Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На почивка сред природата на Видинския край

И още в "Еко Свят"- прибрана е около половината от пострадалата при ледолома дървесина

Снимка: Радио ВИДИН

В "Еко Свят" днес отправяме летни предложения към видинчани в сезона на отпуските. Проверихме докъде стигна почистването на горите от изсъхналите клони и дървета след обледяването през зимата на 2014-2015 година. Говорим за богатството от растителни и животински видове и природни забележителности в региона на село Долни Лом, община Чупрене. Както и за предстоящата експедиция в Сърбия на Спелеоклуб- Мездра от 3 до 6 септември.

В сезона на отпуските, за видинчани, които не обичат морето или тази година са решили да пропуснат почивката на море, от видинското туристическо дружество "Бонония" имат летни предложения за отдих. Къде може да отидем за ден- два?

Снимка"Най- близката дестинация за Видин, да се отиде сред природата, това е хижа "Божурица". От паркинга тръгва еко пътека. Може да се мине цялата, може да се мине и на части. На две- три места има панорамни изгледи с места за почивка. Ако искат да отидат по- далечко, в нашия регион най- удобно е на хижа "Миджур", около 80 км са от Видин. Даже семейства и през седмицата могат да отидат да почиват там. Друга дестинация е хижа "Горски рай" в Чупренския Балкан", каза Тошко Маркин, председател на туристическо дружеството "Бонония"- Видин.

Дружеството ежегодно участва в организираното в края на август изкачване на Черни връх. Българският туристически съюз тази година ще отбележи 121 години от началото на организираното туристическо движение в България и 166 години от рождението на Иван Вазов. На 26 август (петък), от 17.30 ч. ще бъдат поднесени цветя на морената пред Народния театър "Иван Вазов", откъдето през 1895 година са тръгнали 300 души за Черни връх. На 27 август (събота), от 20 часа е организирана Алекова вечер от Българската федерация на туристите ветерани на хижа "Алеко". В последната неделя на месеца е изкачването на Черни връх.

СнимкаЗимата на 2014- 2015 година, когато имаше силно обледяване, бяха изпочупени много дървета в Северозапада. По- голямата част от пострадалите гори са държавни. Какво се случва към момента с тези пострадали горски територии?

"В цифри това е 7300 хектара, като кубически метри са 465 000 кубически метра дървесина. Това е в един пояс между 600 и 900 метра надморска височина, в който бяха обледени тези дървета, после падна тежък сняг. По- голямата част от тези пострадали насаждения, 6 000 хектара, са държавни горски територии, оставащите са общински горски територии и на физически и юридически лица. 51% от тези площи и дървесина са усвоени. Като това са 3500 хектара с 240 000 кубически метра дървесина", каза пред сътрудника ни Петя Генова директорът на Регионална дирекция по горите /РДГ/- Берковица Сашко Каменов.

Инвентаризацията на РДГ показва, че само 2% от сечите са на 100%. Законът дава право в рамките на 2 години, тези насаждения да могат да бъдат възобновени естествено. Провеждани са търгове за усвояване на пострадалата дървесина, като спечелилите търговете фирми са я усвоили за собствени нужди, в зависимост от вида на дървесината.

СнимкаС красивата си околност и пресечени местности на гористи и ливадни части, село Долни Лом, община Чупрене, е привлекателно място за наши и чужди туристи. Маршрутът на туристите от Европа обичайно започва от моста над река Дунав при Видин, стигат до Белоградчик, Монтана и столицата София. Преминавайки през Белоградчишкия край, вниманието на туристите привлича и Долни Лом. За природните забележителности разказва Наташа Корейна, специалист библиотекар при НЧ "Наука" в селото:

"Растителността е твърде разнообразна- бук, дъб, клен, явор, ясен, габър, цер. Животинският свят също е разнообразен- бухал, кукумявка, сова, вълк, лисица, дива котка, видя свиня и други. Характерно за нашето населено място е, че имаме множество пещери. От най-известните е Десни сухи печ. Пещерата е достъпна за посещение без специална екипировка. Вероятно е използвана от праисторически човек. Намерена е керамика и монети от Римската империя. През 1972 година там е проведен медицински експеримент за лечение чрез престой на човек в изолирана среда. Престоят на хората без контакт с външния свят е бил 62 дни."

Достъпна за посещения е и пещерата Леви сухи печ. Още една пещера с подобно име има в Долни Лом- Водни печ.

Снимка: Спелеоклуб МездраЕкспедиция на Цаконската пещера са направили спелеолозите от Спелеоклуб- Мездра. Името на пещерата идва от името на близкото село Цаконица в община Мездра. Сега пещерняците се готвят за експедиция в Сърбия, от 3 до 6 септември, съобщи председателят на клуба Ангел Цветков:

"Имахме за цел да картираме една дупка, която е в началото, но се яви циклон и само на 50-60 метра успяхме да направим карта. Като останаха над 450 метра, но изчакваме сега да се отдръпне водата, за да може да работим там. Сега стягаме експедиция в Сърбия, която се финансира от Министерството на младежта и спорта и Федерацията по спелеология. От 3 до 6 сме в Сърбия, в село Радейна."

Следващата година спелеолозите от Мездра се готвят да работят в Албания.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40