Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Баща на три деца търси помощ, за да заведе дело за родителски права

Снимка: Радио Видин
Еней Николов от видинското село Арчар се нуждае от подкрепа, за да може да се грижи пълноценно за трите си деца. Трябва да заведе дело за родителски права и така ще може да получава месечните помощи за деца, но не разполага със средства за това. Името му е вписано в актовете за раждане, но това не е достатъчно, за да бъдат признати и родителските му права.

"Не мога да взема детските на децата, защото майката преди година и половина избяга и ме остави с тях. Документите се водят на нейно име".

От Дирекция "Социално подпомагане" в Димово, където са наясно със случая, казаха, че по Закона за социално подпомагане единствено майката може да подаде молба за получаване на детски. Затова трябва решение на съда, че грижите ще полага бащата.

"Казаха ми от кметството тук, че трябва да заведе едно дело и ще трябват 200- 250 лева. Ако дам тия 250 лева за делото, няма да имам с какво да си изхранвам децата"- обяснява Еней.

Единствената помощ, която търси, е за да заведе дело за родителските си права. Доходът, който сега има, е от пенсията на майка му и всичко до стотинка е определено за храна, тетрадки и дрехи за децата. Дори и без съдебно решение Еней Николов е поел изцяло грижата за тях.

"Всичко необходимо, което трябва да върши жена ми, аз го върша. Знам всичко да правя, да готвя, да пера. Гледам си децата."

Не иска отново да изгуби децата си, които за кратко били в приемно семейство, а те без него не могат.

"Тати ни обича и ние обичаме тати"- каза Ивайло, който вече е на осем години. Не иска да се разделя със сестричката си Валентина, която наесен трябва да е в подготвителна група и брат си Даниел, с година по-голям от него.

Според съседите Еней е баща за пример.

"На това момче свалям шапка, че гледа три деца. И те са нахранени, чисти и облечени. Никой мъж не би могъл така да се грижи"-казва Екатерина.

Еней се надява на месечната помощ, която иначе се полага за децата, за да осигури по-добри условия за тях. Притеснява се, че заради бедността, в която живеят, социалните служители могат пак да ги изведат от семейството.

В случай като този съдействие може да окаже Националното бюро за правна помощ, каза Кирил Груев, председател на Адвокатската колегия във Видин.

"Във връзка с поставения казус, лицето трябва да се обърне към председателя на Националното бюро за правна помощ като подаде молба-декларация за предоставяне на правна помощ по реда на чл. 21, т. 1 и т. 2 от Закона за правната помощ. Тази молба-декларация се намира на сайта на Националното бюро за правна  помощ, а може да му бъде дадена и от адвокатската ни колегия. В молбата- декларация трябва да посочи трите си имена, ЕГН, номер на лична карта и в един синтезиран вид да посочи какъв е точно проблемът, за да може Националното бюро да се запознае. Към молбата-декларация трябва де се представи един от посочените в приложението документи, удостоверяващи, че лицето действително има нужда от предоставяне на правна помощ, като това може да бъде заповед на директора на Дирекция „Социално подпомагане“, удостоверяваща,  че получава месечни помощи или, че отговоря на условията, за да ги получава. Всичко това е посочено в молбата-декларация. Лицето посочва също семейното си положение, имущественото си състояние. С тази молба- декларация трябва да иска Националното бюро за правна помощ да се произнесе с решение, с което да му се предостави правна помощ, изразяваща се в консултация преди завеждане на дело или за завеждане на дело. Когато от Националното бюро се произнесат с решение, с което одобрят получените документи, т.е., че на лицето може да бъде предоставена такава правна  помощ, това решение се свежда до Адвокатската колегия във Видин и тя определя адвокат, който е вписан в регистъра към Националното бюро за правна помощ, който да изготви исковата молба и да заведе това дело.

В самата искова молба, в зависимост от конкретиката на казуса, може да се направи искане за освобождаване от държавни такси. Гражданският процесуален кодекс дава такава възможност като там се подават други документи, които се разглеждат от съда."



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40