Каролина или в Америка като цяло:

През 80-те години икономиката на Чарлстън е зависела много от  военните инвестиции и при закриване на местната база обществото е трябвало да предприеме инициатива да привлече нови бизнеси, които да възстановят загубените работни места, но това всъщност е създало възможност да се преосмислят нещата и да се намери нова стратегия за региона, която да привлича компетентни кадри и да разнообрази състава на тази икономика.

Затварянето на военноморската база "отваря очите" на местните власти за нови начини на развитие. С желанието си да привлече всякакви инвестиции Чарлстън се позиционира като готов да сътрудничи изцяло на всеки работодател.

От друга страна, стратегическото положение и капацитетът на пристанището е притегателна сила за познати по целия свят автомобилни марки.

Пристанището играе голяма роля, но самият щат е много гостоприемен и насърчаващ бизнеса с данъчните си облекчения, които се дават и могат да се споразумяват с новите инвеститори в щата, каза Фаулър.

Бизнес френдли е терминология, която описва подкрепата и съвместната работа между местната власт и частния сектор. Това коментира Беки Форд, която e директор по Глобален бизнес към Алианса за регионално развитие на града и допълни: 

Правим каквото можем да оказваме подкрепа на бизнесите, така че те да насочат вниманието си към нещата, които са от най-голямо значение за продукцията и работата им с клиенти. Едно от нещата, които правим, е своевременно издаване на разрешителни за изграждане на съоръженията им и ефикасното им пускане в експлоатация, така че да не губят време.

Кевин Айкълбъргърг е основател и ръководител на технологичната компания "Блу Ейкърн", която се занимава с разработването на сайтове за онлайн търговия:

Технологичните индустрии в миналото бяха концентрирани в няколко специфични района – Силициевата долина, Ню Йорк, Университета на Калифорния в Лос Анджелис, Остин, а днес тенденцията, която можете да видите, е, че те се настаняват във всеки град. Не е необходимо да сте в някой по-специален хъб, за да сте в бизнеса с технологии. Ако попитате някой от хората в Блу Ейкорн защо са дошли тук, едно от първите неща, които ще ви кажат, е – заради самия Чарлстън. От друга страна, при приоритетите на младото поколение днес компенсацията не е на първо място. Те искат да са част от общност, на която принадлежат. Те искат качество на живот, баланс между личен живот и работа. Не всички желаят да работят по 80 часа на седмица както в Сан Франциско.

Николай Атанасов е един от служителите в "Блу Ейкърн“. Родом от Ивайловград и завършил в Техническия университет със специалност "Електронен инженер". Николай е в Чарлстън е от 2014 година. Спечелил е зелена карта и решил да дойде тук. Работи в компанията от година и няколко месеца:

Атмосферата е много приятелска и няма никакви задължения кой как да се облича, важно е да си следиш проектите, да си изпълняваш нещата. Има наистина такива допълнителни придобивки като безплатна бира, безалкохолно, дори веднъж в месеца има безплатен обяд. Позволяват домашни любимци да се носят, стига да не пречат на останалите.

Първото впечатление, когато дойдох на първото интервю, ми направи един черен лабрадор, който се разхождаше из фирмата. Аз бях доста впечатлен от това, защото много обичам животните и особено лабрадорите са ми любимите кучета, така че това беше първото нещо, което ме впечатли, и разбира се, и бирата и безалкохолните.

Чарлстън е в период на разцвет. След повратния момент със затварянето на най-големия създател на работни места – военноморската база, съществувала от 1901-ва до 1996-а – градът се модернизира. Във времената на изключително поляризирана риторика по въпроси на глобализацията южното градче с около 125 хиляди е домакин на производители от страни като Швеция, Германия, Великобритания, Канада, Франция и Япония.

Около 17 хиляди са наети в международни компании. Една от задачите на общината е да отговори на нуждите на работодателите от квалифицирана на работна ръка. Целта също така е да се създаде шанс за всеки.

Един от проблемите, които имаме в системата ни от държавни училища, е свързан с подготовката на млади афроамериканци за откриващите се нови работни места. Постоянно работим в тази посока. Работим с училищата, като оказваме подкрепа в тренинга, стремим се да ги отдалечим от негативните страни, които те срещат в районите, където живеят, така че да се фокусират върху утрешния ден, а не върху днешния.

Маркуел Ролак – Смолс е чирак във Венчър Еърберингс вече около година. Той е на 17 и освен, че завършва гимназия, посещава и курсове в местния "Трайдънт техникъл колидж".

"Трайдънт" ми даде възможност да избегна ходенето на онези предмети, свързани с  предварителните изисквания, от които бих се нуждаел, в случай че от гимназията решах да продължа директно в университет. Сега автоматично имам вече 45 кредита, така че все едно вече съм изкарал една година и половина в университета. Това са 27 хиляди долара, които няма да плащам за образованието си.  Фактът, че не трябва да плащам 100 хиляди долара за университет, е нещо значимо.

Опитът на Маркуел в компанията помага да научи освен специфични за работата неща и умения, които може да приложи навсякъде:

Вършене на много неща едновременно, но в същото време ми помогна да си планирам времето. Ходенето на занимания в колеж сутринта, след това – в гимназията, после – обратно в колежа за още пет часа от понеделник до четвъртък. Струваше ми се супернатоварено, но успях да намеря ритъм и да си планирам времето.

Какво те мотивира да следваш плана си и да достигнеш целта си да станеш инженер?

Искам да стана инженер, но най-вече искам да съм дизайнер на коли. Знам какво искам да направя и събуждайки се всяка сутрин, си казвам – един ден ти ще станеш инженер, един ден ти ще станеш дизайнер на коли. Работодателите тук ме вдъхновяват и това ме мотивира. Вдъхновението идва и от майка ми.

Определено, ако се занимаваш с бизнес, можеш да разчиташ на пълната подкрепа от властимащите – данъчни облекчения, благоприятни закони и осигуряване на решени да се развиват млади хора. В подобен сценарий съществува опасност това китно място с много цвят и богата история да се превърне в индустриален комплекс с основна идея – печеленето на пари.

Едно от нещата, които ме привличат в Чарлстън, са плажовете, които го заобикалят. Те не са развити туристически от гледна точка на хотели, ресторанти, клубове и заведения, а по-скоро малки къщички, които можеш да си наемеш и да прекараш там уикенда и седмицата със семейството си. Плажната ивица е много широка, не е претоварено от туристи и имаш наистина възможност да се разтовариш и да се насладиш на природата там, каза Фаулър.

Околната среда определено е много важна за нас. Не бихме имали това качество на живот, без да обръщаме внимание на околната среда и да осъзнаваме баланса между развитието и околната среда. Компании като "Боинг" ни дават добри примери за отдаденост на околната среда с инициативи, които включват повече от предписаните от закона. Компаниите правят повече, за да са сигурни, че това, което имаме, се пази за бъдещите поколения. Мисля, че "Боинг" имат една програма в момента, която ги ангажира с намаляване на отпадъците до нула процента на територията на фабриката им. Те рециклират, използват възобновяема енергия. Всъщност много от приложените дейности тук са паралелни на подобни инициативи в европейски държави, коментира Форд.

Чарлстън ми харесва най-много старата част на града, уличките, боядисаните сгради от едно време, които са къщи на търговци. Аз дори в момента съм в процес на купуване на къща и те имат едни асоциации, наречени "хоум оунър асосиейшън", които определят и одобряват проектите за строителство, така че това да нарасне на средата, която е била отпреди, и по този начин Чарлстън не губи от чара си, обясни Атанасов.

Обща черта между градовете, които претърпяват скорострелен растеж, е тенденцията към загуба на уникалния характер. Запазването на културата, която в крайна сметка е породила възхода, е предизвикателство с притока на нови хора. От друга страна, бързият растеж създава опасност, с която се сблъскаха други южни градове като Шарлът и Атланта – прекаления трафик – фактор, изискващ адекватни инфраструктурни планове.

Как да жонглираш между запазване на чара и бизнес френдли подхода в подобна динамична ситуация? Кметът на Северен Чарлстън Кийт Съми коментира:

Когато станах кмет, ние бяхме в процес на затваряне на военноморската база. Бях кмет, когато базата беше затворена. Търсихме начини за привличане на нови инвестиции и нови индустрии, които да компенсират загубените работни места. В началото на първия ми мандат имахме 55 хиляди души, сега сме между 120 и 125 хиляди. Ние сме на първо място по търговия в Южна Каролина, въпреки че  по големина сме трети. Ние сме едно общество, настроено приятелски към бизнеса. Вярваме, че комерсиалният, индустриалният и жилищният сектор могат да съществуват съвместно, при условие че всяка една страна демонстрира уважение спрямо другата. Това е философията, която използвам при работата си, и мисля си, че заради това сме успешни от гледна точка на растежа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!